Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κυβέρνηση στην κόλαση

image_print

Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση σε χρόνο… μηδέν

Αν και η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην εκλογική μάχη και τις δημοσκοπήσεις τα διεθνή think tank, οι θεσμοί και οι εταίροι εστιάζουν στην επομένη των εκλογών, ετοιμάζοντας μια μάλλον «καυτή» υποδοχή στη νέα κυβέρνηση. Η υπογραφή του Μνημονίου με τον ESM και η ψήφισή του από τη Βουλή δεν ήταν παρά μόνο το μισό του πρώτου βήματος, το υπόλοιπο θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση σε ασφυκτικό πλαίσιο και με πιστόλι του Grexit και του bail-in στον κρόταφο. 

Ενώ λοιπόν τα κόμματα κυνηγούν ψήφους η υπηρεσιακή κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση δεσμεύσεων και να πειστούν οι εταίροι και οι θεσμοί ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. 

Από τα πρώτα καυτά θέματα που θα κληθεί να διεκπεραιώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο χρόνος για την οποία πιέζει, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα πριν από το τέλος του έτους ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ενεργοποίηση της οδηγίας BRRD που ψηφίστηκε.

Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει ένα πλήρες πλαίσιο αναγνώρισης, αντιμετώπισης και εν τέλει ακόμα και διάλυσης προβληματικών τραπεζών, μέχρι και του bail-in στις καταθέσεις.

Όποιος κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ευθύνη την οποία δε θα ζήλευε κανείς, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ενώ συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ο επόμενος πρωθυπουργός θα «ανταμειφθεί» για τη νίκη του «με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ και διαλυμένες τράπεζες».

Για να ολοκληρωθεί όμως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα 10+15 δισ. προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέργεια για την οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν απαιτείται η παράλληλη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο πρώτη αξιολόγηση φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν θα ολοκληρωθεί.

Εκτός όμως από το κουαρτέτο των θεσμών η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση η οποία βαίνει επιδεινούμενη και ασύμμετρα κλιμακούμενη. 

Σε αυτό το πλαίσιο καλείται να βρει ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ, μέτρο που θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς. Παράλληλα όμως θα τρέχουν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει σε νεκρό χρόνο να αποφασίσει και για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών.

Σε δεύτερη φάση αλλά πριν το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει –με πρόσθετα έσοδα- την τρύπα στα δημοσιονομικά η οποία φαίνεται ότι διευρύνεται.

Όλα αυτά ενώ ο κοινωνικός ιστός επιβαρύνεται από τους πρόσφυγες και η Ευρώπη αδυνατεί να λάβει αποφάσεις που θα αποσυμφωρίσουν την κατάσταση.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έντονη παρουσία ακρίδων στην Καβάλα – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

image_print

Αισθητή είναι τις τελευταίες ημέρες η παρουσία ακρίδων σε διάφορες περιοχές της Καβάλας, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στα χωριά. Οι ακρίδες έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, αυλές, πάρκα, κήπους και αγροτικές εκτάσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Οι πολίτες, ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς οι ακρίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η παρουσία τους σχετίζεται συνήθως με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά στις παραλίες της Π.Ε. Καβάλας

image_print

Εκδόθηκε η απόφαση για την καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης στις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στις ελεγχόμενες ακτές της περιοχής κρίνεται κατάλληλη για κολύμβηση, γεγονός που επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις παραλίες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών ρύπανσης.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνονται οι περιοχές στις οποίες η κολύμβηση δεν επιτρέπεται ή θα πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για λιμάνια, αγκυροβόλια, εκβολές χειμάρρων, ποταμών και αγωγών, καθώς και για σημεία που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέγουν οργανωμένες και συστηματικά ελεγχόμενες ακτές, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν την κολύμβηση σε σημεία όπου υπάρχει εμφανής ρύπανση ή ροή ομβρίων υδάτων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer
image_print

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο Σερραίας δημιουργού περιεχομένου, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις σχετικά με την αναπηρία και τη γονεϊκότητα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Νομού Σερρών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας το περιεχόμενο του βίντεο και κάνοντας λόγο για αναπηροφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου:

Δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την ανάρτηση στο διαδίκτυο Σερραίας “influencer”.                                        

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απρόσκοπτη και αντιδραστική, φασίζουσας προέλευσης, ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Σερραία “influencer”. Η συγκεκριμένη εμφανίζεται αγανακτισμένη να στοχοποιεί κινητικά ανάπηρη μητέρα που πηγαίνει στην παιδική χαρά το παιδί της, ενώ στη συνέχεια απογειώνει το ρατσιστικό της ντελίριο και προς τους συνανθρώπους μας με ψυχικές ασθένειες που ‘’τολμούν’’ να δημιουργήσουν οικογένεια. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς ολόκληρο το βίντεο είναι ένας οχετός αμάθειας που στόχο έχει την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των γυναικών με αναπηρία σωματική ή ψυχική, την περιθωριοποίησή τους και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Οι σημερινές αντίξοες κοινωνικές συνθήκες,που κυριαρχούν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης διαχρονικά πολιτικής των κυβερνήσεων, καθιστούν πραγματικό άθλο την υπερπήδηση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Ειδικά, οι οικογένειες με χρονίως πάσχοντα άτομα αναγκάζονται να υπερνικούν αντικειμενικές δυσκολίες,χωρίς την απαραίτητη, ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη από το κράτος.

Παράλληλα όμως, σήμερα, υπάρχουν όλες εκείνες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, παρέχοντας δωρεάν ισότιμη πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές υγείας και πρόνοιας, στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στον πολιτισμό,στην αναψυχή, στην εργασία και στην αυτόνομη διαβίωση.

Για να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά ή άλλης φύσης προβλήματα που ζουν με αξιοπρέπεια κι ευημερία, να είναι ενεργοί στην κοινωνική και πολιτική ζωή, έχει αποδειχθεί και στο νομό μας ότι περνάει μόνο μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση, με τη συσπείρωση στους συλλόγους και την ενεργό συμμετοχή σε λαϊκές κινητοποιήσεις. 

Απέναντι στη σαπίλα αυτών των αντιλήψεων, καλούμε κάθε νέα γυναίκα, εργαζόμενη ή απόμαχο της δουλειάς, να απομονώσει ιδεολογίες αναπηροφοβικές, ρατσιστικές, φασιστικές που δεν αρμόζουν σε όποιον θέλει να λέγεται Άνθρωπος!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en