Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός | Τι πρέπει να κάνουμε για τους ηλικιωμένους

Η πανδημία του κορονοϊού ασκεί ψυχολογική πίεση και στην τρίτη ηλικία, που είναι μία από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως επισημαίνερι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ψυχιατρικής, υπεύθυνος Γηριατρικής Μονάδας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αντώνης Πολίτης η επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και τη ρουτίνα των ηλικιωμένων, επηρεάζει άμεσα τη φροντίδα τους, ενώ ο φόβος της μόλυνσης, του θανάτου, της πιθανής απώλειας αγαπημένων, ή ακόμα και του αποχωρισμού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εναλλάσσονται ως κυρίαρχα συναισθήματα.

«Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων και θα καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας, να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις ήδη λιγοστές εξόδους τους και την ήδη περιορισμένη κοινωνική τους ζωή».

Μεταξύ τον οδηγιών που εξέδωσε η A’ Ψυχιατρική κλινική και η Μονάδα Ψυχογηριατρικής, αναφέρονται, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εξής:

Κοινωνική απόσταση είναι συμπεριφορά προφύλαξης και περιλαμβάνει την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή στενής επαφής με τρίτους πλην του φροντιστή, καθώς και την αποφυγή συγκέντρωσης σε χώρους όπως, καταστήματα, εκκλησίες, μεταφορικά μέσα, ΚΑΠΗ κλπ.
Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά: Προσπαθούμε οι ηλικιωμένοι μας να είναι ασφαλείς και όχι μόνοι. Προτείνεται, να γίνονται επισκέψεις μόνο από το φροντιστή (ο οποίος τηρεί αυστηρά τους προσωπικούς κανόνες προστασίας) και η παρουσία του λειτουργεί υποστηρικτικά, καθώς επίσης ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.
Ενθαρρύνονται – για να μην νιώθουν κοινωνικά αποκομμένοι και απομονωμένοι (η απομόνωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία ) να επικοινωνούν με άλλους συγγενείς και οικεία πρόσωπα, είτε με σταθερό τηλέφωνο ή κινητό, είτε με τη χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής μορφής επικοινωνίας. Επίσης , εφόσον είναι θρησκευόμενα άτομα, να εξακολουθούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.
Ενθαρρύνεται η διαμόρφωση νέας καθημερινής ρουτίνας με τη βοήθεια του φροντιστή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσα στο σπίτι όπως π.χ. τη φροντίδα του σπιτιού, το μαγείρεμα, την περιποίηση των λουλουδιών, το διάβασμα, τη φροντίδα του εαυτού.
Η ενημέρωση πολλές φορές σε συνθήκες επιδημίας κάνει αναφορά σε αρνητικά σενάρια και υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις, που ενισχύουν περισσότερο το συναίσθημα του φόβου, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Ως εκ τούτου καλόν είναι η ενημέρωση να γίνεται από τους οικείους ή από έγκυρες επιστημονικές πηγές που είναι αξιόπιστες, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και να προάγει το αίσθημα της ασφάλειας και της ελπίδας π.χ. τις έρευνες που γίνονται για φάρμακα, τους ασθενείς που θεραπεύτηκαν κλπ.
Ενθαρρύνεται η επικοινωνία με εγγόνια, παιδιά είτε με τηλέφωνο είτε με βίντεο.
Σε περίοδο επιδημίας η ρύθμιση των παθολογικών προβλημάτων είναι απαραίτητη έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να επισκεφθεί ο ηλικιωμένος νοσοκομείο. Προτείνεται τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό και μετάθεση όλων των μη απαραίτητων ιατρικών επισκέψεων. Επίσης συνταγογράφηση για τρεις μήνες
Όσον αφορά τον φροντιστή ο κ. Πολίτης αναφέρει ότι ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, είτε είναι κάποιος συγγενής είτε επαγγελματίας υγείας.

«Είναι απαραίτητη η παρουσία ενός ανθρώπου που θα επιμελείται την καθημερινότητα τους, θα τους ενισχύει θα τους ενθαρρύνει και αν χρειάζεται θα επικοινωνεί και με τον θεράποντα γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό το “δίκτυο”, ηλικιωμένος, φροντιστής, θεράπων. Το μήνυμα είναι ένα σύμφωνα και με τις οδηγίες που μόλις αναρτήσαμε στη σελίδα μας» (κάθετα η λέξη υγεία):

Υ-ποδεικνύουμε το Φροντιστή

Γ-ράφουμε καινούργια ρουτίνα

Ε-λέγχουμε τις ψυχοπιεστικές συνθήκες

Ι- κανοποιούμε στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες του ασθενή

Α-κολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες και την επίσημη ενημέρωση

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Β. Μητλιάγκα | «Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον»

Μήνυμα της Δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί Εθνική καταστροφή. Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό, καταστράφηκαν, ενώ ιδρύματα, σχολεία κι εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία, ενώ 353.000 κάτοικοι σφαγιάστηκαν και πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα.

Σήμερα, 105 χρόνια μετά τα θύματα του κινήματος των Νεότουρκων ζητούν και περιμένουν δικαίωση. Δεν πρέπει επίσης, να λησμονούμε και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και δεινοπάθησαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Χρέος και καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα όσα διαδραματίστηκαν την 19η Μαΐου 1919 στους προγόνους μας.

Γιατί όπως έχει γράψει και ο δημοσιογράφος, μεταφραστής, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Μαυρόπουλος: «Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων 105 χρόνια μετά

Με επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 19 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Στεφάνου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Ακρίτας του Πόντου»για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, ενω πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και χορωδιακή απόδοση του ποντιακού θρήνου «Πάρθεν η Ρωμανία».

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Δεν ξεχνώ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ορφάνι Καβάλας.

Αρχικά παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων
που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου.

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες μέρες που 353.000 αδέρφια μας, Έλληνες του Πόντου, σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

Ένας ολόκληρος λαός αφανίστηκε σε μια από τις πιο αποτρόπαιες θηριωδίες του 20ου αιώνα.

Ένα φριχτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα συναντά αρνητές. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας μας και
αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση.  Μετατρέπουμε σε αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en