ΚΑΒΑΛΑ

Κρυμμένοι Θησαυροί | Το “Δασικο χωριό”και η Μεσορόπη Καβάλας

Ανεβαίνοντας κανείς στο Παγγαίο Ορος θα συναντήσει μέσα στο δάσος ένα χωριό που για αρκετά χρόνια φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες και οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν την έξοχη φύση και την τοπική γαστρονομία. Σήμερα το δασικό χωριό διαθέτει επαρκή αριθμό δωμάτιων, οπού οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν να ψυχαγωγηθούν να απολαύσουν την φύση και να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες.

Παράλληλα και οι μικροί φίλοι του δασικού χωριού  έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν μικρά αλλά και μεγάλα ζώα, ενώ στο κτήριο του σαλέ και δίπλα στο τζάκι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ζεστό καφέ, απολαυστικές λιχουδιές, διαφορά ροφήματα αλλά και ένα πλούσιο πρωινό για όσους αποφασίσουν να περάσουν μερικά 24ωρα στους ξενώνες  του δασικού χωριού.

Κυριολεκτικά χωμένη στην αγκαλιά του Παγγαίου βρίσκεται η  Μεσορόπη, το Πήλιο της Καβάλας, όπως αλλιώς εύστοχα έχει ονομασθεί, με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, τον νερόμυλο, τις πέτρινες βρύσες και τα γεφύρια, τις χαρακτηριστικές σκιερές πλατείες για καφέ ή φαγητό μαγεύει εξ αρχής και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Τζάκι το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, μεγάλος παιδότοπος για τους λιλιπούτιους πελάτες της. Μέσα σε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια, πεύκα, στην περιοχή Καστανιές που δίνει και το όνομα στην ταβέρνα «Καστανιές» του Γιώργου Ξουλόγη θα απολαύσετε την τοπική γαστρονομία της περιοχής.  Παραδοσιακές συνταγές με μεράκι και αγνά τοπικά προϊόντα συνθέτουν ένα μοναδικό γαστρονομικό προορισμό για όσους θελήσουν να τον επισκεφθούν.

 

 

Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο του χωριού τα αγροτικά εργαλεία, τα οικιακά σκεύη, ένας αργαλειός, φορεσιές, έπιπλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παλιά νομίσματα συνδέουν το παρόν με το πρόσφατο παρελθόν δίνοντας μια εικόνα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Όμως μέσα στους κρυμμένους θησαυρούς του μουσείου ξεχωρίζει αυτός που για περίπου 100 χρόνια παρέμεινε κλεισμένος μέσα σε σεντούκια.

Η εκπομπή «Κρυμμένοι Θησαυροί» κλείνει το ιδιαίτερο αυτό οδοιπορικό μέσα από ένα μικρό αφιέρωμα στην μουσική καθώς το ακορντεόν για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα από τα κύρια μουσικά όργανα μιας  belle epoque εποχής.

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version