Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός-Πλανήτης σε πολιορκία | Γήπεδα, πάρκινγκ, εκθεσιακά κέντρα γίνονται νοσοκομεία

Οι κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν με εξπρές διαδικασίες να δημιουργήσουν νέες δομές νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης. Ο κορονοϊός που πριν από δυο-τρεις μήνες έμοιαζε με… κινέζικα στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος, είτε παρακολουθούσε εξ αποστάσεως και με απάθεια, είτε αγνοούσε πλήρως, τη ραγδαία εξάπλωση του επικίνδυνου ιού στην Κίνα, πλέον απειλεί την ανθρωπότητα. Απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, οι άνθρωποι βιώνουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που μέχρι πρότινος έβλεπαν μόνο σε χολιγουντιανές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο πλανήτης, το τελευταίο διάστημα, έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 580.000 και τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 26.000. Και δεδομένου ότι κανένας κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοιου είδους κατάσταση, οι κυβερνήσεις προσπαθούν εκ των υστέρων να δημιουργήσουν, έστω και πρόχειρες, δομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πανδημία που θερίζει.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, γήπεδα μετατρέπονται σε νοσοκομεία, εκθεσιακά και εμπορικά κέντρα μεταμορφώνονται σε μονάδες υποδοχής ασθενών με κορονοϊό, ακόμη και πάρκινγκ γίνονται υπαίθρια νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των κρουσμάτων και η έλλειψη κλινών…

Τεχεράνη, Ιράν

Το διεθνές εκθεσιακό κέντρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τεχεράνης μετατράπηκε σε προσωρινό νοσοκομείο με 2.000 κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού που νοσεί.

teherani.jpg

Μαδρίτη, Ισπανία

Το συνεδριακό κέντρο IFEMA στη Μαδρίτη μετετράπη από τον στρατό σε προσωρινό νοσοκομείο με 5.500 κλίνες καθώς τα νοσοκομεία της πόλης πλησιάζουν πια στα όριά τους και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες όσων νοσούν.

ap_20082307875772_1.jpg

Μπέργκαμο, Ιταλία

Το Μπέργκαμο είναι μια από τις πόλεις που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εφιάλτη του κορονοϊού. Οι αρχές της Λομβαρδίας σε συνεργασία με τον στρατό και την μονάδα αλπινιστών, εθελοντές και οργανώσεις που εργάστηκαν σε ανάλογα πρότζεκτ στη Σιέρα Λεόνε την εποχή που ξέσπασε ο Εμπολα, μετατρέπουν σε νοσοκομείο το εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

ap_20086491677009_1.jpg

Λονδίνο, Αγγλία

Η Μεγάλη Βρετανία άργησε να θωρακιστεί απέναντι στον κορονοϊό και πλέον… τρέχει για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον για την περίθαλψη ατόμων που θα χτυπηθούν από κορονοϊό. Ηδη το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του γεγονός που ανάγκασε τις αρχές, με τη συνεργασία του στρατού, να μετατρέψουν το εκθεσιακό κέντρο του Λονδίνου ExCel σε νοσοκομείο με περίπου 5.000 κλίνες.

ap_20086400482916_1.jpg

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το πανεπιστημιακό γήπεδο της Λισαβόνας μετετράπη από τις πορτογαλικές αρχές σε προσωρινό χώρο υποδοχής και περίθαλψης ασθενών με κορονοϊό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

lisbon.jpg

Βελιγράδι, Σερβία

Η ανάγκη για κλίνες και για ένα νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, οδήγησε και την κυβέρνηση της Σερβίας με την αμέριστη συμπαράσταση του στρατού να μετατρέψει το εκθεσιακό-εμπορικό συγκρότημα Belgrade Fair σε νοσοκομείο με περισσότερες από 3.000 κλίνες.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Μόσχα, Ρωσία

Η Ρωσία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την κατασκευή νοσοκομείου αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό. Περίπου 5.000 εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς για να χτίσουν μια νέα νοσοκομειακή μονάδα 500 κλινών σε μια περιοχή έξω από τη Μόσχα.

ap_20085655806287_1.jpg

Ζάγκρεμπ, Κροατία

Παραπλεύρως στο νοσοκομείο Ντουμπράβα στο Ζάγκρεμπ -στον χώρο του πάρκινγκ- οι αρχές της Κροατίας, με την πλήρη υποστήριξη του στρατού, δημιούργησαν μια ξεχωριστή μονάδα προκειμένου οι υγειονομικές υπηρεσίες να υποδέχονται τους ασθενείς με κορονοϊό. Θυμίζει όμως περισσότερο στρατιωτικό καμπ και λιγότερο νοσοκομειακή μονάδα…

Σιάτλ, ΗΠΑ

Ενα γήπεδο ποδοσφαίρου στα προάστια του Σιάτλ, μετετράπη σε δύο μεγάλες πτέρυγες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό.

ap_20085697891175_1.jpg

Σάο Πάολο, Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να επιτάξει το στάδιο Πακαέμπου στο Σάο Πάολο, το οποίο μετατρέπεται σε υπαίθριο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού. Το ίδιο συνέβη και με το θρυλικό στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο επίσης θα μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής ασθενών με κορονοϊό. Επίσης, στο Σάο Πάολο, μετετράπη σε μια τεράστια νοσοκομειακή μονάδα 1.800 κλινών το εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

ap_20083617194620_1.jpg

Μπογκοτά, Κολομβία

Περισσότερο στρατώνες παρά νοσοκομειακή μονάδα θυμίζουν οι υποδομές που δημιούργησαν οι αρχές της Κολομβίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά για να περιθάλψουν όσους νοσούν από κορονοϊό. Το καμπ δημιουργήθηκε σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ…

Εικόνα      Εικόνα

Εικόνα       Εικόνα

Μιλούζ, Γαλλία

Δεκάδες στρατιώτες, στη Μιλούζ της νότιας Γαλλίας, δημιούργησαν ένα προσωρινό υπαίθριο χώρο περίθαλψης ασθενών με κορονοϊό στο πάρκινγκ δίπλα στο νοσοκομείο Emile Muller.

Τζακάρτα, Ινδονησία

Οι αρχές της Ινδονησίας μετέτρεψαν το αθλητικό χωριό που δημιουργήθηκε στην Τζακάρτα για να φιλοξενήσει αθλητές στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2018, σε νοσοκομειακή μονάδα 3.000 κλινών για κρούσματα με κορονοϊό.

ap_20083272225310_1.jpg

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Δίπλα σε νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας μαζί με τον στρατό δημιούργησαν μια ξεχωριστή μονάδα υποδοχής ασθενών με κορονοϊό.

Εικόνα

Γουχάν, Κίνα

Η πρώτη πόλη που επλήγη από τον κορονοϊό, μετρώντας μάλιστα πολλούς νεκρούς, ήταν και η πρώτη που προχώρησε σε ένα μικρό κατασκευαστικό θαύμα. Η Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, σε διάστημα μόλις έξι ημερών δημιούργησε ένα ολόκληρο νοσοκομείο αποκλειστικά για νοσούντες με κορονοϊό…

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Φόβοι για σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκφράζονται μετά τη σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με γέφυρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το πλοίο Dali προσέκρουσε σε κολόνα στήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο συνολικά.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέστειλε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησε αποστολή ανέλκυσης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των μεταφορών να ελπίζει να επιβιβαστεί στο πλοίο και να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων του, σύμφωνα με το BBC.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή The World Tonight του Radio 4.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.

«Επιπρόσθετα, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από αυτό που έχει συμβεί είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα, ενώ όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε επιπλέον 140.000.

Μετά την κατάρρευση, η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα».

Παράλληλα, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πλησιάζει η θερινή | Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή 31 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά, άρα θα χάσουμε μία ώρα… ύπνου. Ωστόσο, θα κερδίσουμε περισσότερες ώρες με το φως του ήλιου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en