Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Λαμπερή η έναρξη του φετινού COSMOPOLIS

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη συνοικία της Παναγίας για τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ COSMOPOLIS. Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Παράλληλα με το χορευτικό μέρος εξελίσσονταν σε πολλά ακόμη σημεία της ίδιας συνοικίας διάφορες δραστηριότητες.

Ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει στη συνοικία της Παναγίας για την πρώτη ημέρα του COSMOPOLIS από τις 7:00 το απόγευμα της Πέμπτης. Μιάμιση ώρα πριν από την επίσημη έναρξη του χορευτικού προγράμματος όλες οι θέσεις ήταν κατειλημμένες από κόσμο που περίμενε μπροστά από το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή. Εκεί δηλαδή όπου και φέτος έχει τοποθετηθεί η σκηνή των χορευτικών εμφανίσεων.

Πολύς κόσμος περπάτησε έως το τέρμα της οδού Θ. Πουλίδου και μέχρι το δημοτικό σχολείο στο Φάρο, βρέθηκε στα περίπτερα τόσο των ξένων αποστολών όσο και στα υπόλοιπα περίπτερα των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η δημοτική αστυνομία θα βρίσκεται διαρκώς κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην Παναγία εξαιτίας των οχημάτων που σταθμεύουν στην Θ. Πουλίδου. Ενώ για τη διευκόλυνση των οδηγών και των πεζών προσωπικό του τμήματος τροχαίας Καβάλας θα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Θ. Πουλίδου και Κουντουριώτου.

Ενδιαφέρουσα ήταν η επί σκηνής συνύπαρξη, κατά το πρώτο βράδυ του COSMOPOLIS, της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και του παρουσιαστή Χρήστου Φερεντίνου. Τον παρουσιαστή προανήγγειλαν ο Γιάννης Κομνηνός και η Χριστίνα Νεφρέμ που παρουσιάζουν το COSMOPOLIS από την Παρασκευή. Ο Χρήστος Φερεντίνος κάλεσε στη σκηνή τη δήμαρχο την οποία και αποκάλεσε Cosmoδήμαρχο. Χόρεψε μάλιστα μαζί της πριν η κ. Τσανάκα αποχωρήσει προκειμένου να αρχίσουν οι χοροί των αποστολών.

Στην έναρξη του COSMOPOLIS ο καιρός στάθηκε σύμμαχος αφού ήταν αρκετά δροσερός και βοήθησε τους πολίτες ώστε να περπατήσουν σε όλη τη γνωστή διαδρομή. Επιπλέον, τους βοήθησε να ανέβουν και στο Φρούριο όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες. Η κ. Τσανάκα κατά την έναρξη του φεστιβάλ αναφέρθηκε στη δεκαετή διακοπή του θεσμού παρά το γεγονός ότι απέναντί της βρισκόταν ο προκάτοχός της Κωστής Σιμιτσής που την παρακολουθούσε. Ήταν μάλιστα και ο μόνος επίσημος που παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης ο οποίος δεν προέρχονταν από τη δημοτική ομάδα της Δήμητρας Τσανάκα. Σε γενικές γραμμές, το πρώτο βράδυ του COSMOPOLIS ήταν πραγματικά λαμπερό, με πάρα πολύ κόσμο που παρέμεινε έως σχεδόν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου και τον παλμό, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας Φώτης Λαζαρίδης, που παρακολουθούσε τους καβαλιώτες να ανηφορίζουν στη χερσόνησο από τις 7:00 το απόγευμα. Έκρινε μάλιστα ότι η φετινή επιτυχία ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή. Ο κ. Λαζαρίδης έκανε λόγο και για το «χρώμα» που απέκτησε η συνοικία σε όλη την έκτασή της και το οποίο θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες.

Οι περσινές συνθήκες εμφανίστηκαν βελτιωμένες ενώ ακόμη και την τελευταία στιγμή εντοπίζονταν τα μικροπροβλήματα προκειμένου να βελτιωθούν την επόμενη χρονιά. Το περίπτερο του συλλόγου είναι το πρώτο που συναντούν οι επισκέπτες ανηφορίζοντας στην Θ. Πουλίδου ώστε να τους καλωσορίζουν στην παλιά πόλη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en