Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση του ευρώ εντός 18 μηνών βλέπει ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

image_print

Ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ, που είναι το φαβορί για την θέση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως δεν είναι… αισιόδοξος για την πορεία του ευρώ, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC δήλωσε ότι το νόμισμα «θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν ήταν επενδυτής, θα «σόρταρε» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Νομίζω ότι είναι ένα νόμισμα το οποίο δεν βρίσκεται απλά σε πτώση, αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες», δήλωσε ο Τεντ Μάλοχ.
Ο Αμερικανός καθηγητής ανέφερε ακόμη ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να κλείσουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα σε 90 ημέρες, σημειώνοντας πως η απόφαση για ένα «καθαρό» Brexit θα λειτουργήσει προς όφελος της Βρετανίας.

Όπως τόνισε, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον σε θέση να παρακάμψει τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και να προχωρήσει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Κάθε ελληνική επιχείρηση που διακρίνεται διεθνώς ισχυροποιεί και την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά στο 12ο MAC Gala για την ελληνική επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.
image_print

Το όραμα για μια οικονομία που στηρίζεται στην καινοτομία, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια και την παραγωγικότητα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 12ο MAC Gala, την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των πιο αξιοθαύμαστων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν το Fortune Greece, η Forward Media και η KPMG.

Ο υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι ο θεσμός αναδεικνύει επιχειρήσεις που διακρίνονται όχι μόνο για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν, επενδύοντας στην καινοτομία, στους ανθρώπους τους, στην προσαρμοστικότητα και στη διαχρονική δημιουργία αξίας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μειώνει σταθερά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, περιορίζει την ανεργία και καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως σημείωσε, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, οι οποίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον, με σύγχρονους θεσμούς, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια και προοπτική.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης προϋποθέτει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, καινοτομία και ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως το σημαντικότερο κεφάλαιο κάθε επιχείρησης, καλώντας τις διοικήσεις να επενδύσουν στις δεξιότητες, την εξέλιξη και τις αποδοχές τους.

«Οι καλύτεροι μισθοί δεν είναι μόνο κόστος. Είναι επένδυση στην παραγωγικότητα, στην αφοσίωση και στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιουργούν η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών αλλαγών.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι κάθε ελληνική επιχείρηση που αποκτά διεθνή παρουσία δεν ενισχύει μόνο τη δική της ανάπτυξη αλλά συμβάλλει συνολικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

«Κάθε ελληνική επιχείρηση που κατακτά μια θέση στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου δεν ισχυροποιεί μόνο τον εαυτό της. Ισχυροποιεί και την Ελλάδα», τόνισε.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Νίκος Παπαθανάσης παρουσιάζει τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μετά την πιστοποίηση Pillar Assessment.
image_print

Σημαντικές νέες δυνατότητες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων αποκτά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αξιολόγησης Πυλώνων – Pillar Assessment από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης και ενέκρινε την αίτηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η ΕΑΤ γίνεται έτσι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός που αποκτά τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, έπειτα από μια μακρά και απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης.

Τι είναι το Pillar Assessment

Το Pillar Assessment αποτελεί αυστηρή διαδικασία ελέγχου, η οποία διενεργείται από ανεξάρτητους ελεγκτές υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέσω της διαδικασίας πιστοποιείται ότι ένας οργανισμός διαθέτει συστήματα διακυβέρνησης, δομές, κανόνες και εσωτερικές διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορεί να διαχειρίζεται ευρωπαϊκούς πόρους υπό καθεστώς έμμεσης διαχείρισης.

Με την πιστοποίηση, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εντάσσεται στον κύκλο των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη συγκεκριμένη αξιολόγηση και αναβαθμίζεται σε εταίρο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι νέες δυνατότητες για την ΕΑΤ

Η πιστοποίηση ανοίγει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Μεταξύ άλλων, η ΕΑΤ αποκτά τη δυνατότητα:

  • να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων της περιόδου 2028-2034
  • να συμμετάσχει στα χρηματοδοτικά μέσα του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας
  • να διαχειριστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μετά τις 31 Αυγούστου 2026
  • να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και να τα διοχετεύσει σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
  • να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προγραμμάτων όπως το InvestEU
  • να ενισχύσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία

Περισσότερα από 88.000 δάνεια από το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το 2019 έως το 2026 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγκρίνει περισσότερα από 88.000 δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνολικού ύψους άνω των 15,15 δισ. ευρώ.

Ο συντελεστής μόχλευσης των δημόσιων πόρων που διαχειρίζεται η ΕΑΤ ανέρχεται σε 2,68 φορές.

Η οικονομική επίδραση των χρηματοδοτήσεων αποτιμάται σε:

  • 12,5 δισ. ευρώ πρόσθετου ΑΕΠ
  • υποστήριξη 383.600 θέσεων εργασίας
  • 7,3 δισ. ευρώ πρόσθετου εισοδήματος για τους εργαζομένους
  • 5 δισ. ευρώ επιπλέον δημόσιων εσόδων

Παπαθανάσης: «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την ελληνική οικονομία.

Όπως δήλωσε:

«Η επίτευξη του Pillar Assessment από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΑΤ αποκτά πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστεί επιπλέον πόρους και να τους αξιοποιήσει, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και χαμηλότοκων δανείων, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι οι νέοι πόροι αναμένεται να κινητοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα, δίνοντας σε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση.

«Στόχος είναι να δώσουμε σε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση, ώστε να επενδύσουν, να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πιστοποίηση ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την περίοδο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεχάρη τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ζαββός: «Ιστορικό ορόσημο για την ΕΑΤ»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του Pillar Assessment αποτελεί ιστορικό ορόσημο, το οποίο αναβαθμίζει τον ρόλο της Τράπεζας και δημιουργεί νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία.

Όπως υπογράμμισε, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τις επενδύσεις στην καινοτομία και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Παπακυρίλλου: «Άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, ανέφερε ότι η πιστοποίηση αναγνωρίζει τη θεσμική ωριμότητα του οργανισμού και ανοίγει έναν νέο δίαυλο άμεσης πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως σημείωσε, η εξέλιξη διευρύνει τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και δημιουργεί νέες προοπτικές για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την οικονομία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en