ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός – νέο κύμα κακοκαιρίας| Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, χαλάζι και καταιγίδες – Συναγερμός για πλημμύρες – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Αλλάζει μέσα στις επόμενες ώρες ο καιρός, αφού ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας από το βράδυ της Πέμπτης. Η Πολιτική Προστασία προχώρησε, το πρωί της ίδιας μέρας, σε έκτακτη συνεδρίαση, εν αναμονή των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων.

Για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες μέρες μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει την χώρα μας και από τα δυτικά, καθώς βρίσκεται στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους. Τις αμέσως επόμενες ώρες αλλά και μέσα στη νύχτα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως σε περιοχές των δυτικών τμημάτων της χώρας (Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά), με αυξημένο τον κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια.

Μέσα στην Παρασκευή, τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και την περιοχή της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα τα δυτικά και νότια παράλια, όπου συνιστάται πολύ μεγάλη προσοχή. Το κύμα κακοκαιρίας έχει συνεχείς ανατροφοδοτήσεις μέσα στο Ιόνιο, οπότε αναμένεται και δεύτερο κύμα προς την Κέρκυρα.

Η βελτίωση του καιρού θα ξεκινήσει σιγά – σιγά το Σάββατο. Παρόλα αυτά στα νότια – νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα επιμείνουν οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένεται μέσα στην Κυριακή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε και στους θυελλώδεις βοριάδες που θα κυριαρχήσουν μέσα στο Αιγαίο.

Βροχές στην Αττική

Σε ό,τι αφορά στον νομό Αττικής, την Παρασκευή και το Σάββατο θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις με ήπιες, όμως, εντάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πλημμυρικά φαινόμενα μπορεί να εκδηλωθούν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα του Ιονίου, δηλαδή στα Επτάνησα, στη Δυτική Στερεά και Ήπειρο, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, και, σε δεύτερη φάση, προς την περιοχή του Νότιοανατολικού Αιγαίου, δηλαδή σε Κρήτη, νότιες Κυκλάδες αι Δωδεκάνησα.

Ενεργοποίηση του 112

Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα στις εν λόγω περιοχές να σταλεί μήνυμα από το 112, κι αυτό γιατί οι θάλασσες μας είναι πολύ ζεστές  και υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια από την έντονη αστάθεια.

Την επόμενη εβδομάδα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ δυνατοί βοριάδες οι οποίοι θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι οποίοι θα οδηγήσουν και σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

.ethnos.gr

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version