Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κορονοϊός | Καμία χαλάρωση, διαμηνύει η κυβέρνηση

image_print

«Φρένο» σε οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή για χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού βάζει η κυβέρνηση, φοβούμενη εφησυχασμό που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για τη διασπορά του ιού εν όψει της κρίσιμης Μεγάλης Εβδομάδας.

Ταυτόχρονα βέβαια αφήνει ένα παραθυράκι ελπίδας πως η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει όταν φτάσει το χρονικό ορόσημο της 27ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγουν τα μέτρα που προβλέπουν οι σχετικές ΚΥΑ. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως όντως στις 27 Απριλίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί, καθώς η άρση των μέτρων εξαρτάται από την πορεία εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας. Ενώ ακόμη και στο καλό σενάριο δεν πρόκειται να επιστρέψουμε από τη μία μέρα στην άλλη στην κανονικότητα, αλλά τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά με τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν να αίρονται τελευταία.

Με άλλα λόγια στις 27 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Στη χώρα μας, η καμπύλη των κρουσμάτων και των θυμάτων είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να μην να καταστρέψουμε αυτό που με κόπο χτίσαμε. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καμιά χαλάρωση μέχρι τις 27 του μήνα» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

Οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για την άρση των μέτρων προκάλεσαν εξάλλου χθες την παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό,

«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Επισήμανε τη στιγμή που ελάχιστες χώρες προς το παρόν, όπως η Αυστρία και η Δανία, συζητούν άρση των μέτρων, κάποιες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το Ουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Ο κ.Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Στην πραγματικότητα εξάλλου η συζήτηση για άρση των περιορισμών ξεκινά υπό το φόβο των οικονομικών συνεπειών. Όπως όμως τόνισε ο κ.Τσιόδρας, το πιο σημαντικό είναι η διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας, και αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο σχεδιασμό.

«Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, να μην ανατραπούμε στην πορεία. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει» προειδοποίησε ο κ.Τσιόδρας και επικαλέστηκε αξιωματούχους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ευρωπαϊκού CDC οι οποίοι δήλωσαν το τελευταίο 24ωρο και στην Αθήνα, πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή.

Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε για άλλη μία φορά ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, με αφορμή τη συζήτηση περί αποκλιμάκωσης των μέτρων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί. Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση» ξεκαθάρισε.

«Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν ειδικοί επιστήμονες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε αλλά χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται επιμονή στο στόχο. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο», κατέληξε ο κ.Χαρδαλιάς.

Αυξημένοι έλεγχοι, μπλόκα στις εθνικές οδούς και αύξηση των προστίμων εν όψει Πάσχα

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του προστίμου ή κάποιας μεγαλύτερης επιβάρυνσης γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση σχεδιάζονται στοχευμένοι έλεγχοι σε περιοχές που εντοπίζεται αυξημένη παραβατικότητα.

Ειδικότερα εξετάζεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διπλασιασμός των προστίμων για όσους επιχειρήσουν να μεταβούν στα χωριά ή τα εξοχικά τους, χωρίς για παράδειγμα να μπορούν να αποδείξουν με ιατρική βεβαίωση ότι μετακινούνται για να προσφέρουν βοήθεια σε ανήμπορο άτομο.

Εντατικοί έλεγχοι σχεδιάζονται εξάλλου στις νέες και στις παλαιές εθνικές οδούς, ενόψει του Πάσχα. Τα διόδια, όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής (Alpha 98,9, Blue Sky), δεν μπορούν να κλείσουν εντελώς, καθώς δεν μπορεί να διακοπεί το μεταφορικό έργο, για να μη σπάσει η εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Κομισιόν. Θα υπάρξει ωστόσο ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στις εθνικές οδούς, αλλά και σε επαρχιακά δίκτυα και παρακαμπτήριες οδούς, ώστε να μην επιχειρήσουν κάποιοι «πονηροί» να περάσουν.

Και ως προς αυτά τα μέτρα, η τελική απόφαση ανήκει φυσικά στον πρωθυπουργό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, συζήτησαν χθες για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, το οποίο θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα με ειδική πτήση, αν και η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ελπίζει και αναμένει ότι δε θα συγκεντρωθούν πιστοί έξω από τη Μητρόπολη ή ιερούς ναούς ανά τη χώρα, προκειμένου να πάρουν το Άγιο Φως.

«Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας» επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά,newsbeast

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της δίκαιης «τρέλας» για την καταβολή 13ης σύνταξης

image_print

Η αντικοινωνική ρητορική Μητσοτάκη, για το τάχα δημοσιονομικό ανέφικτο της καταβολής 13ης σύνταξης, αυτής που όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία την ψήφισε για να την καταργήσει στη συνέχεια, βρίσκει αναμενόμενο σύμμαχο τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο «ισόβιος» εθνικός τραπεζίτης έκανε λόγο για «τρέλες» σε συνέντευξή του, αναφερόμενος σε παροχές, όπως η 13η σύνταξη, που σύμφωνα με αυτόν δεν έχουν αντίκρισμα παραγωγικότητας και δημοσιονομικού χώρου.

Η απόλυτη διάσταση ανάμεσα στη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας εμφανίζεται ανάγλυφη για μία ακόμη φορά.

Με τους συνταξιούχους να υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της ακρίβειας στα τρόφιμα, των υψηλών υγειονομικών δαπανών, της ακριβής ενέργειας και στέγης, η στήριξή τους, έστω με ένα μέρος, από τα υπερπλεονάσματα θεωρείται «τρέλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνει υπέρ αυτής της «τρέλας». Έχοντας καταθέσει και σχετική τροπολογία από κοινού με τη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνει τη θέση του για: την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την κατάργηση/ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και υπέρ των «αναξιοπαθούντων» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτά πάντα θα υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Από σπόντα γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση»

image_print

Σε πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αιχμές άφησε και προς τη Ρένα Δούρου.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρέθηκε η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει την ανάγκη παρεμβάσεων σε κρίσιμα άρθρα, αποφεύγει να στηρίξει την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «κατώτερο των περιστάσεων», υποστηρίζοντας ότι επικέντρωσε την ομιλία του περισσότερο στην κριτική για το κράτος δικαίου και λιγότερο στην ουσία των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως δεν την κατέκτησε μέσα από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στη Ρένα Δούρου, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αφού τη συνεχάρη για την ανάληψη της ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπενθύμισε την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, κατά την οποία, όπως σημείωσε, το κόμμα συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στο θεσμικό σκέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων πρέπει να περνά στη Δικαιοσύνη και η Βουλή να περιορίζεται στην τελική απόφαση για την άσκηση δίωξης.

Στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η συμμετοχή δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και παρεμβάσεις που αφορούν την αξιολόγηση και τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στην ονομαστική ψηφοφορία και στις πλειοψηφίες που θα συγκεντρώσει κάθε αναθεωρητέα διάταξη, καθώς οι συσχετισμοί στην παρούσα Βουλή θα επηρεάσουν τις απαιτούμενες πλειοψηφίες στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η συζήτηση κατέδειξε παράλληλα ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοψίδης: Απολογισμός 2,5 ετών στη Ροδόπη με έργα, χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσιάζει τον απολογισμό των 2,5 ετών διοίκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
image_print

Τον απολογισμό του έργου της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσίασε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή, ο κ. Τοψίδης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έχει αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ κατά 206,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως σήμερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατατάσσεται πρώτη στη χώρα σε εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ενταγμένες πράξεις αυξήθηκαν από 84 σε 936 μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια της διοίκησης.

Έργα υποδομών στη Ροδόπη

Στην παρουσίασή του έγινε εκτενής αναφορά σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη βελτίωσης της ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Λίσσου στον Ίμερο, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η παράδοση της νέας γέφυρας Κοσμίου και η ολοκλήρωση της γέφυρας Κομψάτου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η ανακατασκευή της οδού Κοπτερό – Αμαξάδες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε ποτάμια, ρέματα και υδατορέματα της Ροδόπης, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της ιρλανδικής διάβασης στο Ποντικόρεμα.

Πρωτογενής τομέας και υδατικοί πόροι

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περιφέρειας, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, όπως η αποκατάσταση αντλιοστασίων, οι εργασίες στους ταμιευτήρες Κομψάτου, Νέου Σιδηροχωρίου, Δύμης και Νέας Αδριανής, αλλά και ο σχεδιασμός νέων λιμνοδεξαμενών και ταμιευτήρων.

Ειδική αναφορά έγινε στο φράγμα Ιασίου, στις προτάσεις χρηματοδότησης για τα αρδευτικά δίκτυα, καθώς και στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φράγμα Ιάσμου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι παρεμβάσεις στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και οι δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πολιτική

Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση νέων γιατρών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και η ενίσχυση κοινωνικών δομών.

Αναφορές έγιναν επίσης στην άρση των εκκρεμοτήτων για τη Σχολή Κλασικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σε έργα εκπαιδευτικών υποδομών.

Τουρισμός, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε δράσεις για την αναβάθμιση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών χώρων και την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, στη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και στη λειτουργία του Γραφείου Εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης δώρισε απινιδωτές στο ΚΤΕΛ Ροδόπης και στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, ενώ βράβευσε Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη συμμετοχή τους σε αποστολή στη Βενεζουέλα. Ακολούθησαν συναντήσεις εργασίας με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε έργα της Ροδόπης και περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en