Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορoνοϊός | Ποιοι παράγοντες οδηγούν υγιείς ασθενείς να νοσούν βαριά -Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Παρά το γεγονός πως συνήθως ο κορoνοϊός πλήττει ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός φαίνεται να πλήττει βαριά και ανθρώπους υγιείς και νεότερης ηλικίας.

Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος έδωσε ορισμένες από τις επιστημονικές ερμηνείες για την παθογένεια της νόσου, όπως τη χαρακτήρισε.

«Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα κλινικά συμπτώματα, καθώς και από χώρα σε χώρα. Κατά πόσο αυτό εξηγείται από γενετικούς παράγοντες, αποτελεί ένα πολύ ανοικτό ερώτημα», δήλωσε νωρίτερα για το θέμα στο «Science» ο ιταλικής καταγωγής γενετιστής Αντρέα Γκάνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος ηγείται μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας για να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να συγκριθούν δείγματα DNA από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο.

Ο ρόλος των γονιδίων σε ασθενείς κορoνοϊού
Όπως είπε o Σωτήρης Τσιόδιας, γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να δούμε τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό. «Πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων τι άλλο υπάρχει και νοσούν νέοι άνθρωποι» διερωτήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως ερευνάται το ενδεχόμενο αυτοί οι ασθενείς να φέρουν συγκεκριμένα γονίδια, που αφορούν στον «υποδοχέα», την εξωτερική πόρτα όπως την χαρακτήρισε των κυττάρων. «Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς» σημείωσε επίσης ο λοιμωξιολόγος, για τους λόγους που ο κορoνοϊός φαίνεται να επιδρά πιο επιθετικά σε ορισμένους ασθενείς.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα» σημείωνε για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. «Ως γενετιστής  όμως πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ποικιλομορφίας αυτής, είναι αποτέλεσμα του γενετικού προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του ίδιου του ιού» συμπληρώνει.

Ο ρόλος του επιφανειοδραστικού παράγοντα στην πορεία του ασθενούς με κορoνοϊό
Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα μια ουσία στους πνεύμονες του ανθρώπινου οργανισμού, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας, «να εξαντλείται γρήγορα σε ορισμένους ασθενείς, που δεν πάνε καλά ακόμη και σε αναπνευστήρα».

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως σε λίγους ασθενείς με κορωνοϊό, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «καταιγίδα φλεγμονής». Φυσικά, υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, που «επειδή φοβούνται λιγότερο δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται περισσότερο», είπε και επανέλαβε πως το σημαντικότερο είναι να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα υγιεινής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en