Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κοτζιάς | Η Ελλάδα σύνδεσμος ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και της ΕΕ, εξέπεμψε από το Πεκίνο, στην ομιλία του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Ελλάδα ως η νοτιοανατολική είσοδος της ΕΕ, ως η νότια θαλάσσια πόρτα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Κεντρική και Ανατολική, έγινε και μπορεί να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και εκείνον της ΕΕ. Είναι η χώρα που κατανοεί και τις δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, με την αξιοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου της Ελλάδας στην αρμονία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, αποτελεί ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πεδίο δράσης των δύο κρατών και των λαών μας, κατέστησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα ανήκει σε μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η ΕΕ και ότι δεν έχει τους ανταγωνισμούς με την Κίνα που έχουν ορισμένοι ισχυροί στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, διαμήνυσε πως «επιπλέον χάρη στην αίσθηση που έχει για την ιστορία, μπορεί και επιδιώκει να μεσολαβεί ανάμεσα στην ΕΕ ως σύνολο και τη ΛΔ της Κίνας. Είναι ο καλύτερος και πιο παλιός φίλος της σε αυτήν».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κοτζιάς στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνισμού. «Η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός της από τρίτες δυνάμεις, η προσπάθεια ταϊβανοποίησης αυτού του τμήματος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπάθησε η Δύση μέσα από πολλαπλές κατακτήσεις, παλαιότερα της Ιαπωνίας και της Πορτογαλίας, να σπάσει την μία Κίνα σε δύο οντότητες» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι από τους πλέον συνεπείς υπερασπιστές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους και της αποτροπής πολιτικών ταπείνωσης κρατών μελών του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους. «Χάρη στην αναπτυσσόμενη πορεία των οικονομιών μας, με διαφορετικά βέβαια μεγέθη και ρυθμούς, μας δίνει μια δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τις οικονομικές και κοινωνικές επαφές των κρατών και κοινωνιών μας» σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι κινέζικες επενδύσεις με κορυφαία εκείνη στο Λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, η ανάπτυξη του εμπορίου, όπου νομίζω τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν πολύ πιο οργανωμένα στην Κίνα, η ανταλλαγή τεχνολογίας και η συνεργασία ανάμεσα σε νέες εταιρείες, η ναυτιλία όπου η Ελλάδα είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο με μεγάλη παράδοση και ο τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών μας».

Επίσης, για την ακόμα πιο ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, έδωσε και το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παρέθεσε σειρά πρωτοβουλιών της. Η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τόνισε και σημείωσε: «Στα τέσσερα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία μας συγκροτήθηκαν στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου 16 νέες μορφοποιήσεις περιφερειακών-διεθνών συνεργασιών που αποτελούν ένα νέο δίκτυο συνεργασίας, φιλίας και ειρηνικής αλληλοκατανόησης στην περιοχή».

Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος της ομιλίας του, με τίτλο «Ελλάδα-Κίνα: Παρελθόν και Μέλλον/Διαφορές και Κοινά», ο κ. Κοτζιάς το διάνθισε με την ανάδειξη των διαχρονικών κοινών χαρακτηριστικών των δύο χωρών. «Ελλάδα και Κίνα, δύο χώρες διαφορετικές σε μέγεθος και ρόλο στη σημερινή παγκοσμιοποίηση, με μεγάλη και οι δύο διαδρομή στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ιστορία μας, είναι και για τους δύο μια ιστορία αγάπης στη μόρφωση, στην εκπαίδευση και στον σεβασμό στις επόμενες γενιές».

Διατρέχοντας την ιστορική διαδρομή των δύο λαών, επισήμανε πως αν η αρχαία Ελλάδα γέννησε τη σκέψη και θεσμούς δημοκρατίας, η Κίνα γέννησε ουσιαστικά το σύγχρονο κράτος. «Ένα κράτος με κατανομή λειτουργιών και με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικές μορφωτικές διαδικασίες για όλες τις βαθμίδες. Η εκπαίδευση έγινε ο μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και γέννησε τη λειτουργική διοίκηση στη χώρα. Ανάλογα με τη δημοκρατία στην Ελλάδα, στην Κίνα γεννήθηκε η σκέψη για την ανάγκη της αρμονίας» προσέθεσε.

«Οι πολιτισμοί μας, η ιστορία μας, τα επιτεύγματα των λαών μας, μας έδωσαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ό,τι είναι η Κίνα για την Ν.Α. Ασία, είναι η Ελλάδα για την Ευρώπη. Μεγαλώσαμε και μεγαλουργήσαμε παράλληλα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σταχυολογώντας το ιστορικό πλέγμα των κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «εξαιτίας αυτής της παράλληλης ηλικίας και πολιτισμού, η μεγάλη σήμερα Κίνα μπορεί να κατανοήσει τη σημασία της ιστορικότητας των Ελλήνων, την προσφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, ακόμα και τον σημερινό. Η Κίνα σέβεται και συνεργάζεται με τη μικρή Ελλάδα».

Ως έμπρακτη ένδειξη σε αυτό, τόνισε πως οι δύο χώρες μαζί έφτιαξαν το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που έχουν επίδραση και στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια διεθνή πρωτοβουλία που εκτείνεται σε 4 ηπείρους.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και στα στελέχη της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, είπε πως η πρόσκλησή τους αποτελεί μια μεγάλη τιμή για έναν φίλο της Κίνας και του κινέζικου πολιτισμού, τονίζοντας ότι «είναι ένα μικρό πετραδάκι στο τεράστιο οίκημα φιλίας που φτιάχνουμε ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη

Όπως ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος :

Σήμερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis στην περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en