Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός | Τα εμβόλια είχαν ανοσία το λιγότερο έξι μήνες, πριν έρθει η μετάλλαξη Όμικρον

image_print

Νέα δεδομένα στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού βγήκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν υψηλή προστασία, όμως πριν την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον.

Με βάση τα στοιχεία, εάν πλέον κυκλοφορούσε μόνο η παραλλαγή Δέλτα, μπορεί να μην ήταν αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις, αφού ακόμη και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του technologynetworks.com, τα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα που έκαναν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο «The Lancet» και συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα εμβολιασμού που δημοσιεύθηκαν πέρυσι από τις 17 Ιουνίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση από τον ιό μειώθηκε 21% κατά μέσο όρο, ένα έως έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Παράλληλα, το επίπεδο προστασίας από σοβαρή νόσηση μειώθηκε μόνο 10% στο ίδιο διάστημα.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι ενθαρρυντικό ότι η προστασία από σοβαρή ασθένεια – η πιο ανησυχητική έκβαση – φαίνεται να διατηρείται καλά», είπε η Melissa Higdon, MPH, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας και μέλος του International Vaccine Access Center (IVAC) στο Bloomberg School.

Γιατί φάνηκε μείωση ανοσίας, πριν την Όμικρον

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν τον λόγο, που φάνηκε μείωση της ανοσίας, πριν έρθει η μετάλλαξη Όμικρον και ανατρέψει την κατάσταση.

Μια ανάλυση των λοιμώξεων της μετάλλαξης Δέλτα μετά τον εμβολιασμό, έδειξε μείωση της προστασίας με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι η μείωση της ανοσίας – αντί για αλλαγές στην προστασία έναντι της Δέλτα – ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου πριν από την Όμικρον.

«Η Όμικρον εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου, επομένως θα είναι κρίσιμο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με τον COVID-19 να δώσουν προσοχή στις μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων στο πλαίσιο της Όμικρον, καθώς και σε οποιεσδήποτε μελλοντικές παραλλαγές — και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα σε εκτεταμένη χρονικές περιόδους μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η Higdon.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en