Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος | Οι τρεις άξονες του νέου Ασφαλιστικού

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου γιατί απότελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση, δηλώνει σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει: «έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα. Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά. Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισκιμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέε ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επαγγελματίες: Προσφυγή στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας για το φορολογικό

Στις 17 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης και συγκέντρωσης έξω απ’ το κτίριο του ΣτΕ οι επαγγελματικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν την προσφυγή τους έναντι του νέου φορολογικού νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και των αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την σε βάθος 5ετίας διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστον φορολογητέο εισόδημα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μ. Παπαδόπουλος: Κάλεσμα σε Βουλευτές και φορείς για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής Μας” :

Με επιστολή που στείλαμε στους Βουλευτές του Νομού μας και στους τοπικούς φορείς της εστίασης και της αγοράς, και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε στις 15 Μαΐου, επαναφέρουμε την πρόταση για ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την κατάργηση ή αναστολή της απόφασης της ΑΑΔΕ να αυξήσει μετά τις 30 Ιουνίου τον συντελεστή ΦΠΑ σε ροφήματα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης που προσφέρουν καφετέριες και εστιατόρια (καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα).

Είναι η ώρα να τοποθετηθούμε ως τοπική κοινωνία υπέρ της κατάργησης ή αναστολής του εν λόγω μέτρου και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι επαγγελματίες και καταναλωτές δε θα αντέξουν ένα ακόμη μέτρο που θα ενισχύσει την ακρίβεια που ήδη πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Σήμερα, η Δευτέρα, 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher).

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en