Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ | Ενημέρωση καταναλωτικού κοινού

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ενημερώνει  όλους τους καταναλωτές σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των καταναλωτικών προιόντων όπως το κρέας και τα αυγά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κρέας  και τα προϊόντα του αναφέρει οτι :

  1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και εξετάζονται υποχρεωτικά με κτηνιατρικούς ελέγχους με σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) στα δύο ημιμόριά τους (ή στα τέσσερα τεταρτημόρια) με τα παρακάτω διακριτικά α) τον κωδικό του σφαγείου, β) τη χώρα σφαγής και γ) το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
  2. Σύμφωνα με την  Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται η σφαγή ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
  3.  Τα αμνοερίφια ελληνικής εκτροφής και εκτροφής σε χώρες της Ε. Κ που εσφάγησαν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τυρκουάζ (Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
  4. Ενώ στις τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε Κοινοτικές χώρες  πρέπει να έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.
  5. Επίσης στις Τρίτες Χωρες (έκτος Ε.Κ.) ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα) φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανό (Ε155 καστανό ΗΤ).
  6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
  7.  Στην περίπτωση του κρέατος και τα παραπροϊόντων (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλούνται μέσα από ψυχόμενες
    συσκευασίες έτσι ώστε  να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης  όπως η σκόνη και τα έντομα. Επιπλέον, η  θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7 ο C για το κρέας και τους 3 ο C για τα νωπά παραπροϊόντα.
  8. Όσον αφορά τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (Θ – 18 ο C) και να πωλούνται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις σύμφωνα με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και την  σήμανση καταλληλότητας (τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Επίσης, τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.

Απο την άλλη, όσον αφορά τα αυγά θα πρέπει να προέρχονται απο εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό  θα πρέπει να αναγράφεταο τόσο στην συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος με την  αποτύπωση σφραγίδας με κωδικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός μπορεί να αποτελείται απο τρία είδη και συγκεκριμένα μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί) τον κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)και τoν κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095).

Βέβαια στις λαϊκές αγορές όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης  να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες από την ημέρα της γέννησης τους εφόσον  διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Καλό είναι  να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), διότι το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του
κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.

Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Τέλος, Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ επισημαίνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en