ΚΑΒΑΛΑ

ΚΚΕ: Προβλήματα στην Πυρόσβεση και την Δασοπροστασία στην ΠΕ Καβάλας.

Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας, αναδεικνύονται τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρ­νησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που στοχεύει στη μείωση του «κόστους για την πυρασφάλεια», εγκατάλειψης των δασών με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση τους στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, η οποία διαθέτει ως μόνα εναέρια μέσα 2 πεζετέλ στη Χρυσούπολη και 1 ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει με τα ελαστικά των οχημάτων της λόγω φθοράς.

Αντίστοιχα, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας, μοναδικός σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαθέτει μόνο ένα πλοιάριο, ενώ δεν υπάρχει όμως χώρος για να στεγαστεί η υπηρεσία και οι 18 εργαζόμενοι σε αυτή. Να σημειωθεί πως, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας έχει στην ευθύνη του περιοχές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές μονάδες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό λιμένων.

Τέλος στο Δασαρχείο Καβάλας, διαπιστώνεται έλλειψη οχημάτων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα στη μετακίνησης τους για επίβλεψη χώρων και διευθέτηση προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν, ενώ επίσης σοβαρό είναι και το πρόβλημα με τις πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρειάζονται τουλάχιστον 3 Δασολόγοι και 4 Δασοπόνοι για τους Δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου. Ενώ για την περιοχή της Θάσου, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη δασοφυλάκων, καθώς σε αυτή υπάρχουν μόνο δύο και ο ένας συνταξιοδοτείται.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα έργα για αναδασώσεις, καθαρισμοί και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθώς και άλλα τεχνικά έργα καθυστερούν με την πρόφαση της ένταξης τους στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ενώ, η κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση των δασικών δρόμων μειώθηκε και φέτος στις 30.000 € από την ήδη χαμηλή περσινή χρηματοδότηση των 50.000 €.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παραπλανητικές μεθόδους και τα ασύστολα ψεύδη των κυβερνήσεων που κατά καιρούς εξαγγέλλουν, για το δήθεν ενδιαφέρον τους για την οργάνωση της πυρασφάλειας ενόψει της θερινής περιόδου.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Προστασίας του Δασικού πλούτου, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με αποκλειστική κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, την ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων. Τα δασικά οικοσυστήματα να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη διαχείριση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, της αντιπυρικής προστασίας και της προστασίας από κάθε είδους καταπατητές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής καθώς και για την ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών με όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος στον οποίο θα στεγαστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version