Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

«Μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;»

Η απογοήτευση διαδέχτηκε τα χαμόγελα αισιοδοξίας που άρχισαν να αχνοφαίνονται χθες το απόγευμα, σε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, όταν άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αρχές της γειτονικής χώρας πέρασαν μόνο 300 άτομα και έκτοτε δεν έχουν ξανανοίξει το σημείο ροής με αποτέλεσμα η κατάσταση, με το πλήθος κόσμου να αγωνιά, να είναι φορτισμένη. Σαν έναν νεαρό Σύρο, με κομμένο πόδι, που ψελλίζει ότι στα 20 του έχασε, στον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του.

«Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;» φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

«Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ύστατη λύση γι΄αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα «στη γραμμή» στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», «Βοηθήστε μας Μέρκελ», ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους.

Χωρίς τέλος η «οδύσσεια»

Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορά τους κάνοντας το όνειρο της Ευρώπης να φαντάζει ανεκπλήρωτο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Χθες, κατά το ολιγόωρο άνοιγμα των συνόρων, στη Γευγελή πέρασαν μόλις 300 άτομα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μοιάζει με ένα απέραντο hotspot, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 25.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί, αφού η ροή προς την ΠΓΔΜ πραγματοποιείται με το σταγονόμετρο.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκινούν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια, με τις συγκλονιστικές εικόνες, ιδιαίτερα μικρών παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες να ταξιδεύουν πεζοί προς τα σύνορα, κάνουν τον γύρο του κόσμου και ξεσηκώνουν αντιδράσεις για δραστικές λύσεις.

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας. Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έχουν βρει καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας και αναμένουν τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, τα hotspots και τα κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα. Ενδεικτικά, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, στα Διαβατά 2.000 πρόσφυγες, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Σε αυτοσχέδια hotspots φιλοξενούνται 1.500 πρόσφυγες στην Καβάλα

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και τη χθεσινοβραδινή άφιξη 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος».

Τους νεοαφυχθέντες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποδέχθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τους διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.

Στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου και της Χίου 3.150 πρόσφυγες και μετανάστες

Με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.

Ξεσηκωμός το Σάββατο στην Ειδομένη

Χθες, στην Ειδομένη πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση της ΠΓΔΜ να αυξήσει την ροή του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Σχημάτισαν μάλιστα ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους και βροντοφώναξαν το αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en