ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού | Μετακόμιση στο μεντρεσέ εντός του μήνα

Τον περασμένο Απρίλιο η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, κατέληξε σε οριστική απόφαση, σχετικά με τον ανακαινισμένο μεντρεσέ, δίπλα στο παλιό υδραγωγείο. Ανακοίνωσε τότε ότι παραχωρεί τον ανακαινισμένο μουσειακό χώρο για τη λειτουργία και τη στέγαση του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού του Συλλόγου των Μικρασιατών.

Από τον Απρίλιο μέχρι και τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με το σύλλογο για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα λύνονται οι εκκρεμότητες του Δημοτικού έργου, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί και γραφειοκρατικά. Εντός των ημερών ο Δήμος Καβάλας θα υπογράψει τη συμφωνία με το σύλλογο Μικρασιατών. Θα του παραχωρήσει κατά χρήση το ακίνητο, που θα λειτουργήσει ως μουσείο. Περιμένοντας την ώρα της υπογραφής συμφωνίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών ετοιμάζει τη μετακόμιση των εκθεμάτων από τον ιδιωτικό χώρο στον οποίο το μουσείο για καιρό λειτούργησε.

Στο μεντρεσέ θα μεταφερθούν όλα τα εκθέματα, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του ακινήτου θα εκτεθούν μόνο ορισμένα από αυτά.

Εφόσον η μετακόμιση ολοκληρωθεί τον Αύγουστο το Μουσείο θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο. Ο Σύλλογος Μικρασιατών για τη λειτουργία του μουσείου του στο μεντρεσέ, θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικών. Θα διατηρήσει ταυτόχρονα τα γραφεία του στο κτήριο του Πυθαγόρα, εκεί θα πραγματοποιεί τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Κατ΄ αρχήν το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού στο ακίνητο του μεντρεσέ θα λειτουργεί με ευθύνη των μελών του, με εθελοντική παρουσία των μελών του και ωράριο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ανθρώπων αυτών.

Στην πορεία ο σύλλογος θα αναζητήσει βοήθεια από Ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμη και την πρόσληψη προσωπικού, ακόμα πιο οργανωμένη λειτουργία του μουσείου. Με τον ίδιο τρόπο έχουν διευκολυνθεί και το μουσείο καπνού, αλλά και το ναυτικό μουσείο, τόσο την εποχή ήταν στην αρμοδιότητα του συλλόγου όσο και πρόσφατα με την μετατροπή του σε δημοτικό μουσείο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version