Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κανόνες ασφαλούς γυμναστικής για μείωση τραυματισμών

Η γυμναστική είναι κάτι που όλοι οι ειδικοί του χώρου της υγείας συστήνουν.
Ωστόσο, πριν γυμναστούμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιείται σωστά και με ασφαλή τρόπο, ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενους τραυματισμούς. Ιδιαιτέρως δε όταν μιλάμε για συστηματική γυμναστική.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμών και τρόπους για να τους προλάβουμε :

– Υπεροπροπόνηση χεριών.
Τα χέρια είναι μικρές μυϊκές ομάδες και γυμνάζονται αρκετά με τις ασκήσεις στήθους και πλάτης. Περιορίστε τις προπονήσεις για χέρια σε μία την εβδομάδα, διαφορετικά κινδυνεύετε από τενοντίτιδα στον αγκώνα.

– Παραμελούμε τα πόδια.
Τα πόδια μας είναι η βάση στήριξης του σώματος και η πιο δυνατή μυϊκή ομάδα. Πολύωρες προπονήσεις στο διάδρομο χωρίς ταυτόχρονη ενδυνάμωση των ποδιών με βάρη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό των γονάτων.

– Μικρή εκγύμναση κορμού.
Βάλτε στο πρόγραμμα σας τουλάχιστον τρεις ασκήσεις κοιλιακών και των ραχιαίων.

– Ξεχνάμε τις διατάσεις
Μην παραλείπετε τις διατάσεις στο τέλος του προγράμματός σας, προκειμένου να επανέλθει η ελαστικότητα στους μύες.

Πηγή:  neadiatrofis.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Ηδυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση η οποία, ενώ μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ιατρικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή, συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να επιλυθεί με μερικές μικρές διατροφικές αλλαγές.

Η καλή ενυδάτωση και η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση από την επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να αυξήσεις, λοιπόν, την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι να απολαμβάνεις καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας; Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα στην υγεία. Μια μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίστηκε με μια καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και με μεγαλύτερη παραγωγή κοπράνων. Κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς τα αμύγδαλα είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καλή πηγή μαγνησίου

Τα αμύγδαλα έχουν 77 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, σε μόλις περίπου 23 αμύγδαλα. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλούς λόγους, αλλά είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου με ποικιλία καλών βακτηρίων παράγει καλύτερη πέψη συνολικά και αυτό βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο έχει καθαρτική δράση και δρα αυξάνοντας το νερό στο έντερο, κάτι που βοηθά στην κανονικότητα του εντέρου.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 4 γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι τροφές με φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, οδηγώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή κινητικότητα του πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, οι φυτικές ίνες έχουν ένα άλλο θαυμάσιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα ακόρεστα, «καλά» λιπαρά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αυτοί οι τύποι λιπών, μαζί με μια ποικιλία φυτικών ινών, βοηθούν στην υποστήριξη των προστατευτικών βακτηρίων του εντέρου.

Άλλοι ξηροί καρποί για τη δυσκοιλιότητα

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν τα αμύγδαλα ως την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εάν τα αμύγδαλα δεν είναι τα αγαπημένα σου, εδώ είναι 3 ακόμα ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

  • Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται επίσης στις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια συνδέονται με μια πιο υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  • Φουντούκια

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς βελτιώνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Παρβοϊός | Τι είναι και πώς μεταδίδεται η νόσος που στοίχισε τη ζωή σε παιδί 3 ετών

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια, από τις επιπλοκές της οποίας, σε συνδυασμό με άλλη λοίμωξη, έχασε τη ζωή του ένα παιδί 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Μερικές φορές αποκαλείται «νόσος των χαστούκων» λόγω του χαρακτηριστικού κόκκινου εξανθήματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο.

Η λοίμωξη από παρβοϊό ήταν, επίσης, γνωστή ως «πέμπτη νόσος» επειδή, ιστορικά, ήταν η πέμπτη σε έναν κατάλογο κοινών παιδικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από εξάνθημα.

Χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα που εκδηλώνεται στο πρόσωπο λόγω του παρβοϊού.

Λοίμωξη από παρβοϊό και εξάνθημα στο πρόσωπο

Το έντονο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα είναι ένα το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από παρβοϊό.

Στα περισσότερα παιδιά, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι ήπια και χρειάζεται ελάχιστη θεραπεία.

Αλλά σε ορισμένους ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο.

Η λοίμωξη είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα από παρβοϊό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία σας όταν προσβάλλεστε από τη νόσο.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Αναστατωμένο στομάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Ρινική καταρροή
  • Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο

Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο του παιδιού σας ένα χαρακτηριστικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα, συνήθως και στα δύο μάγουλα.

Τελικά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ροζ, δαντελωτή, ελαφρώς ανάγλυφη εμφάνιση.

Το εξάνθημα μπορεί να έχει φαγούρα, ιδίως στα πέλματα των ποδιών.

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας.

Είναι πιθανό να συγχέεται το εξάνθημα με άλλα ιογενή εξανθήματα ή με εξάνθημα που σχετίζεται με φάρμακα.

Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να φεύγει για έως και τρεις εβδομάδες, ενώ γίνεται πιο ορατό όταν το παιδί σας εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει χρόνο στον ήλιο.

Συμπτώματα του παρβοϊού στους ενήλικες

Αντίθετα, το πιο εμφανές σύμπτωμα της λοίμωξης από παρβοϊό στους ενήλικες είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα χέρια, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.

Εάν όμως εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εγκυμοσύνη

Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 προκαλεί λοίμωξη από παρβοϊό.

Αυτός είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που παρατηρείται σε σκύλους και γάτες, οπότε δεν μπορείτε να κολλήσετε τη λοίμωξη από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η λοίμωξη από τον ανθρώπινο παρβοϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου κατά τη διάρκεια επιδημιών τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από αυτόν οποιαδήποτε στιγμή του έτους.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως ακριβώς και το κρυολόγημα, συχνά μέσω της αναπνοής, του βήχα και του σάλιου, οπότε μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής μεταξύ των ανθρώπων και της επαφής από χέρι σε χέρι.

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια μολυσμένη έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, εσείς ή το παιδί σας δεν θεωρείται πλέον μεταδοτικό και δεν χρειάζεται να απομονωθείτε.

Επιπλοκές

Παρβοϊός και αναιμία

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με αναιμία.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας (ερυθρά αιμοσφαίρια) καταναλώνονται ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τα αντικαταστήσει ο μυελός των οστών.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να προκαλέσει κρίση αναιμίας. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ο παρβοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και συναφείς επιπλοκές σε:

– Αγέννητα παιδιά των γυναικών που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λοίμωξη από παρβοϊό κατά την εγκυμοσύνη

Η λοίμωξη από παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου.

Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια.

Ο κίνδυνος για το έμβρυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Παρβοϊός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να προκύψει από:

  • Μόλυνση από τον ιό HIV
  • Θεραπείες καρκίνου
  • Φάρμακα κατά της απόρριψης που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ανθρώπινο παρβοϊό.

Μόλις μολυνθείτε από τη νόσο, αποκτάτε ισόβια ανοσία.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης πλένοντας συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας ανθρώπους που είναι άρρωστοι και μην μοιράζεστε τρόφιμα ή ποτά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κανόνες ασφαλούς γυμναστικής για μείωση τραυματισμών

Η γυμναστική είναι κάτι που όλοι οι ειδικοί του χώρου της υγείας συστήνουν.
Ωστόσο, πριν γυμναστούμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιείται σωστά και με ασφαλή τρόπο, ώστε να αποφύγουμε ενδεχόμενους τραυματισμούς. Ιδιαιτέρως δε όταν μιλάμε για συστηματική γυμναστική.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμών και τρόπους για να τους προλάβουμε :

– Υπεροπροπόνηση χεριών.
Τα χέρια είναι μικρές μυϊκές ομάδες και γυμνάζονται αρκετά με τις ασκήσεις στήθους και πλάτης. Περιορίστε τις προπονήσεις για χέρια σε μία την εβδομάδα, διαφορετικά κινδυνεύετε από τενοντίτιδα στον αγκώνα.

– Παραμελούμε τα πόδια.
Τα πόδια μας είναι η βάση στήριξης του σώματος και η πιο δυνατή μυϊκή ομάδα. Πολύωρες προπονήσεις στο διάδρομο χωρίς ταυτόχρονη ενδυνάμωση των ποδιών με βάρη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό των γονάτων.

– Μικρή εκγύμναση κορμού.
Βάλτε στο πρόγραμμα σας τουλάχιστον τρεις ασκήσεις κοιλιακών και των ραχιαίων.

– Ξεχνάμε τις διατάσεις
Μην παραλείπετε τις διατάσεις στο τέλος του προγράμματός σας, προκειμένου να επανέλθει η ελαστικότητα στους μύες.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονία

Ως γυναικοκτονία μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι χειρότερο μπορεί να λάβει χώρα, ως βία κατά των γυναικών.  Η γενική έννοια της γυναικοκτονίας παραπέμπει στη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαιτίας του φύλου τους. Με τη Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες  ο ΟΗΕ, αναγνώρισε διαφορετικά είδη γυναικοκτονίας, όπως: η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα συντροφικής βίας, ο βασανισμός και η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,  η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, και άλλες περιπτώσεις  γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με  το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, ή την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος γυναικοκτονία, έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana E. H. Russel, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, έπειτα από μία συλλογή δεδομένων  που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Jill Radford,  και η κοινωνιολόγος  Diana. H. Russel.

Τα συστήματα συλλογής δεδομένων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, καθώς βασίζονται σε διάφορες πηγές. Για την Ελλάδα τα δεδομένα τα έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και εφόσον αυτά δημοσιοποιούνται. Έτσι υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των γυναικών ή / και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύμα ανθρωποκτονίας, δολοφονούνται από πρόθεση από τον ερωτικό σύντροφο.

‘Όταν μιλάμε για ερωτικό σύντροφο, εννοούμε  τον  πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν κατά το παρελθόν την ίδια στέγη με το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα,  το 2017,  το 35 % ήταν θύματα ανθρωποκτονίας που σχετιζόταν με ενδοοικογενειακή βία.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει, ώστε να επανασχεδιαστεί η νομοθεσία για να υπάρχει σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατανόηση του προβλήματος ως προς την φύση του και την συχνότητά του, όπως επίσης και το κίνητρο της δολοφονίας.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο προς τα πίσω, θα θυμόμαστε τα στυγερά εγκλήματα – γυναικοκτονίες  που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα,  στο τέλος του 2018 και στην αρχή του 2019, και συγκεκριμένα  για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα, από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε  τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν.

Συνοπτικά τα τελευταία 5 έτη, έχουμε αντίστοιχα από το έτος 2019, μέχρι και σήμερα, κατά έτος αντίστοιχα: 17, 19, 31, 26, 15, 6, με τελευταία την περίπτωση,  της 28ης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την στυγερή δολοφονίας της από τον πρώην σύντροφό της.

Παγκοσμίως,  κάθε  μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ενώ το 2017,  ένα ποσοστό  58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, με βάση τα στοιχεία  του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 22% των γυναικών, έχει πέσει θύμα, σωματικής ή / και σεξουαλικής βίας. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστό  γυναικοκτονιών,  είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.  Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11/04/2024, καταγράφηκαν 103 περιστατικά, έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 3 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα, με την πλειονότητα των περιστατικών να έγιναν στη Αττική, και συγκεκριμένα έγιναν 47 καταγγελίες και 17 συλλήψεις.
  • Επίσης δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα, με το όνομα stop-bulling.gov.gr,  για την δημιουργία καταγγελιών φαινομένων bulling στα σχολεία, όπου γονείς και μαθητές, μπορούν να καταγράψουν τα φαινόμενα βίας όπου πέφτουν στην αντίληψή τους, ή είναι οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού
  • Επίσης με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και την δημιουργία  ειδικών διαμορφωμένων χώρων  που θα λειτουργούν ως safe houses, για την βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς  τους, σε όλη την επικράτεια. Χώροι οι οποίοι θα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, θα παρέχεται κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, άγνοια ή παρανόηση

Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε συνομιλίες, να αποκαλούν τον συνομιλητή σε μια συζήτηση σεξιστή. Αυτοί όμως που χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη , γνωρίζουν την έννοια αυτής, ή πολύ περισσότερο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σεξιστική συμπεριφορά, πιο άτομο είναι πραγματικά σεξιστής και τη συνεπάγεται άραγε αυτή η συμπεριφορά στο άτομο – θύμα που είναι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Τη να εννοούμε άραγε όταν αναφέρουμε αυτή την λέξη;  Γνωρίζουμε άραγε  τις προεκτάσεις αυτής, αλλά και της επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αβίαστη χρήση αυτής της λέξης

Με τον όρο Σεξισμό, εννοούμε,  κάθε έκφραση ή πράξη, λέξη, ή χειρονομία,  η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα. Αυτό προκύπτει  στην πεποίθηση ότι κάποια  άτομα, εξαιτίας του φύλου τους, ή της κοινωνικότητάς τους,  είναι διαφορετικά και συνήθως είναι τα ποιο ευάλωτα και τα πιο αδύναμα άτομα. Σε περισσότερο βαθμό επηρεάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια. Άρα αναφερόμαστε στην διαφορετικότητα του ατόμου τόσο ως προς το φύλλο, είτε αναφερόμαστε στην βιολογική του υπόσταση, είτε αναφερόμαστε στην κοινωνική υπόσταση. Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων και αφορά στην πεποίθηση ότι το ένα φύλλο είναι ανώτερο από το άλλο. Η έννοια του φαινομένου αυτού περικλείει την έννοια ότι οι άνδρες είναι πιο σημαντικοί από τις γυναίκες και ότι οι γυναίκες είναι για να βοηθούν τους άνδρες.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στον καλοήθη σεξισμό, κατά τον οποίο το ένα φύλο και ιδιαίτερα το γυναικείο, έχει ρόλους στερεότυπους και περιοριστικούς, οι οποίοι επιφανειακά φαίνονται θετικοί. Υπάρχει ένα κύμα ευγένειας προς το γυναικείο φύλλο, όμως στην πραγματικότητα οι εκφράσεις αυτές υπομονεύουν την ανωτερότητα του άνδρα. Οι υποτιθέμενες αρετές που αποδίδονται στη γυναίκα είναι πάντα αυτές που η πατριαρχία τις θέλει να έχουν, ήτοι υπομονή, αντοχή, ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν την συναισθηματική εργασία για όλους τους άλλους, ενώ τα δικά της συναισθήματα αγνοούνται παντελώς.

Σοβαρές και βλαβερές συνέπειες, έχει το φαινόμενο του σεξισμού, τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, όταν αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, θρησκεία ή άλλους παράγοντες.

Φαινόμενα σεξισμού συναντούμαι σε κάθε μορφή δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας. Στον χώρο της δημοσιογραφίας ένα ποσοστό 63% έχει υποστεί λεκτική βία, ενώ για τις οικιακές εργασίες οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο από τους άνδρες. Ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν δεχτεί

το  φαινόμενο του mansplaining & του manterrupting,  στον χώρο εργασίας.

Ο σεξισμός βασικά ξεκινά βασικά, από την χρήση του αρσενικού γένους,  στην ομιλία. Έτσι από την ομιλία μπορούμε να συμπεράνουμε και να αναγνωρίσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, αφού εκφράζει τον τρόπο σκέψης  και τις πράξεις μας. Σημαντικό επίσης είναι και το φαινόμενο του σεξισμού στους χώρους εργασίας. Το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση ή τον τρόπο ντυσίματος. Ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον έχει να κάνει με την υπομονεύει  την αποτελεσματικότητα των θυμάτων.

Υπομονετικά σχόλια δημιουργούν εκφοβιστική & καταπιεστική ατμόσφαιρα για αυτούς που τα αντιμετωπίζουν και μπορούν να μετατραπούν σε βία ή παρενόχληση. Τα θύματα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη.

Σε πολλούς τομείς εμφανίζονται φαινόμενα σεξισμού, όπως, όταν γίνονται συνεντεύξεις σε αθλήτριες, δεν αναφερόμαστε στο κατόρθωμα των αθλητριών, στην δεξιότητα και δύναμη των αθλητριών,  αλλά στον οικογενειακό τους ρόλο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση των γυναικών σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται με σέξι ενδυμασία και έχουν διακοσμητικό ρόλο. Τα σεξιστικά αστεία μπορούν να εκφοβίσουν και να κάνουν τους ανθρώπους να σωπάσουν και να υπoβαθμίσουν την σεξιστική συμπεριφορά.

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, προκατάληψη ή διάκριση

Στην Ελλάδα του σήμερα,  το νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και την καταστολή κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών περιγράφεται στο  άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος. Παρόλα αυτά τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών δεν σταματούν. Όταν λέμε ισότητα των φύλων σημαίνει ίση προβολή, ενδυνάμωση, ευθύνη και συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, καθώς και ισότιμη πρόσβαση και διανομή πόρων μεταξύ τους. Βασικός λόγος είναι η αλλαγή των δομών τις κοινωνίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διατήρηση των ανισοτήτων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η επίτευξη αυτού του στόχου έχει σκοπό, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λειτουργία της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Όμως προκύπτει ένα δίλλημα εάν η ισότητα είναι τυπική ή εάν μπορεί να γίνει ουσιαστική. Είναι δύσκολο να διακρίνουμε την διαφορετικότητα των φύλων, πέρα από την παραμόρφωση που προκαλεί η ιεραρχική κατηγοριοποίηση των πολιτών και η βάναυση καταπίεση των γυναικών.  Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι βασικά θα πρέπει να αλλάξουν και οι κοινωνικές συμπεριφορές και οι νοοτροπίες των ίδιων των γυναικών. Βέβαια, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες,  λόγω του φύλου τους (ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και τη φυλή τους) εμποδίζονται να αναπτυχθούν ελεύθερα, τους παρέχονται προνόμια ως αντιστάθμισμα, ωθώντας τες να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στο μέλλον.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που αφορά την εξάλειψη του σεξισμού γενικότερα, ακολουθείται από ένα πλήθος δράσεων και κανονισμών. Βασικοί κανονισμοί για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη του σεξισμού περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έτσι  στις 28 Μαρτίου 2019, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενέκρινε τον  ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα σε μια προσπάθεια που γίνεται για να  εξαλειφθεί το φαινόμενο. Το κείμενο, που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως μια εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, που οδηγεί στη διάκριση. Έτσι λοιπόν ο σεξισμός και η βία απέναντι στις γυναίκες συνδέονται, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, αποκλεισμού και ανασφάλειας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στην καταπολέμηση του φαινομένου του σεξισμού σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, που πρέπει να πραγματοποιηθεί με στοχευόμενη καμπάνια.

Ωστόσο, μπορεί το νομικό πλαίσιο να έχει βελτιωθεί, όμως η αποτελεσματική ισότητα  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η βία και ο σεξισμός,  εξακολουθούν να υφίστανται, διατηρώντας τις γυναίκες και τους άνδρες στους παραδοσιακούς τους ρόλους και εμποδίζοντας την πλήρη υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην κοινωνία, όπου η ευαισθητοποίηση γύρω από τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών είναι αρκετά μεγαλύτερη, οι διακρίσεις και οι  σχολιασμοί κυρίως μέσω των social media δεν πρέπει να υφίστανται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραλείπουμε, ότι έχουμε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και το  ζήτημα της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη, σε περιπτώσεις διαπίστωσης της ύπαρξης σεξιστικής συμπεριφοράς στον περίγυρο, και τον κατάλληλο τρόπο που θα πρέπει  να αντιδράσει  και να παρέχει την βοήθεια του στο θύμα,  αλλά και παράλληλα αποτελεί και ζήτημα της Πολιτείας να λάβει μέτρα στήριξης της ισότητας καθώς και μέτρα ενδυνάμωσης και προστασίας των γυναικών και όχι μόνο. Το τελικό στάδιο μιας σεξιστικής κουλτούρας, αποτελούν διάφορα εγκλήματα κατά των γυναικών, όπως η γυναικοκτονία. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, θα πρέπει να ελέγχουμε όλες τις συμπεριφορές που συμβαίνουν από όλα τα φύλα (άνδρες και γυναίκες) γιατί τα φαινόμενα που συμβαίνουν βασίζονται στην εξουσία που επιβάλλεται πάνω στο άλλο φύλο.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en