ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΔΕ | Θετική για πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΣΔΑ, αρνητική για ασφαλιστικό, “κόφτη”

Θετική διάθεση απέναντι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά αρνητική απέναντι στα πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό και προαπαιτούμενο με τον «κόφτη», εξέφρσαν στην πλειοψηφία τους τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κοιμήσης ζήτησε από την ΚΕΔΕ να «ξεκινήσει πόλεμο» με την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφώνησαν μόνο ως προς το σκέλος της διεξαγωγής έκακτης γενικής συνέλευσης και όχι ως προς το χρόνο και κυρίως την επίσπευσή της, με αποτέλεσμα οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση την 1η Ιουνίου κι εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται να προχωρήσει η ΚΕΔΕ σε έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, ώστε να τοποθετηθούν συνολικά οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δυσμενείς για τον θεσμό εξελίξεις.

Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση με την θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής της Γενικής Κυβέρνησης, με τον οποίο προβλέπεται περικοπή στις δαπάνες των   δήμων, και μάλιστα, όπως τονίστηκε, όταν τα τελευταία  χρόνια  στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει ήδη περικοπεί πάνω από 65%, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, όπως αυτή για παράδειγμα που αφορά στην πλήρη αναστολή καταβολής προσωπικής σύνταξης εν ενεργεία αιρετών, ακόμη κι αν υπηρετούν αμισθί το αξίωμά τους.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τονίστηκε ότι τακτοποιεί διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία τους οι δήμοι, ενώ διατυπώθηκαν παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις για συμπληρωματικές και διορθωτικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο υπουργείο Εσωτερικών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το νομοσχέδιο θα επανέλθει  επισης προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη 1η Ιουνίου.

πηγή: aftodioikisi.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version