ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Απομακρύνεται η Ελλάδα από το «κακό σενάριο» τύπου Ιταλίας

Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, από τα κακά σενάρια τύπου Ιταλίας και Ισπανίας η Ελλάδα, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα –ιδιαίτερα μετά από την επιβολή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας την περασμένη εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο Απρίλιος θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας για τη μάχη κατά του ιού.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, παράλληλα, πως στις 15 Απριλίου θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού και υπογράμμισε πολλάκις πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ειδικοί

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε το Σάββατο και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «προϋπόθεση αποτελεί η ευλαβική τήρηση των μέτρων και η κοινωνική απόσταση».

«Υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια, λόγω της μετακίνησης που παρατηρήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων», ανέφερε, παράλληλα ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

Στην ερώτηση αν η επιτροπή του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, απάντησε:

«Εάν και εφόσον δούμε ότι ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι όντως πιθανόν να επιβληθούν και άλλα μέτρα. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα τους και αυτή θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα. Ήδη πάντως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και μερικώς κλείσιμο μαγαζιών εστίασης, που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται πως αποδίδουν μέχρι ώρας, με την καμπύλη νοσηρότητας να μην έχει περάσει σε εκθετική αύξηση».

Ο ειδικός υπογράμμισε, επίσης, πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250

«Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της, αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην εφησυχάζουμε, ώστε να αποφύγουμε μία επιθετική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες.

Και οι νέοι φυσικά θα πρέπει να προσέχουν και για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και να συνεισφέρουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο MIT, Μανόλης Κέλλης, τονίζει πως αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως.

Και ο λόγος, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι επειδή η κυβέρνηση τήρησε μια σοβαρή στάση και βρισκόταν σε εγρήγορση.

«Η Ελλάδα έχει αποφύγει μια πολύ άσχημη πορεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλης.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version