Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταρρέει το Ταμείο για τις επικουρικές συντάξεις

Σήμα κινδύνου, σαν ένα πλοίο που βυθίζεται, εκπέμπει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που «απειλεί» να πάρει μαζί του στον… βυθό τις επικουρικές συντάξεις. Το ΕΤΕΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, καθώς ασφυκτιεί από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να λειτουργήσει με αυτάρκεια προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς εκατομμύρια συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2016 «έσπασαν» ομόλογα 300 εκατομμυρίων ευρώ  προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο, ωστόσο η… δουλειά δεν έγινε. Ούτε όπως φαίνεται η αύξηση των εισφορών αποτέλεσε για το ΕΤΕΑ αλλά και για άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, την λύση-διέξοδο, με συνέπεια oi Θεσμοί κατά κύριο λόγο, να έχουν κατά νου και άλλες δραστικές λύσεις.

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ με χθεσινή απόφαση που έλαβε, ζητάει από το κράτος την άμεση χορήγηση 70 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβάλει στους συνταξιούχους τις συντάξεις Δεκεμβρίου. Είναι μια πρακτική που ακολουθούν και άλλα «ασθμαίνοντα» Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ αλλά και κατά περιόδους και το ΙΚΑ. Πρόκειται όμως για λύση με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα, που απλά επιβεβαιώνει πως ότι έγινε μέχρι τώρα και σχετίζεται με τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δεν λειτούργησε ευεργετικά για τα ταμεία.

Και δεν έγιναν λίγα… Μειώσεις στις κύριες συντάξεις και άγριο «πετσόκομμα» στις επικουρικές, «ψαλίδι» στα εφάπαξ», στα μερίσματα αλλά και στο ΕΚΑΣ. Ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις ήταν άκρως γενναίες, ωστόσο αυτό όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα δεν βοήθησε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Πάντως κίνδυνος μη καταβολής των επικουρικών συντάξεων τον Δεκέμβριο δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς όπως και στην περίπτωση του ΟΑΕΕ θα βρεθεί κάποια προσωρινή λύση, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα «μπει» πάλι χέρι στον ΑΚΑΓΕ ή θα αναζητηθούν κάπου αλλού οι απαιτούμενοι πόροι.

Οι Θεσμοί ανοίγουν και πάλι την κουβέντα για το Ασφαλιστικό

Σε κάθε περίπτωση η δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η μη επαρκής αποδοτικότητα των τελευταίων μέτρων, όπως η αύξηση των εισφορών, ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Τουλάχιστον αυτή την πρόθεση έχουν επιδείξει μεταξύ άλλων οι Θεσμοί, οι οποίοι μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στη κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, που σχετίζονται με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, νέων και παλαιών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη και στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en