ΑΜΥΝΑ

Κανονικό οχυρό η Ουγγαρία

Σαν τον αστακό έχει οχυρωθεί η Ουγγαρία ενόψει της προσφυγικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και αποδίδεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Συρία, προκειμένου να προστατευτεί από τη μαζική έλευση των προσφύγων. 

Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στην ανύψωση σιδερένιων φραχτών στα σύνορά της με την Σερβία, και τώρα κάνει το ίδιο με την Κροατία και τη Ρουμανία.

Η κίνηση αυτή έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων, καθώς τέτοιου είδους «οχύρωση» δεν είχε παρατηρηθεί ούτε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 

Κατά γενική ομολογία η Ουγγαρία είναι μια ξενοφοβική χώρα. Στην ιστορία τους οι Ούγγροι ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα κρούσματα προσφυγικής κρίσης, εξαιρουμένων των πέντε χιλιάδων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να δεχθούν μετά τον εμφύλιο πόλεμο και μερικές άλλες χιλιάδες Ούγγρους που κατέφυγαν στη χώρα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, από μειονότητές τους στη Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία.

Τα μαζικά κύματα των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας, καθώς υπολογίζεται ότι τα σύνορα της χώρας έχουν διαβεί περισσότεροι από 500.000 μετανάστες. Εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού κατά των κατατρεγμένων είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Ωστόσο η δικαιολογία της ξενοφοβίας δεν είναι η μοναδική που έχουν οι Ούγγροι για να αιτιολογήσουν τις άκρως απάνθρωπες αντιδράσεις τους κατά των προσφύγων.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, επικρατεί και μία ακόμα θεωρία, αυτή τη φορά θρησκευτική. Ο πρόεδρος της χώρας Ορμπάν υποστήριξε ότι θέλει τη χώρα του να εναντιώνεται στους μετανάστες γιατί επιθυμεί να κρατήσει την Ευρώπη χριστιανική. 

Εκείνο ωστόσο που δεν φαίνεται να υπολογίζουν, είναι ότι τα μαζικά κύματα των προσφύγων που εισέρχονται στην Ουγγαρία, επί της ουσίας δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν μονίμως εκεί. Αντιθέτως, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διοχετευτούν στις χώρες τις βόρειας Ευρώπης, στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα, προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.  

Μπορεί η κυβέρνηση του Ορμπάν να θεωρεί ότι υψώνοντας συρματοπλέγματα θα καταφέρει να κρατήσει έξω από τα εδάφη του τους πρόσφυγες, κάτι τέτοιο όμως όπως είναι προφανές δεν πρόκειται να συμβεί. 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version