Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλιακής εξάντλησης

image_print

Ακόμα ένα διήμερο με υψηλές θερμοκρασίες ξεκινάει από σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο σε περιόδους καύσωνα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που οι υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε μέσα στο σπίτι.

Για αυτόν το λόγο είναι καλό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αισθανθούμε αδιαθεσία και εξάντληση από τον καυτό ήλιο.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης:

-Σύγχυση
-Σκουρόχρωμα ούρα (σημάδι αφυδάτωσης)
-Ζάλη
-Λιποθυμία
-Κόπωση
-Πονοκέφαλος
-Μυϊκές κράμπες
-Ναυτία
-Χλωμό δέρμα
-Έντονη εφίδρωση
-Ταχυκαρδία

Εάν εσείς, ή κάποιος άλλος, έχει αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να πάτε άμεσα σε δροσερό μέρος και να ξεκουραστείτε. Εάν δεν μπορείτε να πάτε μέσα σε ένα κλιματιζόμενο χώρο, προσπαθήστε να βρείτε το πλησιέστερο δροσερό και σκιερό μέρος.

Επίσης κάντε τα παρακάτω:

-Πιείτε πολλά υγρά (αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ)
-Αφαιρέστε τυχόν σφιχτά ή περιττά ρούχα
-Κάντε ένα δροσερό ντους
-Εφαρμόστε άλλα μέτρα ψύξης του σώματος, όπως ανεμιστήρες ή πετσέτες με πάγο

Αν τα μέτρα αυτά δεν σας προσφέρουν ανακούφιση μέσα σε 30 λεπτά, επικοινωνήστε με ένα γιατρό, διότι η κατάστασή σας μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία.

Αφού συνέλθετε, είναι πιθανό να είστε πιο ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και τις βαριές εργασίες ή την έντονη σωματική άσκηση μέχρις μέχρις ότου ο γιατρός σας να σας πει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής σας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εγγραφές στη ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου

Ξάνθη-εγγραφές στη ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου-2026
image_print

Τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027 ανακοίνωσε η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με τις εγγραφές να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο για αποφοίτους ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και άλλων συναφών τίτλων σπουδών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σ.Α.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης θα λειτουργήσει δύο ειδικότητες, βάσει της απόφασης του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1138/6-6-2026.

Η πρώτη ειδικότητα είναι «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας», η οποία θα λειτουργήσει για το Α’ εξάμηνο με δυνατότητα εγγραφής έως 25 ατόμων, καθώς και για το Γ’ εξάμηνο.

Η δεύτερη ειδικότητα είναι «Βοηθός Νοσηλευτή Χειρουργείου», η οποία θα λειτουργήσει για το Α’ εξάμηνο, επίσης με δυνατότητα εγγραφής έως 25 ατόμων.

Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα υποβάλουν παράλληλο μηχανογραφικό για τις Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Υγείας θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονική εγγραφή μέσα στις προθεσμίες που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2026.

Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων και ΤΕΕ Β’ κύκλου μπορούν να εγγραφούν στο Α’ εξάμηνο σπουδών στην ειδικότητα που θα επιλέξουν από την 1η έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, κατά τις ώρες 08:30 έως 13:30.

Στο Γ’ εξάμηνο της ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας» μπορούν να εγγραφούν οι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ νοσηλευτικής ειδικότητας, οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων, οι πτυχιούχοι ΤΕΕ Β’ κύκλου συναφούς ειδικότητας, οι κάτοχοι ΒΕΚ των Σ.Α.Ε.Κ. πρώην ΔΙΕΚ, καθώς και οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους – Τάξη μαθητείας.

Οι εγγραφές για το Γ’ εξάμηνο θα πραγματοποιούνται επίσης από την 1η έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 08:30 έως τις 13:30.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Σ.Α.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στα τηλέφωνα 2541351567 και 2541351568, κατά τις ημέρες εφημερίας του προσωπικού: 15 Ιουλίου, 29 Ιουλίου, 5 Αυγούστου και 26 Αυγούστου 2026, από τις 08:30 έως τις 13:30.

Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την εγγραφή απαιτούνται σχετική αίτηση που συμπληρώνεται στη Σ.Α.Ε.Κ., φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών, φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Απαραίτητες είναι επίσης πρόσφατη βεβαίωση ΑΜΚΑ και πρόσφατη βεβαίωση ΑΦΜ.

Για την εγγραφή αλλοδαπών υπηκόων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ομογενών απαιτείται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενών, καθώς και άδεια παραμονής για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε.

Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό Λύκειο ή ΣΕΚ, απαιτείται η κατάθεση ισότιμου πρωτότυπου τίτλου σπουδών, η επίσημη μετάφρασή του, η ισοτιμία από δημόσια ελληνική υπηρεσία και αποδεδειγμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Την ανακοίνωση υπογράφει η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Ζωή Κοσμίδου.

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: 23 εθελοντικές αιμοδοσίες από την «Αγάπη» έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης Η Αγάπη
image_print

Πρόγραμμα 23 εξωτερικών εθελοντικών αιμοδοσιών για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Ξάνθης, της Καβάλας, της Ροδόπης και της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει κάμψη και αυξημένη μείωση των αποθεμάτων σε αίμα και παράγωγά του.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι συνεχίζει να στηρίζει σταθερά την εθελοντική αιμοδοσία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.

Στο πλαίσιο των δράσεων, η «Αγάπη» συνεργάζεται με τέσσερα νοσοκομεία: το Νοσοκομείο Ξάνθης, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» των Αθηνών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Σύλλογος συνεχίζει την προσφορά του με συνέπεια εδώ και 51 χρόνια, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες και να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη από αίμα.

Το πρόγραμμα των αιμοδοσιών

Ιούλιος

Τρίτη 7 Ιουλίου, 16:30-21:00
Ξάνθη, Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 17:00-21:00
Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αθλητικού Συλλόγου

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 17:30-21:00
Κουτσό Δήμου Αβδήρων, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Τετάρτη 22 Ιουλίου, 17:30-21:00
Παλαιά Χρύσα Δήμου Ξάνθης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Πέμπτη 23 Ιουλίου, 17:00-21:00
Ξάνθη, αίθουσα Χορευτικού Συλλόγου Ξάνθης

Σάββατο 25 Ιουλίου, 10:00-15:00
Νέα Καρυά Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Κυριακή 26 Ιουλίου, 10:00-13:30
Χρυσοχώρι Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Τρίτη 28 Ιουλίου, 16:30-20:30
Δημάριο Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Τρίτη 28 Ιουλίου, 17:00-21:00
Μελίβοια Δήμου Μύκης, Δημοτικό Σχολείο

Τετάρτη 29 Ιουλίου, 17:00-21:00
Γλαύκη Δήμου Μύκης, αίθουσα Τεμένους

Τετάρτη 29 Ιουλίου, 17:30-21:30
Μύκη Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Πέμπτη 30 Ιουλίου, 17:00-21:00
Σέλερο Δήμου Αβδήρων, αίθουσα ΚΑΠΗ Σελέρου

Πέμπτη 30 Ιουλίου, 18:00-21:30
Γραβούνα Δήμου Νέστου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 17:00-21:00
Ωραίον Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 17:30-21:30
Κεντητή – Ηλιόπετρα Δήμου Τοπείρου, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Αύγουστος

Σάββατο 1 Αυγούστου, 14:30-20:30
Κένταυρος Δήμου Μύκης, αίθουσα Αγροτικού Ιατρείου

Κυριακή 2 Αυγούστου, 16:00-21:00
Εχίνος Δήμου Μύκης, αίθουσα Δημοτικού Σχολείου

Δευτέρα 3 Αυγούστου, 15:30-21:30
Πελεκητή Δήμου Ιάσμου, αίθουσα Τεμένους

Τετάρτη 5 Αυγούστου, 11:30-19:30
Κυψέλη Δήμου Τοπείρου, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου

Παρασκευή 21 Αυγούστου, 17:00-21:00
Ξάνθη, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης – αιμοδοσία τέλους καλοκαιριού

Παρασκευή 28 Αυγούστου, 17:00-21:00
Ξάνθη, Γηροκομείο Ξάνθης

Σεπτέμβριος

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, 16:30-21:00
Δοκός Δήμου Αρριανών, Δημοτικό Σχολείο

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, 10:00-14:00
Πηγάδια Δήμου Αβδήρων, Ενοριακή Αίθουσα

Το πρόγραμμα υπογράφουν, για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαχρόνης και η γενική γραμματέας Αναστασία Σπυριδοπούλου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» και ο κίνδυνος στα αυτοκίνητα

image_print

Το λεγόμενο «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome) βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, καθώς επιχειρεί να εξηγήσει πώς ακόμη και στοργικοί και υπεύθυνοι γονείς μπορεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να ξεχάσουν το παιδί τους μέσα σε αυτοκίνητο, με τραγικές συνέπειες.

Αφορμή αποτέλεσαν περιστατικά όπως ο θάνατος ενός βρέφους στη Γερμανία, αλλά και η υπόθεση του 9 μηνών Μπράις στις ΗΠΑ το 2007, ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία όταν η μητέρα του τον ξέχασε στο αυτοκίνητο αντί να τον αφήσει στον παιδικό σταθμό.

Πώς λειτουργεί το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού»

Ο παιδίατρος Νίμπρας Ναάμι εξηγεί ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Με εξωτερική θερμοκρασία 30°C, η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τους 50°C μέσα σε μία ώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύνδρομο σχετίζεται με τη λειτουργία της προοπτικής μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να θυμόμαστε ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αργότερα.

Ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, που μελετά το φαινόμενο εδώ και δεκαετίες, αναφέρει ότι παράγοντες όπως:

  • η έλλειψη ύπνου,
  • το έντονο στρες,
  • η απόσπαση προσοχής,
  • το multitasking,
  • η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας και
  • η απουσία οπτικών υπενθυμίσεων,

μπορούν να οδηγήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει στον «αυτόματο πιλότο», δημιουργώντας ακόμη και ψευδείς αναμνήσεις ότι το παιδί έχει ήδη μεταφερθεί με ασφάλεια.

Πρόθεση ή τραγικό λάθος;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αμέλειας αλλά και περιπτώσεις όπου δεν προκύπτει πρόθεση.

Οι ψυχολόγοι αξιολογούν το ιστορικό, τη συμπεριφορά και τις συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η τελική κρίση για τυχόν ποινικές ευθύνες ανήκει στα δικαστήρια.

Μέτρα πρόληψης

Σε αρκετές χώρες εφαρμόζονται πλέον μέτρα για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Στην Ιταλία, από το 2019, τα παιδικά καθίσματα για παιδιά έως τεσσάρων ετών διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα συναγερμού που ειδοποιεί τον γονέα αν το παιδί παραμείνει στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν απλές πρακτικές, όπως η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου ή της τσάντας στο πίσω κάθισμα ή ενός παιδικού αντικειμένου στη θέση του συνοδηγού ως υπενθύμιση, χωρίς όμως κανένα από αυτά τα μέτρα να εγγυάται απόλυτη προστασία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en