Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφό σχέδιο ΔΝΤ για απολύσεις και «συμβόλαια» εργασίας»

Οι προτάσεις-βόμβα του Τόμσεν

Σχέδιο για αλλαγές στα όρια των απολύσεων με δούρειο ίππο τις ομαδικές, για τις οποίες δεν θα απαιτείται η έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, κρύβεται πίσω από τις πιέσεις της τρόικας και κυρίως πίσω από την επιμονή που δείχνει η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κλείσει «εδώ και τώρα» το επίμαχο ζήτημα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ανοίξει εκ νέου το θέμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, αλλά και της εκπροσώπησης των εργαζομένων στην κήρυξη των απεργιών, ενώ στην εργασιακή ατζέντα έρχεται να προστεθεί και μια νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για απασχόληση με συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας χωρίς κανέναν περιορισμό.

Με όπλο τις ομαδικές απολύσεις, η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιδιώκουν να φέρουν στη διαπραγμάτευση το σύνολο σχεδόν της εργασιακής ατζέντας που είναι σε εκκρεμότητα.

Ενδεικτικοί της πίεσης και της εμμονής που επιδεικνύει το ΔΝΤ, δίνοντας έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, είναι και οι διάλογοι που διαμείφθηκαν μεταξύ του Πολ Τόμσεν, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ένα μέρος από τα όσα ειπώθηκαν που δείχνει και το πώς κινείται το ΔΝΤ αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Δεν γίνεται να φέρουμε νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή» τόνισαν οι δύο υπουργοί, με τον Πολ Τόμσεν να τους αφήνει άναυδους.

«Γιατί δεν μπορείτε; Φέρτε τον νόμο στη Βουλή και ας μην ψηφιστεί».

Πίσω από την εμμονή για τις ομαδικές απολύσεις υπάρχει ένα συνολικότερο σχέδιο που περιλαμβάνεται σε πρόταση του ΔΝΤ και προβλέπει την αλλαγή στα όρια των μηνιαίων απολύσεων με αρχή την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό.

Η συνολική πρόταση προβλέπει:

1. Αύξηση του ορίου των απολύσεων από τα 6 άτομα τον μήνα στα 10 για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 150 άτομα προσωπικό.

2. Αύξηση του ποσοστού των μηνιαίων απολύσεων από 5% στο 10% και μέχρι 30 άτομα τον μήνα στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.

3. Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, το μέλος του ΔΝΤ Νίο Χοντμπάρι είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι προσαυξήσεις (τριετίες) και τα άλλα τρία επιδόματα (τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινό) ώστε τα 586 ευρώ να είναι ένας «ξερός» μισθός και η χορήγηση των όποιων προσαυξήσεων και επιδομάτων να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, αν πρόκειται για ατομικές συμβάσεις, ή να θεσμοθετηθούν σε επίπεδο Εθνικής Σύμβασης, δεσμεύοντας όσους εργοδότες την υπογράψουν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων επανήλθε και το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο για την κήρυξη των απεργιών, με τους δανειστές να ζητούν οι απεργίες να αποφασίζονται με Γενικές Συνελεύσεις και με εκπροσώπηση σε αυτές του 50% + 1 από τα εγγεγραμμένα μέλη στους καταλόγους των συνδικαλιστικών οργανώσεων (σωματεία, ομοσπονδίες και τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ).

Συμβόλαια 36 μηνών χωρίς αποζημίωση

Συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρονται οι περιορισμοί για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ.

Στην πράξη μια επιχείρηση θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «δανειστεί» εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ, χωρίς η ίδια να έχει την υποχρέωση να τους καταβάλει τον μισθό, παρά μόνο αν προβλεφθεί στη συμφωνία που θα κάνει με τον άμεσο εργοδότη τους, δηλαδή με την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης.

Η σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος μπορεί να είναι είτε ορισμένου χρόνο είτε αορίστου και μόνο με την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης, η οποία θα τον εκχωρεί σε άλλους εργοδότες.

Στην ουσία οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ένα συμβόλαιο απασχόλησης που θα ενεργοποιείται με την ανάληψη εργασίας όποτε τους ζητηθεί.

Στο συμβόλαιο αυτό θα αναφέρονται οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού στην εργασία που θα αναλαμβάνει. Τα συμβόλαια εργασίας για τους προσωρινά απασχολουμένους θα έχουν διάρκεια έως 36 μήνες, με ανανέωση μετά από 23 μέρες για να μην εγείρονται αξιώσεις περί μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Με τη λήξη του συμβολαίου και σε σύμβαση ορισμένου χρόνου ο προσωρινά απασχολούμενος δεν θα δικαιούται αποζημίωση.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν χωρίς κανένα εμπόδιο προσωρινά απασχολούμενους δεν θα πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, ενώ δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μέσα στους τελευταίους 6 μήνες.

Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι για την ικανοποίηση των μισθολογικών εργαζομένων για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και την καταβολή των εισφορών.

Στη διάταξη όμως αναφέρεται ότι από την ευθύνη αυτή μπορεί να απαλλάσσεται ο εργοδότης εφόσον προβλεφθεί ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι θα ικανοποιηθούν από τις εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να καταθέτουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως το ύψος των εγγυητικών επιστολών για τις ΕΠΑ έχει μειωθεί από τις 120.000 στις 60.000 ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χαλάζι προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες στο Παγγαίο – Μεγάλη η ζημιά στο βερίκοκο

Έντονη κακοκαιρία με χαλάζι έπληξε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περιοχές του Δήμου Παγγαίου προκαλώντας πολλές ζημιές σε καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα η καταστροφή κυρίως στα βερίκοκα είναι πολύ μεγάλη ενώ σημαντικές είναι και οι καταστροφές σε αμπελώνες.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα

Τα 3,3 εκατομμύρια αγγίζουν το Μάιο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, με την αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι να φτάνει το 15%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η τουριστική κίνηση ανεβαίνει όσο μπαίνουμε στην καρδιά της θερινής σεζόν, ενώ ο μήνας που διανύουμε συγκεντρώνει το 12% των συνολικών αεροπορικών θέσεων (για την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο είναι 27 εκατομμύρια οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες πτήσεις για τη φετινή σεζόν, αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2023).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όλες οι βασικές αγορές του εξωτερικού έχουν θετικό πρόσημο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Η άνοδος από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 11,5%, από τη Γερμανία σε 22,6%, την Ιταλία σε 30%, από τη Γαλλία σε 13,3% από τις ΗΠΑ σε 40%, από την Τουρκία σε 18,3% και από την Ισπανία σε 37%.

Ακολούθως, καθώς πυκνώνουν και οι πτήσεις τσάρτερ, τα αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση, μετά την Αθήνα, είναι του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κω, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Τα νούμερα συγκριτικά με πέρσι όσον αφορά την αεροπορική κίνηση είναι ενθαρρυντικά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιμένουν τις αφίξεις από εδώ και στο εξής να κινούνται ανοδικά. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κρατήσεις στα εποχιακά καταλύματα που ήταν ανοικτά αφορούσαν μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +18,7%/+253 χιλ. αφίξεις.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +197 χιλ./+20,4%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 371 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +43 χιλ./+13,3%.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +7 χιλ./+40,4% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 25 χιλ. ενώ στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 19 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +8 χιλ./+72,9%.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

Μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης παραµένει η χονδρεµπορική αγορά ρεύµατος της Ελλάδας και µετά την ενεργειακή κρίση. Τόσο το 2023 όσο και το πρώτο τετράµηνο του 2024 η µέση χονδρεµπορική τιµή ρεύµατος κατατάσσει τη χώρα µας στην 4η ακριβότερη αγορά πανευρωπαϊκά. Το 2023 η µέση τιµή της µεγαβατώρας στην ελληνική αγορά διαµορφώθηκε στα 119,11 ευρώ, όταν οι τιµές στις αγορές της Ε.Ε. διαµορφώθηκαν κατά µέσον όρο στα 98,39 ευρώ. Υψηλότερες τιµές από την Ελλάδα είχαµε στην Ιταλία (127,24 ευρώ/mwh) τη Μάλτα (126,11 ευρώ/μwh) και την Ιρλανδία (121,92 ευρώ/mwh).

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η εικόνα σε σχέση µε τη θέση της ελληνικής αγοράς στον ευρωπαϊκό χάρτη δεν φαίνεται να διαφοροποιείται το 2024. Με την τιµή της µεγαβατώρας από την αρχή του έτους µέχρι και σήµερα (3 Μαΐου) στα 73,20 ευρώ η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί την τέταρτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης. Την πρώτη θέση κατέχει σταθερά η Ιταλία µε τιµή µεγαβατώρας στα 90,61 ευρώ και ακολουθεί η Ιρλανδία (90,38 ευρώ) και η Πολωνία (80,84 ευρώ). Μεγάλη απόσταση χωρίζει την ελληνική αγορά από τη Γερµανία (65,71 ευρώ/mwh), τη Γαλλία (53,48 ευρώ/mwh) και ακόµη µεγαλύτερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών έχει οδηγήσει τις τιµές λίγο πάνω από τα 36 ευρώ/mwh. Στα φωτοβολταϊκά της Ιβηρικής Χερσονήσου οφείλει τις χαµηλές τιµές και η διασυνδεδεµένη αγορά της Γαλλίας, πέραν βεβαίως της φθηνής εγχώριας πυρηνικής παραγωγής της.

Ενέργεια: Παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα-1

Στην Ελλάδα η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία σηµείωσε ρεκόρ το 2023 καλύπτοντας το 57% του µείγµατος ηλεκτροπαραγωγής, δεν είχε το αντίστοιχο αποτύπωµα στις τιµές ρεύµατος. Είναι αξιοσηµείωτο ότι σήµερα (Μεγάλη Παρασκευή) µε συµµετοχή των ΑΠΕ στο 61,3% η µέση χονδρεµπορική τιµή στην Ελλάδα είναι στα 59,16 ευρώ/mwh, όταν σε χώρες µε επίσης υψηλή παραγωγή ΑΠΕ όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία οι τιµές διαµορφώνονται λίγο πάνω από τα 26 ευρώ/ µεγαβατώρα, στη Γαλλία κάτω από τα 25 ευρώ/µεγαβατώρα και στις σκανδιναβικές χώρες πολύ κάτω από τα 50 ευρώ/mwh. H υψηλή συµµετοχή του φυσικού αερίου στο µείγµα ηλεκτροπαραγωγής στην εγχώρια αγορά δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη ερµηνείας για τη διαµόρφωση των υψηλών τιµών, ειδικά σε συνθήκες σηµαντικής αποκλιµάκωσης της τιµής του εισαγόµενου καυσίµου.

Ιδιόµορφα χαρακτηριστικά παρατηρούνται τους τελευταίους µήνες και στην αγορά της λιανικής, µε αποτέλεσµα ακόµη και η όποια αποκλιµάκωση της χονδρεµπορικής τιµής να µη µεταφέρεται στους καταναλωτές. Ενδεικτική αυτής της εικόνας είναι η πολιτική που ακολούθησε σχεδόν το σύνολο των παρόχων στα τιµολόγια του Απριλίου. Ενώ η χονδρεµπορική ρεύµατος υποχώρησε τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/mwh από τα 73,61 ευρώ/mwh τον Φεβρουάριο, τα πράσινα τιµολόγια του Απριλίου στα οποία βρίσκεται πάνω από το 75% των καταναλωτών, παρέµειναν στα επίπεδα του Μαρτίου µε µια µάλιστα οριακή µεσοσταθµική αύξηση στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα από τα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο. Οι πάροχοι συµφώνησαν(;) να µη µετακυλίσουν στα τιµολόγια την αποκλιµάκωση του χονδρεµπορικού κόστους για να αντισταθµίσουν τις απώλειες από το κόστος των αυξηµένων ρευµατοκλοπών.

Σε συνέχεια αυτής της τιµολογιακής πολιτικής τον Μάιο, τα πράσινα τιµολόγια των παρόχων δεν εµφανίζουν κάποια σηµαντική διαφοροποίηση. Κινούνται σε ένα εύρος της τάξης των 9,5 έως 10,9 λεπτών/kwh. Σε επίπεδο µήνα παρουσιάζουν µια µέση µείωση της τάξης του 5% όταν η χονδρεµπορική τιµή ρεύµατος υποχώρησε κατά 11% τον Απρίλιο σε σχέση µε τον Μάρτιο (60,11 ευρώ/mwh έναντι 67,5 ευρώ/mwh). H µέση τιµή των πράσινων τιµολογίων διαµορφώνεται για τις καταναλώσεις του Mαΐου στα 10,3 λεπτά/kwh από 10,8 λεπτά/kwh τον Απρίλιο. Η µείωση πάντως σε κάποια τιµολόγια έφτασε κοντά στα επίπεδα του 11% ακόµα και στο 12%.

Το πράσινο τιµολόγιο της ∆ΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και τις χρεώσεις της ηµέρας µειώθηκε για τον Μάιο στα 10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 10,861 λεπτά τον Απρίλιο. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, η χρέωση είναι 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,881 λεπτά τον Απρίλιο. Η ∆ΕΗ µείωσε την έκπτωση τον Μάιο στο 10% από 15% τον Απρίλιο, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω τη µείωση της λιανικής τιµής.

Η Protergia µείωσε τον Μάιο την τιµή του πράσινου τιµολογίου στα 10,601 λεπτά/κιλοβατώρα από 11,62 λεπτά/κιλοβατώρα τον Απρίλιο µε έκπτωση συνέπειας. Χωρίς έκπτωση συνέπειας η τιµή τον Μάιο είναι 17,6 λεπτά/κιλοβατώρα από 18,6 λεπτά/κιλοβατώρα τον Απρίλιο. Η Εlpedison προσφέρει τον Μάιο, το πράσινο τιµολόγιο στα 9,96 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,5 λεπτά για τις υπόλοιπες. Η ΗΡΩΝ στο ειδικό τιµολόγιο για τον Μάιο έχει τιµή 10,11 λεπτά/ κιλοβατώρα στο πράσινο τιµολόγιο µε έκπτωση συνέπειας 12%.

Η NRG για τον Μάιο δίνει το πράσινο τιµολόγιο στα 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα µε έκπτωση συνέπειας ελαφρώς αυξηµένη από τον προηγούµενο µήνα που ήταν 10,7 λεπτά/κιλοβατώρα. Η Φυσικό Αέριο προσφέρει τιµή µε έκπτωση συνέπειας για τον Μάιο στα 10,954 λεπτά/κιλοβατώρα, αυξηµένη κατά 3% σε σχέση µε τον Απρίλιο και η Zeniθ στα 10,267 λεπτά/κιλοβατώρα µειωµένη κατά 10% σε σχέση µε τον Απρίλιο.

Η τελική τιµή της Volton για το πράσινο τιµολόγιο τον Μάιο διαµορφώθηκε στα 10,17 λεπτά/ κιλοβατώρα, από 10,54 λεπτά τον Απρίλιο. Στα ίδια επίπεδα µε του Απριλίου των 9,9 λεπτών/κιλοβατώρα διαµορφώνεται τον Μάιο το πράσινο τιµολόγιο της Volterra. Το τιµολόγιο της Elin µε τιµή στα 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα παραµένει και τον Mάιο το φθηνότερο της αγοράς παρότι αυξηµένο κατά 5% σε σχέση µε τον Απρίλιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en