Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικός Προϋπολογισμός | Σε ρυθμούς… εφορίας γυρνούν από το 2022 νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και το “άλμα ανάπτυξης” σε επίπεδα 6,1% φέτος (ίσως και υψηλότερα) και 4,5% το 2022 σημαίνει περισσότερα χρήματά στα κρατικά ταμεία και λιγότερα στην… τσέπη μας!

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού: Προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 4 δισ. ευρώ το 2022 και μείωση των κρατικών δαπανών, την ίδια χρονιά, κατα 6,3 δις ευρώ λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ειδικά των επιδομάτων που έχουν προνοιακό χαρακτήρα!

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2022 θα εισπραχθούν φόροι συνολικού ύψους 49,519 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους φόροι ύψους 45,440 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 2022 προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,079 δισ. Ευρώ, σε σύγκριση με το 2021!

Η σημαντική αυτή αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισοδημάτων! Ως αποτέλεσμα η εφορία θα εισπράξει το… μερίδιο της από την τόνωση της αγορας την επανεκκίνηση των παραγωγικών και επενδυτικών δυνάμενων άλλα και την επιστροφή των αποδοχών στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο έχει κτίσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 πάνω σε σενάριο, σύμφωνα με το οποίο φέτος η ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 6% και το επόμενο έτος θα διατηρηθεί ένας ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης στο 4,5%!

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τόσο φέτος όσο και το 2022, θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας με κύρια επιμέρους χαρακτηριστικά την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%, των εξαγωγών κατά 11,1%, των εισαγωγών κατά 8,9% και των επενδύσεων κατά 23,4%, τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επόμενο έτος τα εισοδήματα των θα ενισχυθούν περαιτέρω κι από το πακέτο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους εισοδηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 εργαζόμενους κ.α., η η κατάργηση του φόρου των γονικών παροχών η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κλπ

Όλες αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της φορολογητέας ύλης και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 4 δισ. Ευρώ. Ειδικότερα;

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από 26,19 δισ. ευρώ το 2021 να ανέλθουν σε 28,40 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,20 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 1,57 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από τον ΦΠΑ και τα 578 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Συνολικά τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18,752 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα 7 δισ. Ευρώ.

Σημαντικά αυξημένα αναμένονται και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος , τα οποία από 12,9 δισ. ευρώ εφέτος, αναμένεται να ανέλθουν σε 14,891 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι θα σημειώσουν άνοδο κατά 1,9 δισ. Ευρώ. Εξ αυτών, τα 651 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα και τα 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από εταιρείες. Μειωμένοι κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος αναμένεται να είναι οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που από τα 2,56 δισ. ευρώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 2,5 δισ. Ευρώ.

Αντίθετα, οι δαπάνες θα είναι κατά 6,3 δισ. ευρώ μειωμένες από τα 70,7 δισ. ευρώ φέτος στα 63,4 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της σημαντικής μείωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας τα οποία έφτασαν για φέτος κοντά στα 16,6 δισ. Ευρώ και περιορίζονται στα 2,9 δις ευρώ του χρόνου. Αίσθηση προκαλεί η μείωση των μεταβιβάσεων (προνοιακά επιδόματα) απο 37,493 δις ευρώ φέτος σε 29,612 δις το 2022.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογητέας ύλης και του περιορισμού των δημόσιων δαπανών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 10% του ΑΕΠ φέτος στα 3,6% το τέλος του 2022 ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος το 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Click to comment

Απάντηση

Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.

Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)

Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)

Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)

Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)

Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)

Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)

Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)

Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)

Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)

Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)

Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστήρια θα ενημερώνουν άμεσα για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

  • δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία,
  • δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο
  • δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών καυσίμων
  • δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα

Μετά την ενημέρωσή της, η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

  • διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση
  • αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους
  • έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή την νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, στην Απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλεται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

  • α) είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης,
  • β) είτε διοικείται από πρόσωπο, στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Επίσης, στην Απόφαση εξειδικεύονται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και στα διυλιστήρια που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καθώς και η διαδικασία δημοσιοποίησης των κυρώσεων αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Αυξάνεται στα 830 ευρώ – Η εισήγηση Μητσοτάκη

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο, «από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα».

«Η πορεία της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε πως «οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 18 επιδόματα 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Για την πρόταση δυσπιστίας 

Ακόμη, στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στη Βουλή.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en