ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Βράβευση των μαθητών της ταινίας μικρού μήκους “Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας”

Ο Δήμος Καβάλας θα βραβεύσει τους μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου Καβάλας  και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, για τις διακρίσεις τους στους διαγωνισμούς  Έκθεσης και Δημιουργίας ταινίας Μικρού Μήκους, με θέμα “Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στις 19:00, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

Η καβαλιώτικη συμμετοχή που βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό ήταν η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «N’Ordinary Teen» και πραγματεύεται την ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας.

 

Η ταινία αναφέρεται  στην ιστορία του έφηβου Καβαλιώτη Στέφανου Καραγκιοζάκη, γιο φούρναρη επί της οδού Αριστ. Στάνη, ο οποίος το 1943, ρίσκαρε τη ζωή του για να δώσει δυο καρβέλια ψωμί στους πεινασμένους Εβραίους που οι Αρχές της πόλης είχαν «στοιβάξει» σε παρακείμενη καπναποθήκη λίγο πριν φύγουν για τα στρατόπεδα εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Ο Καραγκιοζάκης, αμέσως μετά την πράξη του, έγινε αντιληπτός από τους Βούλγαρους αξιωματικούς και ξυλοκοπήθηκε άγρια!

Τα παραπάνω γεγονότα αφηγήθηκε ο ίδιος ο Καραγκιοζάκης στα παιδιά του και, πολλά χρόνια αργότερα, καταγράφηκαν από τον Ιωσήφ Μεβοράχ στο βιβλίο του «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του Καπνού». Μάλιστα, στην ταινία της Λουκίας Ιακωβίδη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η κόρη και ο εγγονός του!

 

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version