Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα | 43 νεκροί – 56 νέα κρούσματα, 1.212 σύνολο

Αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς πλέον φτάνουν τους 43.

Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 56, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 30 Μαρτίου στα 1.212.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δια στόματος Σωτήρη Τσιόδρα και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 72.

Το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου είχε γίνει γνωστός ο 41ος νεκρός από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Την τελευταία του πνοή άφησε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αλεξανδρούπολη όπου νοσηλευόταν ένας άνδρας 61 ετών από την Ξάνθη που νοσηλευόταν, όπως μετέδωσε ο Alpha. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απεβίωσε ένας 55χρονος ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εδώ και ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνεται πως είναι ο 6ος νεκρός στην περιοχή της Καστοριάς. Ο άτυχος άντρας διακομίστηκε από την Καστοριά από τη Θεσσαλονίκη και η κατάστασή του ήταν σοβαρή.

Το 39ο θύμα από τον COVID-19 στην Ελλάδα, καταγράφηκε στη Λέσβο το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID-19.

Σημειώνεται ότι η κόρη της 76χρονης, η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Χθες τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για Πάσχα, πανελλήνιες, πρώτη κατοικία και μισθούς του δημοσίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πάσχα να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και οι Ιεροί Ναοί να μην είναι ανοιχτοί στους πιστούς, άφησε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι εφέτος θα κάνουμε Ανάσταση στα σπίτια μας λόγω κορονοϊού.

Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα και τις υποδείξεις των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος στους αυτοκινητόδρομους την περίοδο του Πάσχα, με ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στα διόδια προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.

Όσο για το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων που «καίει» χιλιάδες μαθητές και γονείς, όλα είναι ανοιχτά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν εξετάζει μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεν ανακούφιση καθώς η μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας είναι μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και από τις αρχικές προβλέψεις του Υγείας.

Από την άλλη, γνωρίζοντας τα μικρά όρια αντοχής του ΕΣΥ, ζητούν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών και είναι αποφασισμένοι να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για όσο χρειαστεί. Εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο, είναι σαφές ότι ο λογαριασμός στην οικονομία θα είναι μεγάλος και θα εξεταστούν και άλλα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ.Πέτσας παρουσίασε δύο γραφήματα, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θυμάτων, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει, αλλά ξεκαθάρισε: «Προσοχή! Κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Για αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι μένουμε στο σπίτι, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούμε αυτά τα αυστηρά μέτρα».

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση νωρίτερα εξάλλου είχε διαλύσει και κάθε ψευδαίσθηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφέτος δε θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δε θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές μας και δε θα επισκεφτούμε τις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμιά μέρα όμως δεν θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια εάν από την επιπολαιότητα μας χάσουμε άνθρωπο».

Ερωτηθείς ειδικότερα για την πρόταση της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιούνται οι πασχαλινές λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας ότι «εφέτος το Πάσχα είναι αλλιώς, δεν είναι ίδιο όπως κάθε χρόνο, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάζουμε το Πάσχα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και φυσικά την πίστη μας».

Πρόσθεσε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και επομένως εξετάζεται το ζητούμενο να γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες της εκκλησίας, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει βέβαια πως οι εκκλησίες δε θα παραμείνουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, καθώς υπάρχει ο φόβος να συνωστισθούν οι πιστοί για να ανάψουν ένα κερί.

Πάντως ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για νέα αυστηρότερα μέτρα και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι είναι ήδη συγκινητική η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς και πως όσα περιστατικά μεμονωμένα καταγράφονται, απομονώνονται, επιβάλλονται τα πρόστιμα και αντιμετωπίζουν και την απαξία των συμπολιτών μας.

Στο έλεος της πανδημίας οι πανελλαδικές

Από την εξέλιξη της πανδημίας θα εξαρτηθεί και η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ερωτηθείς εάν οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν Ιούλιο ή Σεπτέμβριο, ο κ. Πέτσας απάντησε με απόλυτη ευθύτητα ότι σε αυτή τη συγκυρία κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση και ανάλογα λαμβάνει αποφάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊού θα κριθεί και ο χρόνος των πανελλαδικών.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών στο δημόσιο, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, θα σημαίνει ότι έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Προφανώς, σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο πανδημίας, όλα θα είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο κ.Πέτσας άφησε όμως παράθυρο για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται και συζητείται στην στις επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό καθεστώς λήγει και οι δανειολήπτες έχουν κληθεί να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του νέου καθεστώτος μέχρι την 30η Απριλίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύργος | Δικογραφία για ξυλοδαρμό ανηλίκου – Κατηγορούνται 21χρονος και δυο 17χρονοι

Σε σχηματισμό δικογραφίας για υπόθεση ξυλοδαρμού ενός ανηλίκου, στον Πύργο, προχώρησε η Αστυνομία, με κατηγορούμενους δύο 17χρονους και έναν 21χρονο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πατέρας του θύματος κατήγγειλε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους, επιτέθηκαν στον 17χρονο γιό του και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες, ενώ παράλληλα τον εξύβρισαν και τον απείλησαν.

Μετά την καταγγελία παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση του ανήλικου θύματος, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων, για πρόκληση σωματικών βλαβών εξύβριση και απειλή, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία και σε βάρος των γονέων των ανηλίκων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη | Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη, δύο οι συλλήψεις

Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για την κτηνωδία στη Θέρμη. Ο σκύλος μπήκε στο στόχαστρο μετά από εντολή που έδωσε 47χρονος σε 44χρονο…

Αδιανόητη βαρβαρότητα στη Θεσσαλονίκη, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε δύο συλλήψεις για το έγκλημα στη Θέρμη. Ο σκύλος έπεσε νεκρός μετά τους πυροβολισμούς και στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση. Αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο άτομα που υπέδειξαν αυτόπτες μάρτυρες. Τον εκτελεστή με το όπλο και τον συνεργό του, που φέρεται να του έδωσε την εντολή. Πλέον η υπόθεση περνάει στα χέρια εισαγγελέα που καλείται να αποφασίσει για την τύχη των κατηγορούμενων.

Στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως «συνελήφθησαν βραδινές ώρες χθες (25-04-2024) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμης δύο άτομα για θανάτωση ζώου στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης. Πρόκειται για άτομα ηλικίας 47 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των Νόμων περί ζώων και περί όπλων.

Συγκεκριμένα, ο 44χρονος κατ’ εντολή του 47χρονου με τη χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε και θανάτωσε σκύλο, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τελευταίος, ήταν επιθετικός προς τα οικόσιτα ζώα του.

Στους συλληφθέντες επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» | Πώς θα ενημερωθούν

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της σχετικής κλήρωσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στην κατεύθυνση της ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσοι δικαιούχοι κληρώθηκαν, θα εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ενημέρωση τους θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Αναλυτικά οι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

  • Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης Euro 200: ποσοστό 78,12%
  • Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης Euro 300: ποσοστό 18,77%
  • Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης Euro 400: ποσοστό 3,11%

Ο συνολικός αριθμός των κληρωθέντων σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό είναι: 107.204 δικαιούχοι.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για έναν τουρισμό προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, θέτοντας διευρυμένα εισοδηματικά αλλά και περισσότερα κοινωνικά κριτήρια. Διασφαλίζουμε έτσι, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, ότι περισσότεροι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας έως το τέλος του έτους. Δουλεύουμε, πρόσθεσε, μεθοδικά και με σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, προς όφελος των πολλών».

Η Υπουργός Τουρισμού αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες θα στηρίξουν το εγχείρημα και θα παράσχουν στους δικαιούχους την καλύτερη φιλοξενία. Η συστράτευση όλων, κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου συντελεί στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων επιβεβαιώνει την μεγάλη απήχηση του προγράμματος και ότι δικαιώθηκε η στοχευμένη επιλογή μας για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του. Πρόσθεσε ότι δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να απολαύσουν με πολύ εύκολες διαδικασίες διακοπές όλο τον χρόνο, οπουδήποτε το επιθυμούν.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en