ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλογήρου | Σε εφαρμογή το σχέδιο “Μαρινόπουλος” για τη διάσωσή του

Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται το σχέδιο για την εξυγίανση της εταιρείας Φ.&Κ. Λεμονής, γνωστής και ως Καλογήρου, συμφερόντων της οικογένειας Λεμονή, που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις.

Σύμφωνα με το Capital.gr, είναι θέμα ωρών – ημερών οι τελικές εγκρίσεις από τις πιστώτριες Τράπεζες, με μια εξ αυτών να το έχει ήδη εγκρίνει και μια από τις τέσσερις να προβάλει ορισμένες ενστάσεις. 

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει και υπό την προϋπόθεση ότι θα “κλειδώσει” η συμφωνία με τις Τράπεζες, η αίτηση υπαγωγής της γνωστής αλυσίδας στο άρθρο 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα (πρόκειται για το παλαιό 106 ΒΘ), αναμένεται να κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο έως τα τέλη Μαΐου. 

Στο νέο εταιρικό σχήμα, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο ας σημειωθεί ότι δεν έχει λάβει την τελική του μορφή, η οικογένεια Λεμονή θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας ελέγχοντας ποσοστό 15%, ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις θα καταστεί μεγαλομέτοχος της εταιρείας, ενώ μικρότερο ποσοστό θα περάσει στους μετόχους των Αττικών Πολυκαταστημάτων.  

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των πιστωτών της αλυσίδας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει “κούρεμα” 40% των οφειλών προς τις τράπεζες στις οποίες θα περάσουν και τα ακίνητα της εταιρείας και εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε 48 δόσεις. Αντίστοιχες δόσεις προβλέπονται και για την εξόφληση των προμηθευτών οι οφειλές των οποίων δεν θα κουρευτούν και άμεση καταβολή των οφειλών σε εργαζόμενους και στα μισθώματα.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, από την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου στο υπουργείου Εργασίας προέκυψε πως η εταιρεία πρόκειται να καταβάλει τους μισθούς Μαρτίου έως τις 10 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία το σχέδιο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών και εξόφληση αυτών σε 180 δόσεις. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει πως και από ποιόν θα καλυφθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. 

Σημειώνεται πως οι υποχρεώσεις της Φ&Κ Λεμονής ΑΕΒΕ (Καλογήρου), με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015, είχαν διαμορφωθεί σε 61,6 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, σε περίπου 27,8 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός άγγιξε τα 55,218 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5% σε σύγκριση με τη χρήση του 2014.

Ο όμιλος Επιχειρήσεων Λεμονή δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εισαγωγή και διανομή πολυτελών υποδημάτων και αξεσουάρ. Το πρώτο κατάστημα Καλογήρου άνοιξε το 1890 στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Κολοκοτρώνη και στην πορεία η δράση του διευρύνθηκε, σχηματίζοντας συνεργασίες σημαντικές με πολλούς συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Φ&Κ Λεμονής ανήκουν επίσης και οι αλυσίδες Χαραλάς, Nine West, AK Anne Klein, κ.α., ενώ και σημαντικές συνεργασίες με γνωστούς οίκους υποδημάτων του εξωτερικού. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version