ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομισιόν | Deal για το χρέος τον Ιούνιο!

Τι είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο στους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα. Τα δημοσιονομικά είναι εντάξει, το μεγάλο θέμα της αξιολόγησης είναι οι τράπεζες.

Βεβαιότητα ότι τον Ιούνιο του 2018 θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα κριθεί από το ΔΝΤ βιώσιμο, ώστε να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα του Ταμείου, εκφράζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των Θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Κοστέλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής», ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 27 ευρωπαϊκών χωρών στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος ρωτήθηκε από διπλωμάτες αν τελικά το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι το ΔΝΤ «θα μπει όταν το χρέος γίνει βιώσιμο».

Και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει τον Ιούνιο. Όλα θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η 20η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα που η Ελλάδα μπορεί να πάρει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, αλλά όλα θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε πρόοδος σχετικά με το χρέος στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά όλα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αν, πράγματι, υπάρξει τον Ιούνιο συμφωνία για την ελάφρυνση, δηλαδή ουσιαστικά για το ένα και σημαντικό μέτρο που παραμένει σε εκκρεμότητα (επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF), αυτό θα σημαίνει ότι θα ανοίξει και ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι -ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι το πρόγραμμα θα συνεχισθεί τουλάχιστον ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Κατά τα λοιπά, ο Ντέκλαν Κοστέλο εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεργάσιμη, ενώ το Ταμείο δεν προβάλλει προσκόμματα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Τόνισε ότι για τα δημοσιονομικά δεν υπάρχουν δυσκολίες, καθώς το πλεονάσματα του 2017 θα είναι υψηλό, ενώ οι μικρές αποκλίσεις που προβλέπονται έναντι του στόχου του 2018 θα καλυφθούν με μέτρα περικοπής δαπανών, που θα προσδιορισθούν από τις συζητήσεις κυβέρνησης – Θεσμών.

Υπογράμμισε, όμως, ότι τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στα θέμα που αφορούν τις τράπεζες και, κυρίως, στο πώς θα λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα, σημείωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος, εντοπίζεται στο σκέλος των επενδύσεων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, και ανοίγει ένα κενό επενδύσεων και χρηματοδότησης, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα, εξάλλου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε (στην «Ελευθερία του Τύπου») ότι «προβάλλει σε ευκρινές βάθος ο μεταμνημονιακός ορίζοντας. Οι πολιτικοί και οικονομικοί άνεμοι είναι ευνοϊκοί. Ζητούμενο πλέον, είναι να καταστεί σαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αλλάζει. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ αναθεωρούνται βαθιά».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version