ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Και νέα ρευστότητα χρειάζονται επειγόντως οι τράπεζες

Αγωνία για το αν η Φρανκφούρτη ετοιμάζεται να λάβει ενδεχομένως πιο δραστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της χώρας.
Νέο αίτημα για αύξηση του ορίου του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ώρες η Τράπεζα της Ελλάδας. Μετά τα 900 εκατ. ευρώ της Πέμπτης το ποσό που θα ζητηθεί θα είναι 2 δισ. ευρώ.
Και αυτή τη φορά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνει αποδεκτό, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου – προαπαιτούμενου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αν και αναμένεται με ενδιαφέρον στην Φρανκφούρτη η κατάληξη και της δεύτερης ψηφοφορίας, για το επόμενο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο, που παίρνει σειρά κι αυτό τις προσεχείς ώρες.
Ωστόσο, με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όποτε κι αν αυτές γίνουν, αφού θα αναφερθεί κυρίως στο ελληνικό θέμα. Αυτό το οποίο περιμένουν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν είναι αν η Φρανκφούρτη ετοιμάζεται να λάβει ενδεχομένως πιο δραστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα των τραπεζών από σήμερα θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα στην αγορά. Ακόμα και αν οι εργασίες που θα γίνουν θα είναι περιορισμένες. Κι αυτό γιατί θα λειτουργήσει κυρίως ψυχολογικά για τους επιχειρηματίες που θα πλησιάσουν ξανά το γκισέ για… εργασίες.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version