Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κλειδώνουν τα ισοδύναμα | Αγώνας δρόμου για το Eurogoup

Σήμερα αναμένονται οι τελικές κυβερνητικές ανακοινώσεις που αφορούν τα ισοδύναμα μέτρα προς αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, όπως γνωστοποίησε και από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης εισηγούμενος τις τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο υπερψηφίστηκε με 153 ναι, 118 όχι και 9 παρών.

Όσον αφορά στα επίσης φλέγοντα ζητήματα, αυτά της φοροδιαφυγής και της ταξινόμησης των ΙΧ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως ενισχύεται η διάταξη του 2013, η οποία, με μια γενική διατύπωση, προσδιόριζε ότι με αποφάσεις της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να γίνει επιλογή των υποθέσεων, που θα προωθηθούν προς έλεγχο. Τώρα γίνεται πιο συγκεκριμένη η ρύθμιση για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν κατ’ έτος και με ποια κριτήρια.

Όσον αφορά την τροπολογία που αφορά στα ζητήματα των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως ικανοποιείται ένα αίτημα της εμπορίας αυτοκινήτων για να τακτοποιηθούν θέματα εισαγωγών αυτοκινήτων, πωλήσεων κ.λπ. Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση τακτοποιούνται τα θέματα σχετικά με την εκκαθάριση του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Μύλος με τα ισοδύναμα

Μπορεί η κυβέρνηση να διέψευσε μέσω διάφορων κύκλων ότι είχε παρθεί η απόφαση αναφορικά με την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (5 λεπτά χρέωση σε όλα τα παιχνίδια), το ζήτημα όμως συντηρείται καθώς αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού. Για την ώρα δεν υπάρχει πάντως επίσημη αντίδραση από την εταιρία. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να επιβάλει φόρο πέντε λεπτών του ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, παρότι στην αρχή υπήρχαν πληροφορίες μόνο για το ΚΙΝΟ. Το σχέδιο αυτό επικαλέστηκε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι δεν αντιβαίνει στη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον OΠΑΠ. «Είναι σύνομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Eurogroup

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα το επόμενο τριήμερο να έχουν λήξει οι εκκρεμότητες αυτές προκειμένου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να εξασφαλισθεί η έγκριση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ προς η χώρα μας από τον ESM. Υπενθυμίζεται πως και ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να έχουν εξευρεθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει». Το ποσό της επιδότησης πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να μειωθεί στα 25 λεπτά το λίτρο έναντι 35 λεπτών πέρυσι και να γίνουν αυστηρότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία καταβάλλεται στα νοικοκυριά. Με τις αλλαγές αυτές η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται ότι θα περιορισθεί στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επιδοτούμενα νοικοκυριά θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδα κάτω των 60 λεπτών το λίτρο.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οι αλλαγές θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση των επιβαρύνσεων για παλαιά αυτοκίνητα άνω της 10 ετίας σε ποσοστό γύρω στο 15% ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις τελών για τα ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2010. Τα αυτοκίνητα αυτά είτε πλήρωναν μηδενικά τέλη οπότε θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τέλος είτε θα αυξηθούν τα τέλη που ήδη πλήρωναν και ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en