Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Σε τρεις φάσεις από Δευτέρα η άρση περιορισμών στην ακτοπλοΐα

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ακτοπλοΐα μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ανέλυσε το πρωί υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά με βεβαίωση εργοδότη.

«Η μετάβαση στα νησιά είναι σταδιακή, καλά μελετημένη και με επιστημονικά κριτήρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως εξήγησε, η απελευθέρωση θα γίνει σε τρεις φάσεις:

  • Η πρώτη θα γίνει από αύριο
  • Η δεύτερη πριν την 1η Ιουνίου
  • Η τρίτη μετά την 1η Ιουλίου

Μέτρα προστασίας για τα ταξίδια

«Τα μέτρα τα οποία πήραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν καθοριστικά διότι καταφέραμε και περιορίσαμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τα κρούσματα κορωνοϊού στα νησιά. Πολλά νησιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα απολύτως» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξήγησε ότι τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%.

«Ένα πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει το 50% του πρωτοκόλλου του πλοίου, εάν έχει καμπίνες πάμε στο 55%. Ανά καμπίνα θα έχουμε έναν επιβάτη εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια», ανέφερε.

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το λιμάνι αφετηρίας και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς. Δηλαδή, όπως εξήγησε, ένα πλοίο, με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο, και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι πχ της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται.

Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε επίσης ότι στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. «Θα φοράνε όλοι μάσκα», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε «ήδη η ακτοπλοΐα ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 15 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αίτημα για ενίσχυση της ακτοπλοΐας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολυμπήστε άφοβα | Άριστης ποιότητας το 95,8% των ελληνικών θαλασσών σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ

Άριστης ποιότητας είναι το 95,8% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023 που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 28 Μαΐου.

To υψηλότερο ποσοστό άριστων υδάτων κολύμβησης βρίσκεται στην Κύπρο (97,6%), την Κροατία (96,7%) και την Αυστρία (96,9%).

Η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών κολύμβησης στην Ευρώπη πληρούσε τα πιο αυστηρά πρότυπα «άριστης» ποιότητας κολύμβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης. Αυτό αντιπροσωπεύει το 85,4% των δημοφιλών υδάτων κολύμβησης της ΕΕ. Το 96% όλων των επίσημα αναγνωρισμένων υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, με μόνο το 1,5% να χαρακτηρίζεται ως «κακό».

Η αξιολόγηση, που έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Επιτροπή, υπογραμμίζει πού μπορούν οι κολυμβητές να βρουν ασφαλείς τοποθεσίες κολύμβησης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Εστιάζει συγκεκριμένα στην ασφάλεια για το μπάνιο, μέσω της παρακολούθησης των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους, παρά στη γενική ποιότητα του νερού.

Στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Αυστρία και τη Ρουμανία, όλα τα επίσημα αναγνωρισμένα ύδατα κολύμβησης πληρούσαν τουλάχιστον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας το 2023.

Η ποιότητα κολύμβησης των παράκτιων υδάτων είναι γενικά καλύτερη σε σύγκριση με τα εσωτερικά ύδατα. Το 2023, το 89% των παράκτιων τοποθεσιών κολύμβησης που ταξινομήθηκαν είναι εξαιρετικής ποιότητας, σε σύγκριση με λίγο λιγότερο από το 79% των εσωτερικών υδάτων κολύμβησης.

Από την υιοθέτηση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των υδάτων κολύμβησης με κακή ποιότητα νερού μειώθηκε την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον σταθερό από το 2015.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην ΕΕ, πλην των Βούλγαρων, λαμβάνουν οι Έλληνες

Στοιχεία της Eurostat φανερώνουν ότι οι Έλληνες λαμβάνουν τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην ΕΕ μετά τους Βούλγαρους.

Συγκεκριμένα, για το 2021 το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ανήλθε σε 243 ευρώ ανά κάτοικο έναντι 777 ευρώ στην ΕΕ, δηλαδή ήταν χαμηλότερο από το ένα τρίτο της ΕΕ. Χαμηλότερο ήταν το αντίστοιχο επίδομα μόνο στη Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ η Ρουμανία είχε οριακά υψηλότερο (244 ευρώ).

Συνολικά, το ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δις. ευρώ έναντι 347 δις. ευρώ συνολικά στην ΕΕ.

Λιγότερο από το 50% της ΕΕ τα κοινωνικά επιδόματα

Τα υψηλότερα κατά κεφαλήν οικογενειακά επιδόματα δόθηκαν στο Λουξεμβούργο (3.611 ευρώ), τη Δανία (1.858 ευρώ) και τη Γερμανία (1.575 ευρώ).

Τα οικογενειακά επιδόματα αποτελούσαν το 4,6% των συνολικών κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην ΕΕ. Η μέση δαπάνη για κοινωνική προστασία ανά κάτοικο στην Ελλάδα ανήλθε το 2021 σε 4.649 ευρώ έναντι 9.883 ευρώ στην ΕΕ, δηλαδή ήταν χαμηλότερη από το 50%.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σύσκεψη στην Καβάλα για την προώθηση των οίνων της ΠΑΜΘ σε τρίτες χώρες

Σύσκεψη με τους οινοπαραγωγούς της Περιφέρειας ΑΜΘ είχαν σήμερα στην αίθουσα Νικολάου Μάρτη, στην Καβάλα, οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος και Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αργύρης Πατακάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σωτήρης Παπαδόπουλος, καθώς και στελέχη της διοίκησης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι «Τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στoν χάρτη των οινοπαραγωγών περιοχών και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις διαχειριστούμε. Επίσης ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά γίνεται όλο και πιο σκληρός, οπότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθήσουμε τους οίνους της Περιφέρειάς μας. Όπως το ακτινίδιο του Νέστου έγινε γνωστό, μέσω αυτών των προγραμμάτων, σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσία, για παράδειγμα σε αγορές του αραβικού κόσμου και αλλού, το ίδιο θα πρέπει να πετύχουμε και με τους οίνους μας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en