ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Erasmus στη Λιθουανία για τους σπουδαστές/στριες του ΔΙΕΚ Καβάλας

Κατά το χρονικό διάστημα από 26 Μαρτίου ως 1 Απριλίου 2023 έξι σπουδαστές/στριες του ΙΕΚ Καβάλας έτυχαν της ευκαιρίας να ταξιδέψουν στη Λιθουανία μαζί με δύο συνοδούς εκπαιδευτές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 5η διακρατική συνάντηση στα πλαίσια υλοποίησης Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus που έχει τίτλο “Innovative agricultural techniques to boost entrepreneurial skills of future farmers” και ακρωνύμιο “Farmers for future”. Στην παραπάνω σύμπραξη επαγγελματικής/τεχνικής εκπαίδευσης με συντονιστικό σχολείο από την κεντρική Ιταλία και εταίρους από Πορτογαλία, Ρουμανία, Φινλανδία και Λιθουανία συμμετέχει και το ΙΕΚ Καβάλας κατά την τριετία 2020-2023.

Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σε διεθνή βάση στην Ενότητα 5: « Πώς μπορώ να ελέγξω, να διαχειριστώ, να καινοτομήσω, να βελτιώσω μια επιχείρηση;»
Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η διεθνής συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μέρος στα ακόλουθα πεδία:
1. Διοίκηση επιχειρήσεων
2. Η δικτύωση και τα οφέλη της
3. Νέες επιχειρηματικές στρατηγικές και νέες αγορές
4. Διαφήμιση
5. Πώληση μέσω Διαδικτύου, γιατί όχι;

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του σχολείου υποδοχής «Panevezys training center», στο Panevezys αλλά και εκτός σχολείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγιναν παρουσιάσεις από όλες τις χώρες με θέματα: Νέες επιχειρηματικές στρατηγικές, νέες Αγορές και πωλήσεις στο Διαδίκτυο.

 

Ανάμεσα στις επισκέψεις που έγιναν ιδιαίτερα σημαντική ήταν αυτή στο Panevezys Science and Technology Centre, όπου παρουσιάστηκε το θέμα «επιχειρηματικό σχέδιο και πώς να προβάλω την καινοτόμο επιχείρηση μου», ακολούθησε σχετικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους και ανέπτυξαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες, στις χώρες τους αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έγιναν ακόμη επισκέψεις στην πρότυπη μονάδα εκτροφής αγελάδων Meskalaukis, στο Panevezys training center agricultural department (Αγροτικό Τμήμα του Εκπαιδευτικού Κέντρου Panevezys) με βιωματικά εργαστήρια καλλιέργειας φυτών, διαφήμισης και προβολής προϊόντων και οδήγησης τρακτέρ και στο Glasremis art studio (καλλιτεχνικό στούντιο παραγωγής έργων τέχνης από γυαλί και κρύσταλλο).

 

Επιπλέον οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στο Siauliai όπου επισκέφθηκαν το λόφο με τους Σταυρούς, το υπαίθριο εθνολογικό μουσείο στο Kleboniskis και γεύτηκαν την παραδοσιακή κουζίνα της Λιθουανίας στον ανεμόμυλο-εστιατόριο Seduva. Οι συμμετέχοντες, επίσης επισκέφθηκαν την έπαυλη Joniskelis όπου και έγινε παρουσίαση σχετικά με τον πειραματικό σταθμό αγροτικής επιστήμης που στεγάζεται εκεί και ξενάγηση στα εργαστήρια του, ενώ κατά την τελευταία ημέρα περιηγήθηκαν και εξερεύνησαν την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ Καβάλας https://iek-kavalas.gr/ και στην ιστοσελίδα του  προγράμματος http://farmersforfuture.eu/

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version