Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Καβάλα | Έρευνα για τον Κορονοϊό από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. – Ελπιδοφόρα στοιχεία με την άνοδο θερμοκρασίας

Μία έρευνα από το διεθνές πανεπιστήμιο του παραρτήματος Καβάλας σχετικά με τον κορονοϊό.

Γράφει η Μαρία Παπάζογλου 

Πιο συγκεκριμένα  μία ομάδα από επιστήμονες κατάφεραν με συγκεκριμένος στατιστικούς πίνακες να δούν πότε ακριβώς μπορεί να υπάρξει η βελτίωση της κατάστασης σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και στη χώρα μας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες απ ότι φαίνεται η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που θα μπορέσει να επαναφέρει την χώρα στην καθημερινότητα της αλλά και φυσικά να υπάρξει ένα καλό σημείο όσον αφορά την εξάπλωσηστη.

Στη συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζεται ότι από ότι φαίνεται μετά τις 15 Μαΐου και με την αύξηση θερμοκρασίας θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Αυτό ωστόσο που συνιστούν είναι να υπακούσουν φυσικά τους κανονισμούς και όσα έχουν εξαγγελθεί ελπίζοντας ωστόσο ότι τέλη Μαΐου η κατάσταση στη χώρα θα έχει ομαλοποιηθεί

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων πλησιάζει στη Γη, πολύ πιο κοντά ακόμη και από τη Σελήνη

Eπιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο αστεροειδή σε μέγεθος αυτοκινήτου, δύο ημέρες πριν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Προς ανακούφιση όλων, ο διαστημικός βράχος των σχεδόν 3 μέτρων, αν και έφτασε πολύ κοντά στη Γη, έκανε ένα ακίνδυνο πέρασμα από τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου και αφού τον εντόπισαν οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περνούσε από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιομέτρων μακριά.

Αυτό είναι μόλις το 3% της απόστασης μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2024 GJ2 έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων (8,2 και 16 πόδια).

Το μέγεθός του σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής κατηγορίας βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν η τροχιά του διασταυρωθεί με τη δική μας πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9:28:42 μ.μ. , όταν βρισκόταν σε απόσταση 12.298 χιλιομέτρων από τη Γη την Πέμπτη (11 Απριλίου).

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει μέχρι το 2093, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Αντικειμένων κοντά στη Γη της ESA. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, ο αστεροειδής δεν θα πετάξει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά.

Το 2093, ο αστεροειδής GJ2 αναμένεται να πετάξει σε απόσταση 205.947 χιλιομέτρων από εμάς, δηλαδή 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία πέταξε αυτή τη φορά. 

Περίπου 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί από τη NASA μέχρι σήμερα, αν και ελάχιστοι από αυτούς απειλούν τον πλανήτη μας.

Τι είναι οι αστεροειδείς και πώς τους παρακολουθεί η NASA;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι και μερικοί από αυτούς είναι επίσης κατασκευασμένοι από μέταλλο και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Μερικοί αστεροειδείς είναι μικροσκοπικοί και άλλοι τόσο τεράστιοι όσο ογκόλιθοι. Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να πετάξουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. 

Αυτοί οι αστεροειδείς παρέμειναν διατηρημένοι στο ηλιακό σύστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστεροειδείς μπορούν επίσης να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες τους παρακολουθούν. Μια σειρά οργάνων χρησιμοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA για την παρακολούθηση των αστεροειδών.

Η NASA διαθέτει παρατηρητήρια που είναι εξοπλισμένα με ισχυρά τηλεσκόπια που είναι ικανά να ανιχνεύσουν τον ουρανό από τη Γη. 

Η NASA διαθέτει αυτά τα παρατηρητήρια σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

Παρόμοια παρατηρητήρια έχουν επίσης ανοίξει η NASA στο διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των τροχιών των αστεροειδών σωστά.

Πηγή wionews.com, space.com

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27-11-2023

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών: Δώστε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια

«Γίνονται βήματα στη διασύνδεση με την αγορά, χρειάζονται και άλλα»

Πριν 10 χρόνια ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τους πανεπιστημιακούς να μιλήσουν με τις εταιρείες εντός πανεπιστημίου. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα» τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στη συζήτηση με τίτλο “BRIDGING THE SKILLS’ GAP WITH AMBITIOUS AND BOLD ACTION” που έγινε στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σχολιάζοντας τη χαμηλή θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της ΕΕ με κριτήριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης στο προσωπικό τους ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση  οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης. Μόνο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζόμενους τους έναντι 67% του μέσου όρου στην Ε.Ε. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με το ό,τι δεν έχουμε κουλτούρα δια βίου μάθησης αλλά και με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα ,οι μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν σε ποσοστό 60% εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ περισσότερες μικρές παρά μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως έχουμε μικρότερη παρουσία σε τομείς που χρειάζονται εκπαίδευση, όπως η καινοτομία.

Αλλά υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Μέχρι πολύ πρόσφατα η χρηματοδότηση από το κράτος των προγραμμάτων εκπαίδευσης ήταν και γραφειοκρατική και δύσκολη. Αλλά αυτό βλέπουμε πως αλλάζει σιγά σιγά. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται».

Ο Γιώργος Λεκάκος, καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), μίλησε για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας:

«Σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Έως τώρα η διασύνδεση αγοράς και πανεπιστημίων ήταν κάπως παθητική. Η σχέση εταιρειών και πανεπιστημίου πρέπει να γίνει οργανική. Από την εμπειρία μου, οι εταιρείες που μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο είναι οι πλέον επιτυχημένες. Συνεργαζόμαστε στενά. Κάνουν παρουσιάσεις, δίνουν δεδομένα, υπάρχει καθημερινή σχέση. Αυτό πρέπει να επεκταθεί».

 Για το ίδιο θέμα ο  Βασίλης Αντωνιάδης  μέλος του  Δ.Σ. Ιδρύματος Μποδοσάκη & Μanaging Director και Senior Partner της Boston Consulting Group στην Αθήνα τόνισε:

«Η απάντηση βρίσκεται στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία των πανεπιστημίων. Αν δοθεί αυτονομία στα πανεπιστήμια θα λειτουργήσει θετικά και στον εσωτερικό  ανταγωνισμό τους στο να ανέβουν στο global ranking».

Ζήτησε επίσης αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. « Να μην υπάρχει αυτή η επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες τμήματα που πρέπει ο μαθητής να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει στην υπόλοιπη ζωή του. Οι εξετάσεις να γίνονται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και η επιλογή της ειδικότητας να γίνεται εντός του προγράμματος σπουδών

Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, αναφέρθηκε στα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας. «Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το ⅓ των επιχειρήσεων  φαίνεται να έχει ανάγκη προσωπικό. Στη μελέτη μας ως Deloitte φαίνεται 70% των επιχειρήσεων να μη βρίσκει τους ανθρώπους που χρειάζεται.

Η τεχνολογία είναι μία λύση, για να γίνει μια εταιρεία πιο effective. Άλλη λύση είναι τα εναλλακτικά μοντέλα εργασίας. Με freelancers ή hub. To πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι τωρινό, στην Ευρώπη το αντιμετωπίζουν χρόνια, εμείς το ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη Deloitte σε συνεργασία  δημιουργήσαμε ένα hub, με σκοπό να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους σε πράγματα που θα έχουν ζήτηση  στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι μία μεσοπρόθεσμη λύση. Οι εταιρείες  πρέπει να αλλάξουν και αυτές νοοτροπία, να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα soft skills, η νέα γενιά είναι διαφορετική». Ο κ. Κουτσόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προσωπικό  που αντιμετωπίζουν τομείς όπως ο κατασκευαστικός τομέας.

«Έχουμε ανθρώπους στις δομές φιλοξενίας που δεδομένα έχουν ικανότητες. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία; Πολλοί έχουν skills μεγαλύτερα από εμάς, γιατί να μην τους εντάξουμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργαστούμε δομικά κράτος, πανεπιστήμια, ιδιωτικός τομέας, φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, μιλώντας για το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού τόνισε:

«Το κλασικό μοντέλο με τις ημέρες καριέρας στα πανεπιστήμια ή στα φροντιστήρια δεν επαρκεί. Χρειάζεται πιο σοβαρή δουλειά. Το σύστημα μας έχει ένα δομικό πρόβλημα. Ζητά από παιδιά 17 ετών να αποφασίσουν τι δουλειά θα κάνουν. Πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο. Να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων ώστε να εντάξουν και πρακτική άσκηση εντός των σπουδών».

«Η μεγαλύτερη απώλεια με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ήταν η απώλεια της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης. Πρέπει να επανέλθει όχι μόνο στα πρώην ΤΕΙ αλλά και στα πανεπιστήμια», σχολίασε ο κ. Παπαλεξόπουλος για ίδιο θέμα.

Απο αριστερά: Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO, Deloitte – Βασίλης Αντωνιάδης, Member of the Board of Trustees, Bodossaki Foundation; Managing Director & Senior Partner BCG – Δημήτρης Παπαθανασίου, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN – Γιώργος Λεκάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος, Anatolia College – Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια Ειδήσεων, Alpha TV.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en