Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός | Τα νέα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε μολυνθεί

image_print

Αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα του κορονοϊού, που θα οδηγούσαν σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ισπανία και αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει. Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

Ένα άλλο συχνό πρώιμο σύμπτωμα ήταν αύξηση στο μέγεθος της γλώσσας και γλωσσικές βλάβες, όπως η «λείανση» ορισμένων τμημάτων της. Οι βλάβες συνοδεύονταν σε πολλές περιπτώσεις από απώλεια της γεύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τέσσερις ασθενείς είχαν αυτού του είδους αλλοιώσεις στη γλώσσα τους. Το σχεδόν 40% εξ άλλου είχαν τα προαναφερθέντα συμπτώματα στις παλάμες και τα πέλματά τους.

Οι αλλοιώσεις στη γλώσσα

Ειδικότερα, ο κορονοϊός είχε προκαλέσει αλλοιώσεις στη γλώσσα σε 78 από τους ασθενείς (ποσοστό 25,65%). Οι πιο συχνές ήταν εξογκώματα στη γλώσσα (11,5%), έλκη (6,9%), διόγκωση της γλώσσας (6,6%), ανοιχτές πληγές (3,9%), κατά τόπους πόνος στη γλώσσα (3,6%) και εξάνθημα (μικρά στίγματα) στο 0,5% των ασθενών.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν επίσης διάχυτο αίσθημα καψίματος στη στοματική κοιλότητα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Συμπτώματα στα άκρα

Συχνά ήταν και τα συμπτώματα στα χέρια και στα πόδια των ασθενών. Ειδικότερα η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει σε πέλματα και παλάμες, όπως ξεφλούδισμα του δέρματος (στο 25% των ασθενών), χαρακτηριστικές κηλίδες (στο 15%) και αίσθημα καύσου (στο 7%).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς (το 39,8%) ανέφεραν και διαταραγμένη αίσθηση της όσφρησης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «το γλωσσικό οίδημα μαζί με παροδική θηλίτιδα ή γλωσσίτιδα και κατά τόπους καταστροφή των θηλών αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα» της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν «βασικές ενδείξεις για πρώιμη διάγνωση» της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

ΑΜΘ: Απάντηση φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

ΑΜΘ-φαρμακείο και εμβολιασμοί ενηλίκων από φαρμακοποιούς-2026
image_print

Την απάντησή τους στην ανακοίνωση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία και την πρόσβαση των φαρμακοποιών στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Ενηλίκων δίνουν οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της ΑΜΘ.

Στην κοινή τους τοποθέτηση, οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων τονίζουν ότι το ελληνικό φαρμακείο αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κρίκο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας τόσο την επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών όσο και τη μεγάλη διασπορά των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρουν, με τον νόμο 5102 του 2024 η ελληνική πολιτεία προχώρησε σε εναρμόνιση με πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα να διενεργούνται στα φαρμακεία όλα τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενηλίκων.

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι η δυνατότητα αυτή ήρθε ως συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που αφορούσαν τη διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού, τη χορήγηση αντιτετανικού ορού, αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εμβολιασμός παραμένει πράξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι φαρμακοποιοί, με την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση και την πιστοποίηση που έχουν λάβει, διαθέτουν την επάρκεια να διενεργούν με ασφάλεια τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα, οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της ΑΜΘ ξεκαθαρίζουν ότι η λήψη ιατρικού ιστορικού, η αξιολόγηση αντενδείξεων και η εξατομικευμένη κλινική κρίση παραμένουν ευθύνη του θεράποντος ιατρού, ο οποίος συνταγογραφεί το εμβόλιο πριν από τη χορήγησή του.

Όπως υπογραμμίζουν, όλα τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενηλίκων είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή που έχει προηγουμένως εκδώσει ο θεράπων ιατρός, διενεργεί τον εμβολιασμό και τον καταχωρεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Ενηλίκων. Εξαίρεση αποτελούν τα αντιγριπικά εμβόλια, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγογράφηση.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, διασφαλίζεται η ενημέρωση του φακέλου του ασθενούς και ενισχύεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων τονίζουν ακόμη ότι δεν υπάρχει υποκατάσταση ρόλων μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών, αλλά αξιοποίηση όλων των επαγγελματιών υγείας προς όφελος των πολιτών.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από:

Ανθόπουλο Στέφανο, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας

Μαλάκη Αθανάσιο, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου

Ρακιτζή Αναστασία, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας

Στρατογιαννάκο Νικόλαο, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Γουλδέν Χουσεΐν Ογλού, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

DNews Widget
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εγγραφές στη ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου

Ξάνθη-εγγραφές στη ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου-2026
image_print

Τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027 ανακοίνωσε η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με τις εγγραφές να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο για αποφοίτους ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και άλλων συναφών τίτλων σπουδών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σ.Α.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης θα λειτουργήσει δύο ειδικότητες, βάσει της απόφασης του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1138/6-6-2026.

Η πρώτη ειδικότητα είναι «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας», η οποία θα λειτουργήσει για το Α’ εξάμηνο με δυνατότητα εγγραφής έως 25 ατόμων, καθώς και για το Γ’ εξάμηνο.

Η δεύτερη ειδικότητα είναι «Βοηθός Νοσηλευτή Χειρουργείου», η οποία θα λειτουργήσει για το Α’ εξάμηνο, επίσης με δυνατότητα εγγραφής έως 25 ατόμων.

Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα υποβάλουν παράλληλο μηχανογραφικό για τις Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονική εγγραφή μέσα στις προθεσμίες που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2026.

Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων και ΤΕΕ Β’ κύκλου μπορούν να εγγραφούν στο Α’ εξάμηνο σπουδών στην ειδικότητα που θα επιλέξουν από την 1η έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, κατά τις ώρες 08:30 έως 13:30.

Στο Γ’ εξάμηνο της ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας» μπορούν να εγγραφούν οι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ νοσηλευτικής ειδικότητας, οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων, οι πτυχιούχοι ΤΕΕ Β’ κύκλου συναφούς ειδικότητας, οι κάτοχοι ΒΕΚ των Σ.Α.Ε.Κ. πρώην ΔΙΕΚ, καθώς και οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους – Τάξη μαθητείας.

Οι εγγραφές για το Γ’ εξάμηνο θα πραγματοποιούνται επίσης από την 1η έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 08:30 έως τις 13:30.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Σ.Α.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στα τηλέφωνα 2541351567 και 2541351568, κατά τις ημέρες εφημερίας του προσωπικού: 15 Ιουλίου, 29 Ιουλίου, 5 Αυγούστου και 26 Αυγούστου 2026, από τις 08:30 έως τις 13:30.

Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την εγγραφή απαιτούνται σχετική αίτηση που συμπληρώνεται στη Σ.Α.Ε.Κ., φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών, φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Απαραίτητες είναι επίσης πρόσφατη βεβαίωση ΑΜΚΑ και πρόσφατη βεβαίωση ΑΦΜ.

Για την εγγραφή αλλοδαπών υπηκόων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ομογενών απαιτείται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενών, καθώς και άδεια παραμονής για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε.

Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό Λύκειο ή ΣΕΚ, απαιτείται η κατάθεση ισότιμου πρωτότυπου τίτλου σπουδών, η επίσημη μετάφρασή του, η ισοτιμία από δημόσια ελληνική υπηρεσία και αποδεδειγμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Την ανακοίνωση υπογράφει η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Ζωή Κοσμίδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: 23 εθελοντικές αιμοδοσίες από την «Αγάπη» έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης Η Αγάπη
image_print

Πρόγραμμα 23 εξωτερικών εθελοντικών αιμοδοσιών για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Ξάνθης, της Καβάλας, της Ροδόπης και της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει κάμψη και αυξημένη μείωση των αποθεμάτων σε αίμα και παράγωγά του.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι συνεχίζει να στηρίζει σταθερά την εθελοντική αιμοδοσία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.

Στο πλαίσιο των δράσεων, η «Αγάπη» συνεργάζεται με τέσσερα νοσοκομεία: το Νοσοκομείο Ξάνθης, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» των Αθηνών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Σύλλογος συνεχίζει την προσφορά του με συνέπεια εδώ και 51 χρόνια, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες και να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη από αίμα.

Το πρόγραμμα των αιμοδοσιών

Ιούλιος

Τρίτη 7 Ιουλίου, 16:30-21:00
Ξάνθη, Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 17:00-21:00
Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αθλητικού Συλλόγου

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 17:30-21:00
Κουτσό Δήμου Αβδήρων, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 17:30-21:00
Παλαιά Χρύσα Δήμου Ξάνθης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Πέμπτη 23 Ιουλίου, 17:00-21:00
Ξάνθη, αίθουσα Χορευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Σάββατο 25 Ιουλίου, 10:00-15:00
Νέα Καρυά Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Κυριακή 26 Ιουλίου, 10:00-13:30
Χρυσοχώρι Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Τρίτη 28 Ιουλίου, 16:30-20:30
Δημάριο Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Τρίτη 28 Ιουλίου, 17:00-21:00
Μελίβοια Δήμου Μύκης, Δημοτικό Σχολείο

Τετάρτη 29 Ιουλίου, 17:00-21:00
Γλαύκη Δήμου Μύκης, αίθουσα Τεμένους

Τετάρτη 29 Ιουλίου, 17:30-21:30
Μύκη Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Πέμπτη 30 Ιουλίου, 17:00-21:00
Σέλερο Δήμου Αβδήρων, αίθουσα ΚΑΠΗ Σελέρου

Πέμπτη 30 Ιουλίου, 18:00-21:30
Γραβούνα Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 17:00-21:00
Ωραίον Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 17:30-21:30
Κεντητή – Ηλιόπετρα Δήμου Τοπείρου, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Αύγουστος

Σάββατο 1 Αυγούστου, 14:30-20:30
Κένταυρος Δήμου Μύκης, αίθουσα Αγροτικού Ιατρείου

Κυριακή 2 Αυγούστου, 16:00-21:00
Εχίνος Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Δευτέρα 3 Αυγούστου, 15:30-21:30
Πελεκητή Δήμου Ιάσμου, αίθουσα Τεμένους

Τετάρτη 5 Αυγούστου, 11:30-19:30
Κυψέλη Δήμου Τοπείρου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Παρασκευή 21 Αυγούστου, 17:00-21:00
Ξάνθη, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης – αιμοδοσία τέλους καλοκαιριού

Παρασκευή 28 Αυγούστου, 17:00-21:00
Ξάνθη, Γηροκομείο Ξάνθης

Σεπτέμβριος

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, 16:30-21:00
Δοκός Δήμου Αρριανών, Δημοτικό Σχολείο

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, 10:00-14:00
Πηγάδια Δήμου Αβδήρων, Ενοριακή Αίθουσα

Το πρόγραμμα υπογράφουν, για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαχρόνης και η γενική γραμματέας Αναστασία Σπυριδοπούλου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en