Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία ILINA | Συναγερμός για 9 περιοχές – Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία

image_print

Επικίνδυνες καταιγίδες τις επόμενες ώρες – H κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τρίτη και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας – Δείτε χάρτες.

Σε ετοιμότητα για το πέρασμα της κακοκαιρίας ILINA έχουν τεθεί οι κρατικές αρχές με τους μετεωρολόγους και την ΕΜΥ να προειδοποιεί ότι το πιο επικίνδυνο «πέρασμα» των καταιγίδων αναμένεται τις επόμενες ώρες σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα (3/4) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α) από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο

β) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά
δ) από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

yetos-deftera

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα από το 112 εστάλη σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από μεσημβρινές ώρες σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», σημειώνεται στο μήνυμα που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών.

https://twitter.com/112Greece/status/1642806410827165697?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1642806410827165697%7Ctwgr%5E51082306492f7f61b000d36aad1f4ecf80f691bf%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1356670%2Fkakokairia-ilina-sunagermos-gia-9-periohes-minuma-tou-112-se-thessaloniki-pella-imathia-pieria%2F

Από την πλευρά του ο μετεωρόλογος Γιώργος Ταστραφύλλιας υποστηρίζει ότι εννέα είναι οι περιοχές που θα δεχθούν τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τον χάρτη της ΕΜΥ για τις περιοχές που είναι συνήθως ευπαθείς με αυτόν το τύπο καιρού – βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία) και Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

yetos-deftera2

Σημειώνεται ότι λόγω των νοτιάδων που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν σημαντικά και γιαυτό τα χιόνια θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται με χρωματικό δείκτη οι περιοχές που προβλέπονται υψηλές τιμές βροχόπτωσης με βάση τον δείκτη EFI .

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη (04-04-2023) α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

 

 

Δείτε περισσότερα εδώ: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 1.300 θάνατοι – Πού μετακινείται το κύμα ζέστης

Καύσωνας στην Ευρώπη με υψηλές θερμοκρασίες και πολίτες να αναζητούν δροσιά σε δημόσιο συντριβάνι.
image_print

Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς το παρατεταμένο κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στις μεταφορές και στις ενεργειακές υποδομές.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 1.300 πλεονάζοντες θάνατοι που έχουν καταγραφεί από τις 21 Ιουνίου συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη, με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα υπό συνθήκες ακραίας ζέστης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρεκόρ θερμοκρασιών και πίεση στα συστήματα υγείας

Το τελευταίο διάστημα καταρρίφθηκαν ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία, με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η θερμική καταπόνηση αποτελεί έναν «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς πολλά ευρωπαϊκά σπίτια, σχολεία και χώροι εργασίας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τόσο ακραίες θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ένταση και η διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα δύσκολα θα είχαν εκδηλωθεί χωρίς την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Σοβαρές επιπτώσεις σε μεταφορές και ενέργεια

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει προβλήματα σε βασικές υποδομές πολλών χωρών.

Στη Γερμανία μειώθηκαν τα δρομολόγια των τρένων σε κεντρικές γραμμές, ενώ σε ορισμένες πόλεις ανεστάλη η λειτουργία των τραμ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η αυξημένη θερμοκρασία των ποταμών επηρεάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ουγγαρία, ο πυρηνικός σταθμός Paks περιόρισε την παραγωγή του, καθώς τα νερά του Δούναβη που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των εγκαταστάσεων ήταν ασυνήθιστα θερμά.

Στην Ιταλία, η χαμηλή στάθμη του ποταμού Πάδου επιτρέπει πλέον στο θαλασσινό νερό να εισχωρεί βαθιά στην ενδοχώρα, δημιουργώντας ανησυχία για τις καλλιέργειες και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η Γαλλία μετρά εκατοντάδες θύματα

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περίπου 1.000 επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι περισσότεροι αφορούν ηλικιωμένους, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων από νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ιδιωτικές κατοικίες.

Προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια το κύμα ζέστης

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί στη Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένονται τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας.

Ωστόσο, το κύμα καύσωνα αναμένεται να μετακινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στις κρίσιμες υποδομές.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός τόσο έντονου καύσωνα μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και έως δέκα ημέρες μετά την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία δεν σταματούν με την αλλαγή του καιρού.

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και σοβαρές επιπτώσεις

image_print

Η Ευρώπη εξακολουθεί να δοκιμάζεται από το ισχυρό κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες-ρεκόρ, εκτεταμένους συναγερμούς και σοβαρές επιπτώσεις σε υποδομές, ενέργεια και καθημερινότητα.

Τραγωδίες στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η Météo-France ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, αν και 37 διαμερίσματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό.

Την ίδια στιγμή, σειρά τραγικών περιστατικών συγκλονίζει τη χώρα. Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του αφού βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στη Μασσαλία, ενώ δύο ακόμη παιδιά, ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, εντοπίστηκαν νεκρά μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειάς τους. Ένα ακόμη παιδί τριών ετών πέθανε αφού παρέμεινε μόνο του σε όχημα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε Ελβετία και Γερμανία

Η Ελβετία κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ Ιουνίου, με 38,8°C στη Βασιλεία.

Παράλληλα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπετσνάου διέκοψε τη λειτουργία του ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των υδάτων που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων. Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στη Γαλλία, όπου τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία έφτασε τους 41,3°C στο Ζααρμπρίκεν, αποτελώντας νέο εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να καταγραφούν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Προβλήματα σε Βέλγιο, Βρετανία και Ολλανδία

Στο Βέλγιο, επιβάτες δύο συρμών της Eurostar απομακρύνθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε νέο ρεκόρ Ιουνίου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με 36,9°C στο Σάφοκ.

Στην Ολλανδία τέθηκε σε ισχύ κόκκινος συναγερμός για μεγάλο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες που τοπικά αγγίζουν τους 40°C. Σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι αρχές συνέστησαν περιορισμό των μετακινήσεων και ακυρώθηκε μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στο «κόκκινο» και τα Βαλκάνια

Από το Σάββατο, ισχυρός καύσωνας επηρεάζει και τα Βαλκάνια, με τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο να αναμένουν θερμοκρασίες έως και 39°C.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του AFP, περίπου 193 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35°C, ενώ περισσότεροι από 404 εκατομμύρια κάτοικοι θα βιώσουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30°C.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Ευρώπη: Υγειονομικός συναγερμός λόγω του ακραίου καύσωνα

Ευρώπη - Ακραίος καύσωνας και υγειονομικός συναγερμός σε πολλές χώρες - 2026
image_print

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη λόγω του ακραίου καύσωνα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, καθώς το νέο κύμα καύσωνα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στις υποδομές πολλών χωρών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να καταγράψει θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι πλέον θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η υπουργός Υγείας, Στεφανί Ριστ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καρδιακές ανακοπές, ακόμη και σε νεαρής ηλικίας ασθενείς, ενώ η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο υψηλότερο στάδιο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι θάνατοι τριών μικρών παιδιών, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περιστατικά που αποδίδονται στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες

Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ιστορικό κύμα ζέστης, με το θερμικό στρες να επηρεάζει εκτεταμένες περιοχές της χώρας και τις υψηλές θερμοκρασίες να αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο.

Στην Ιταλία οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Παράλληλα, εκτός από τη ζέστη, έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πρόσθετα προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Στην Ισπανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 45,1 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ενώ εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα σε υποδομές και υπηρεσίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρές δυσκολίες και στις δημόσιες υποδομές.

Στη Γαλλία τρεις πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η θερμότερη νύχτα Ιουνίου στην ιστορία της χώρας, ενώ στο Κεντ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένες προειδοποιήσεις για ακραία θερμική καταπόνηση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πολιτικής προστασίας, καθώς το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en