ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυβέρνηση για λιγότερα συνθήματα και πιό πολλή δουλειά

Ενα υπουργικό συμβούλιο για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά» είναι το αποτέλεσμα επίπονων διαβουλεύσεων και σκληρής διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επέβαλαν σε πολλά σημεία τις απόψεις τους ως προς τη συνολική φυσιογνωμία του κυβερνητικού σχήματος και τις επιλογές προσώπων. Στη σύνθεση του συνδυάζονται πραγματισμός, κοινωνικό πρόσημο, εσωκομματικές ισορροπίες και μικρές «δόσεις» ανανέωσης και πολιτικής διεύρυνσης. Η αποτελεσματικότητα μένει να αποδειχθεί στην πράξη – και θα διαπιστωθεί πολύ σύντομα, καθώς η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μείζονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. 

Στο προφίλ της νέας κυβέρνησης είναι εμφανές το στίγμα της ομάδας των «53», που έδωσαν πραγματική μάχη στις εσωκομματικές διαπραγματεύσεις, ζητώντας από τον πρωθυπουργικό σαφείς δεσμεύσεις ότι δεν θα κινηθεί ερήμην του κόμματος στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος τους στην επιλογή προσώπων που θα κληθούν να διαμορφώσουν κοινωνική πολιτική, να υλοποιήσουν μνημονιακές δεσμεύσεις και να διαχειριστούν το προσφυγικό.

Στην πλευρά των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα «πιστώνονται» (ή «χρεώνονται») οι επιλογές που συνιστούν προσπάθεια ανοίγματος προς το κεντροαριστερό ακροατήριο και τις ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις – υπουργοποίηση Μ. Μπόλαρη και Θ. Τζάκρη, αναβάθμιση του Π. Κουρουμπλή.

Σχολιαστές όλου του πολιτικού φάσματος επισημαίνουν ως θετικά δείγματα προθέσεων την συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικών με τεχνοκρατικό προφίλ και αποδοτική θητεία σε θέσεις ευθύνης, όπως ο Γ. Χουλιαράκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και ο πρώην πρυτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας.

Αρνητικά σχόλια καιθετικές αντιδράσεις

 Η αντιπολίτευση υποδέχθηκε  τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα με τα συνήθη σχόλια περί «κομματικών συμβιβασμών»,  «ανακύκλωσης προσώπων», «αναποτελεσματικού σχήματος» κλπ. Αντίθετα,  θετικές είναι οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα πρώτα σχόλια του ξένου Τύπου.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται στις εποικοδομητικές δυνάμεις», όπου επισημαίνεται ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, τον οποίο χαρακτηρίζει «αντι-Βαρουφάκη».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, οι Βρυξέλλες θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Χουλιαράκης είναι ένας θερμός υπέρμαχος του ευρώ, ενώ συμμετείχε στην ομάδα που διαπραγματεύτηκε το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

Η ΝΔ μιλάει για «ανακύκλωση παλιών προσώπων στα ίδια υπουργεία με άλλα ονόματα» και διατυπώνει την ευχή «η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ξεπεράσει την ανεπάρκεια της πρώτης».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα πολυμελές σχήμα νέων εσωκομματικών ισορροπιών ενώ ο τόπος χρειάζεται αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα». 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version