Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας: Σήμερα η δυσκολότερη μέρα -Πού θα «χτυπήσει» 40άρια, πότε υποχωρεί το κύμα ζέστης

Σε ισχύ συνεχίζεται να βρίσκεται το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ για τον καύσωνα, ενώ σήμερα αναμένεται να είναι η δυσκολότερη μέρα του κύματος ζέστης που σαρώνει τη χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, «καυτές» θα είναι και οι επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή (19-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (20-08-2022) η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
Την Κυριακή (21-08-2022) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή:
Αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 και στην Κρήτη μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-08-22
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια (εκτός της Θράκης). Τη νύχτα προς την Κυριακή, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα δυτικά, τα βόρεια και τη νησιωτική Ελλάδα τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-08-22
Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και κυρίως στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα κεντρικά ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή στις περισσότερες περιοχές στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ iefimerida

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γεμάτα τα καταστήματα της εστίασης την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας

Οι ψαροταβέρνες, τα ουζερί και γενικότερα τα καταστήματα εστίασης, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας  είχαν την τιμιτική τους. Στην πόλη της Καβάλας, μάλιστα με σύμμαχο τον καλό καιρό τα τραπέζια γέμησαν με τους καταναλώτες να βάζουν στην άκρη τα προβλήματα τους και να τιμούν την ημέρα. Ενώ σύμφωνα με τους επαγγελαμτίες οι τιμές, σε σχέση με το 2023 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με λίγες μόνο αυξήσεις.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι Καβαλίωτες “έπιασαν το φίδι” στην Καλαμίτσα

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, φέτος την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή γιορτίνη ημέρα στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Σύμμαχος της ημέρας αυτής ήταν ο καλός καιρός όπως οι πολίτες της Καβάλας διασκέδασαν με χόρο τραγούδι και μπόλικο σαρακοστιανό φαγητό.

Απο την ημέρα αυτή ωστόσο δεν έλλειπαν και οι παραδόσεις, όπου οι ουρανοί της Καβάλας γέμησαν με πολύχρομους χαρταετούς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Στα ύψη οι τιμές, σε πτώση οι εξαγωγές και οι «μαύρες» εκτιμήσεις της επόμενης μέρας

Ποιος ο ρόλος – «κλειδί» της Ισπανίας στο ελαιόλαδο

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ελαιόλαδου τους τελευταίους έξι μήνες, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί την κύρια αιτία, ενώ την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα είναι κατά πολύ δυσάρεστες, κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα.

Η μικρή παραγωγή που υπάρχει ως στοκ στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών, προφυλάσσεται σαν χρυσάφι και είτε δεν γίνεται η παραμικρή συζήτηση για πώληση ή οι τιμές που ζητούνται έχουν ξεφύγει από κάθε λογική και οι έμποροι προτιμούν να ξεμείνουν από εμπόρευμα παρά να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν η τιμή του οποίου βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και το χειρότερο όλων είναι ότι με μαθηματική ακρίβεια σε λίγο θα είναι και σε έλλειψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί που έχουν τα ελάχιστα αποθέματα, ζητούν τιμές στην χονδρική 13 έως και 15 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον ο έμπορος προχωρήσει σε αγορές, η λιανική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα υπερβεί τα 20 ευρώ. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο τενεκές μάλιστα έχει εκτοξευθεί στα 170 ευρώ (16 λίτρα), ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 80 ευρώ περίπου.

Σε πτωτική πορεία οι εξαγωγές ελαιόλαδου

Οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών, τον Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2023. Όλα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην νέα ελαιοκομική περίοδο, που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει.

Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Ούτε πολύ κρύο έκανε, κάτι που είναι ουσιώδες για την παραγωγή, αλλά ούτε και πολλές βροχές υπάρχουν αυτή την περίοδο που τις έχει ανάγκη το δέντρο ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές με έντονο το στοιχείο της παραγωγής ελιάς, έχει κάνει τελευταία ισχυρό παγετό ενώ υπάρχουν και έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και χαλάζι.

Ο ρόλος-«κλειδί» της Ισπανίας στο αύριο του ελαιόλαδου

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή στην Ισπανία έκλεισε στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 τόνοι αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%). Η παραγωγή της 2023 – 2024 τελικώς είναι 15% αυξημένη σε σχέση με την 2022 – 2023, αλλά 35% κάτω από το μέσο όρο τετραετίας.

Το κακό της όλης υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για δύο συνεχόμενες κακές χρονιές κάτι που δεν είναι σύνηθες. Επίσης η εικόνα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη, αφού από 350.000 τόνους ως μέσο ότι υποχώρησε στα επίπεδα των 100.000 τόνων, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις, αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Τέλος να σημειωθεί ότι ένα ζητούμενο είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων τα οποία έχουν υποχωρήσει στα τάρταρα και για αν συμβεί αυτό πρέπει να έρθει μία σχετικά καλή χρονιά.

Κατά συνέπεια η ομαλοποίηση της αγοράς τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και τιμών απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο υποφερτές χρονιές, δηλαδή όχι πριν από το τέλος του 2025.

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en