ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | Οι «παραμυηθάδες» στις παιδικές βιβλιοθήκες

Στις δύο παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καβάλας βρεθήκαμε προχθές Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας την πρώτη μας εκδήλωση για τη νέα φθινοπωρινή περίοδο.

Το θέμα μας ήταν η Θάλασσα με αφορμή την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αρκετά παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα να περάσουμε ένα υπέροχο και δημιουργικό απόγευμα.

 

Οι παιδικές βιβλιοθήκες

Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά-σιγά. Τα σχολεία ανοίξανε και τα παιδιά μπαίνουν κι αυτά στους νέους ρυθμούς. Με μεγάλη μας χαρά, πληροφορηθήκαμε πριν λίγο καιρό, ότι θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικές βιβλιοθήκες, οι οποίες ήταν κλειστές από τον Ιούλιο του 2014. Οι παιδικές βιβλιοθήκες -που είναι τρεις- είναι παραρτήματα της κεντρικής. Μία στην περιοχή του Βύρωνα, μία στον Άγιο Λουκά και, τέλος, μία στον Τίμιο Σταυρό. Η τελευταία είχε κλείσει από το 2013.

Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν την λειτουργία τους στον Άγιο Λουκά και στον Τίμιο Σταυρό και οι Παραμυθάδες αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της βιβλιοθηκονόμου και προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, Κατερίνας Κουμανίδου, ώστε να πλαισιώσουμε με δράσεις το πρόγραμμα της χρονιάς.

Για τον Σεπτέμβριο, αποφασίσαμε να έχουμε σαν θέμα την θάλασσα, μιας και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα, όπως καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ – Πηγή). Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την δράση και στις δύο βιβλιοθήκες την ίδια μέρα και ώρα… και το πρόγραμμα ξεκινάει με παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια και κατασκευές… έτσι διασκεδάζουν οι Παραμυθάδες.

 

Στην παιδική βιβλιοθήκη του Τίμιου Σταυρού

(Της Παραμυθο-ανταποκρίτριας Μέλης Μίχα)

Ένα μοναδικό ταξίδι ξεκίνησε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 με επιβάτες όμορφες παιδικές φατσούλες. «Καπετάνιος» μας τα παραμύθια και «καράβι» μας οι Παιδικές Βιβλιοθήκες της Καβάλας. Ήμασταν στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε τη νέα σεζόν σε μία Παιδική Βιβλιοθήκη που για χρόνια ήταν κλειστή. Παιδικές φωνούλες έδωσαν ζωή στις άψυχες βιβλιοθήκες που για καιρό αναζητούσαν συντροφιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα στις 24 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε για τη Ναυτιλία και τη σημασία των όρων της. Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως τα παιδιά γνώριζαν περισσότερα πράγματα και από εμάς τους ίδιους! Ξεκινήσαμε λοιπόν το μαγικό ταξίδι στην χώρα των Παραμυθιών με τον μοναδικό τρόπο που μόνο τα παραμύθια γνωρίζουν και διαβάσαμε τα εξής παραμύθια: «Οι γοργόνες και το παλικάρι», «Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή», «Γιατί τα ψάρια δεν μιλούν», «Ο Κίμωνας σε αποστολή διάσωσης» και 2 ιστορίες με το θεό Ποσειδώνα.

Μετά την αφήγηση τα μεγάλα παιδιά συμπλήρωσαν την ακροστιχίδα της Ναυτιλίας ενώ τα μικρά ξεκίνησαν να κατασκευάζουν καραβάκια από χαρτί. Με τα καραβάκια στα χέρια τραγουδήσαμε και χορέψαμε το γνωστό σε όλους «Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά». Τέλος, παροτρύναμε τα παιδιά να γίνουν μέλη της Παιδικής Βιβλιοθήκης ώστε να μπορούν να διαβάζουν ελεύθερα βιβλία και να διευρύνουν τη φαντασία τους.

Ναύτες οι Παραμυθάδες: Μίχα Μέλη, Ράπτη Αδελαϊδα, Τσιφλίδου Αρετή, Τσομπανόπουλος Απόστολος και Χαριζάνη Μαρία.

 

Στην παιδική βιβλιοθήκη του Αγίου Λουκά

(Του Παραμυθο-ανταποκριτή μας Χρήστου Τσίρκα)

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, παιδικές φωνές άρχισαν να ηχούν ξανά στους χώρους της παιδικής βιβλιοθήκης του Αγίου Λουκά που στεγάζεται στο Πολυκέντρο. Κάποιες φατσούλες μας ήταν γνώριμες από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είχαμε και νέα παιδιά που πλέον μπήκαν στην παρέα μας.

Η υπεύθυνη της Δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας Κατερίνα Κουμανίδου, καλησπέρισε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους που παραβρέθηκαν και τους ζήτησε να στηρίξουν τις παιδικές βιβλιοθήκες και την λειτουργία τους.

Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε με μια μικρή αναφορά στην Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα, αλλά και στον πλούτο της θάλασσας. Έπειτα, άρχισε να ξετυλίγεται η κόκκινη κλωστή από την ανέμη και τα παραμύθια «γέμισαν» τον  χώρο με εικόνες. «Η κυρά της θάλασσας», «Το χατήρι», «Ο ψαράς και το μπουκάλι» και τέλος το «Ο ψαράς και το χρυσόψαρο».

Στην συνέχεια, η μικρή Χρύσα, μας χάρισε όμορφες μελωδίες με την φλογέρα της, ενώ αμέσως μετά, παίξαμε ένα «θαλασσινό» σταυρόλεξο. Με τη λέξη «Ναυτιλία» (κάθετα), ζητούσαμε οχτώ οριζόντιες (για κάθε ένα γράμμα της). Για παράδειγμα, στην πρώτη: «Πώς λέγεται η αστυνομία της Θάλασσας;». Στην δεύτερη: «Χώρος αποθήκευσης στο πλοίο». Στην τρίτη: «Πώς λέγεται το πίσω μέρος του πλοίου;». Στην πέμπτη: «Πώς λέγονται τα παράθυρα στα πλοία;».

Δεν θέλαμε όμως να διώξουμε τα παιδιά με άδεια χέρια. Έτσι, για το τέλος, αποφασίσαμε να γίνουμε βιομήχανοι και πλοιοκτήτες όλοι μας και χαρίσαμε καράβια… για την ακρίβεια, ο καθένας έκανε το δικό του, με χαρτί και μπογιές. Όλοι φύγαμε με ένα καράβι. Μερικοί φύγανε και με δύο. Καράβια με χρώμα γαλανό, που όμως δεν θα πέσουν στο νερό. Θα μείνουν σε κάποια γωνιά του δωματίου για να μας θυμίζουν το όμορφο απόγευμα! Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες: Καπατζιάς Τάσος, Κούφτα Γεσθημανή, Μπουγά Μαρία και Τσίρκας Χρήστος.

 

paramythades.org

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version