Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών των προσφύγων

Ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα την επείγουσα κάλυψη των αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου καθώς και των απορρεουσών υποχρεώσεων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα, οι Δήμοι έχουν αναλάβει να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος, φιλοξενώντας 1.000 περίπου πρόσφυγες, με προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, δημοτικούς πόρους και τη συνδρομή ιδιωτών.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ζητήσει επιπλέον από τον κ. Υπουργό να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εξόδων που έχουν ήδη καταβάλει οι Δήμοι και να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

   
ΘΕΜΑ: Επείγουσα κάλυψη αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016 ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του BA Αιγαίου στο λιμάνι της Καβάλας χωρίς καμία κεντρική καθοδήγηση, σαφή σχεδιασμό και πρόβλεψη για το χώρο φιλοξενίας και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών.

Από τότε έως και σήμερα, οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου έχουν αναλάβει να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος. Με προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, δημοτικούς πόρους και τη συνδρομή ιδιωτών φιλοξενούν 1.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες παρέχοντάς τους ό,τι απαιτείται για την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωσή τους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Εσωτερικών προς τη Δήμαρχο Καβάλας πως θα εκταμιευθεί πριν το τέλος Μαρτίου ποσό 90.000 ευρώ ως προσωρινή οικονομική βοήθεια, κανένα ποσό δεν έχει έως σήμερα καταβληθεί. Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Απριλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε την τρίτη κατά σειρά αναμόρφωση του προϋπολογισμού του για τη χρηματοδότηση των δαπανών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που στο μεταξύ έχουν φτάσει στο ύψος των 322.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου έχουν πλέον οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

  1. Πότε σκοπεύετε να αναλάβετε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου καθώς και τις απορρέουσες υποχρεώσεις;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εξόδων που έχουν ήδη καταβάλει οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου;
  3. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την κάλυψη των ως άνω δαπανών από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

                                                

Ο Ερωτών Βουλευτής                                    

 Νίκος Παναγιωτόπουλος                                                                  

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Αποχή αρχίζουν από τις 8 Μαΐου οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 17/4/2024 στηρίζει την κινητοποίηση των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών με την μορφή ολικής αποχής από τα ιατρικά καθήκοντά τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 ΜΑΙΟΥ 2024.

Η διάρκεια της αποχής θα επανεξετασθεί βάσει των αποτελεσμάτων των επαφών με το Υπουργείο Υγείας και της πορείας υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναυλία από τη φιλαρμονική της Ελευθερούπολης τη Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή (03/05) η φιλαρμονική της Ελευθερούπολης θα δώσει την καθιερωμένη συναυλία της στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, μετά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ευριπίδης Στυλιανίδης | Θέμα δανείων των ποντίων και χρηματοδότηση αγροτών

Σε σύσκεψη εργασίας, ενόψει Ευρωεκλογών, στο Μαξίμου συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Κυβέρνηση.

Ο Ε. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο καίρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το ένα, αφορά στα ζητήματα των αγροτών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη χρηματοδότηση και περαιτέρω στήριξη τους, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης της νέας ΚΑΠ.

Το δεύτερο, αφορά στην ανάγκη νέας διευκολυντικής ρύθμισης για τα εκκρεμή δάνεια των Παλιννοστούντων Ποντίων που έχουν περιέλθει μετά την προηγούμενη παρέμβαση στο δημόσιο, ώστε να παραταθεί η προθεσμία των 120 δόσεων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en