ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθολική συμμετοχή στη διήμερη απεργία

Πράκτορες ΟΠΑΠ: Υπάλληλοι στα δικαιώματα, επαγγελματίες στις υποχρεώσεις

Χρ. Σερέτης: «Θα υποκύψει ο ΟΠΑΠ»

Η Μπαρτσελόνα έκανε τη μεγάλη ανατροπή με έξι γκολ κόντρα στην Παρί. Την ίδια στιγμή οι πράκτορες ΟΠΑΠ αντεπιτίθενται για τη δική τους μεγάλη ανατροπή, κόντρα στον …εργοδότη τους «ΟΠΑΠ ΑΕ».

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα της διήμερης απεργίας, Πέμπτη 9 Μαρτίου, σε Ροδόπη και Ξάνθη όλα τα πρακτορεία ήταν κλειστά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούν στις νέες συμβάσεις που τους αναγκάζει να υπογράψουν ο ΟΠΑΠ.  Η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ. 

Δύο είναι τα σημεία τριβής. Το πρώτο αφορά το δικαίωμα της συναπόφασης των δύο πλευρών για τις όποιες αλλαγές γίνονται στη σύμβαση. Συγκεκριμένα, αναιρείται το δικαίωμα οι πράκτορες να εγκρίνουν τις όποιες επιχειρούμενες αλλαγές, είτε αυτές επιβάλλονται από την ΕΕΕΠ –όπως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση– είτε από τον ΟΠΑΠ. 

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό σημείο τριβής είναι η αλλαγή των προμηθειών. Για τον ΟΠΑΠ ήρθε η στιγμή των μειώσεων των προμηθειών στους πράκτορες, καθώς θέλει να …ισοζυγίσει τους αυξημένους φόρους που καλείται να πληρώσει στο κράτος.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, αν δεν υπογράψουν τη νέα σύμβαση μέχρι τις 24 Μαρτίου. 

Πρόκειται για ένα εκβιαστικό δίλημμα, καθώς όποιος πράκτορας δεν υπογράψει τη νέα σύμβαση, έχει τη δυνατότητα λειτουργίας μόνο για ένα χρόνο ακόμη. Μετά την πάροδο του χρονικού περιθωρίου, το κατάστημά του βάζει λουκέτο.

Ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Χρήστος Σερέτης, μας επιβεβαιώνει την καθολικότητα της απεργίας. «Η απεργία είναι στο 100% σε Ροδόπη και Ξάνθη, και πανελλαδικά στο 90%. Ο ΟΠΑΠ παραμένει ακόμη αδιάλλακτος, αλλά πιστεύουμε ότι θα υποκύψει!».
Επομένως, αν αισθάνεστε …τυχερός, κρατήστε τα χρήματά σας μέχρι αύριο, ή σπεύσατε προς αναζήτηση πρακτορείου σε άλλους νομούς.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version