ΕΒΡΟΣ

Καμία ανησυχία για τα κρούσματα βρουκέλλωσης σε πρόβατα στη Θράκη

Καμία ανησυχία δεν προκαλούν, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τα κρούσματα βρουκέλλωσης σε δύο αιγοπρόβατα, τα οποία και θανατώθηκαν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ εξήγησε πως τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από το αγροτικό…κτηνιατρείο Ξυλαγανής και ότι πρόκειται για ζώα από τις περιοχές Μαρώνειας και Διώνης. Τόνισε ότι, οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και ότι δόθηκαν και εκτελέστηκαν οι εντολές για υποχρεωτική σφαγή των δύο αιγοπροβάτων που προσβλήθηκαν από βρουκέλλωση.

Ο ίδιος σημείωσε πως «το πρόβλημα της βρουκέλλωσης είναι εξαιρετικά σοβαρό, είναι από τους πρώτους κινδύνους που θα έπρεπε να ελέγχουμε για τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το ζήτημα δεν αφορά το ευρύ κοινό καθώς είναι ένα νόσημα επαγγελματικό, δηλαδή προσβάλλει συνήθως ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζώα, όπως κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και εκδοροσφαγείς».

Ο κ. Σαχπατζίδης υπενθύμισε ότι, ως χώρα εφαρμόζουμε τα προγράμματα εξυγίανσης και όπως είπε, «τα ίδια τα ζώα δεν νοσούν. Στα αιγοπρόβατα (η βρουκέλλωση) αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό όλου του κοπαδιού και θανάτωση μόνο των θετικών ζώων».

Με την ευκαιρία, ο κ. Σαχπατζίδης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε διαλυθεί ως κτηνιατρικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης στελεχών και στο μέλλον αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα μπορούμε να εφαρμόζουμε προγράμματα εξυγίανσης στο μέτρο και την έκταση που απαιτείται και στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή ούτως ώστε να μηδενίσουμε τη μόλυνση».

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στον Έβρο

Στο μεταξύ, κρούσμα καταρροϊκού πυρετού βρέθηκε σε πρόβατο στον Έβρο. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, το κρούσμα είναι στο χωριό Κυριακή Σουφλίου.

«Πριν λίγες ημέρες η Βουλγαρία δήλωσε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και είναι πολύ πιθανόν να μας ήρθε από τη γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ίδια περιοχή εκτός του προβλήματος της ευλογιάς και τον καταρροϊκό πυρετό. Ήδη έχουμε δημιουργήσει μια Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την περιοχή από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, ενώ έχουμε και τη Ζώνη Επιτήρησης (ακόμη 50 χιλιόμετρα) που περιλαμβάνει περιοχές της Καβάλας και της Δράμας», σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version