ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγραφή συνοδευτικών παραστατικών στον οδικό άξονα Προμαχώνα-Σερρών

Καταγραφή συνοδευτικών παραστατικών στον οδικό άξονα Προμαχώνα-Σερρών κατά την διέλευση (είσοδο-έξοδο) φορτηγών οχημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού, έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή την καταγραφή των συνοδευτικών παραστατικών (CRM, τιμολόγια κ.ά.) στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών, προκειμένου να εξυγιάνει το φορολογικό τοπίο.

Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο τελωνείο του Προμαχώνα ήταν αναγκαία, και έγινε με σκοπό να συμβάλλει στην αποτελεσματική εποπτεία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς ο έως τώρα έλεγχος, ήταν σχεδόν πλημμελής.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω των σοβαρών  οικονομικών προβλημάτων, που γίνονται ακόμη πιο έντονα από την έξαρση που γνωρίζει το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες. Πολλοί επιχειρηματίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να τερματίσουν τη λειτουργία τους.

Ο κρατικός μηχανισμός  έχει υποχρέωση, να προστατεύει το νόμιμο εμπόριο και τους επαγγελματίες και να εφαρμόζει κάθε τεχνογνωσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Τελωνείο του Προμαχώνα, λόγω της κομβικής του θέσης, χρήζει ακόμη μεγαλύτερης και συντονισμένης προσπάθειας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, και χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθεί η τοπική  Δ.Ο.Υ.     

Η υποχρεωτική διάθεση Εφοριακών Υπαλλήλων στο Τελωνείο, διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας, αφού ήδη ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής για τη διεκπεραίωση του καθημερινού εφοριακού έργου. Σε συνδυασμό, δε, με το ένα και μοναδικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που διαθέτουν και το οποίο πλέον, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των υπαλλήλων στα σύνορα του Προμαχώνα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην οργάνωση των φορολογικών ελέγχων του Νομού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως απαραίτητη κρίνεται η ενίσχυση του τελωνειακού ελέγχου με σκάνερ τελευταίας τεχνολογίας (ο υπάρχον μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής) για την εξυπηρέτηση του μεγάλου ημερήσιου όγκου συναλλαγών, αφού ο Νομός Σερρών και το Τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν την κύρια είσοδο της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα και η εισροή ποικίλων προϊόντων χωρίς νόμιμα παραστατικά, γίνεται επί καθημερινής βάσης.

 

Βάσει των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • Σκοπεύετε, και εάν ναι, εντός ποιων χρονικών ορίων συγκεκριμένα, να προβείτε σε επάνδρωση, στελέχωση και εξοπλισμό του Τελωνείου του Προμαχώνα, ώστε το πιλοτικό πρόγραμμα τελικά να επιτύχει;                                         
  • Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις του Συλλόγου Εφοριακών Νομού Σερρών, οι οποίες σας απεστάλησαν (αριθμός πρωτοκόλλου 78);

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version