ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα | «Σφαλιάρα» 600.000 ευρώ για κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ

«ΤΟ ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ»:

«Σφαλιάρα» 600.000 ευρώ για κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ

Ακόμη μια βόμβα σκάει στα χέρια της νυν διοίκησης του Δήμου Καβάλας για αθέτηση περιβαλλοντικών όρων, σε έλεγχο που διενεργήθηκε το 2011.
Δήμητρα Τσανάκα: «Ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει ακόμη»
Πάνω από 2 εκατ. ευρώ οι «τρύπες» Σιμιτσή

Πρόστιμο, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 600.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας, αυτή τη φορά για αθέτηση – και μη τήρηση των προβλεπόμενων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία – περιβαλλοντικών όρων, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που είχε διενεργήσει το καλοκαίρι του 2011 επιτροπή του – τότε –Υπουργείου ΠΕ.Κ.Α. στον ΧΥΤΑ Καβάλας.

Όπως ανέφερε στο «Χ» η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η σχετική πληροφόρηση ήρθε εν γνώσει της από το πρόσφατο ταξίδι, που πραγματοποίησε στην Αθήνα και στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Μουσουρούλη για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

«Δυστυχώς, είναι μια ακόμη βόμβα που σκάει στα χέρια μας από την προηγούμενη διοίκηση και δεν ξέρω ακόμη τι μπορών να περιμένω. Όπως και να ‘χει, ούτε αυτό το πρόστιμο ή δημοσιονομική διόρθωση, όπως το χαρακτηρίζουν μερικοί, δε θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Μοιάζει με την περίπτωση του προστίμου των παιδικών σταθμών. Πραγματικά, ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει ακόμη, αφού εκκρεμούν κι άλλες δικαστικές αποφάσεις. Δε γνωρίζω πως θα μπορέσουμε να βρούμε λεφτά για να καλύψουμε όλα αυτά τα ανοίγματα».

Ο Δήμος Καβάλας θα προσφύγει στις δικαστικές αίθουσες, ώστε να επιδιώξει μέσω της νομικής οδού τη μείωση του ύψους του προστίμου, ωστόσο η κ. Τσανάκα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, αν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό.

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ οι «τρύπες» Σιμιτσή

Μετά και τον νέο «μποναμά», που έφτασε στον Δήμο Καβάλας, τα ταμεία θα ζημιωθούν με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ για λάθη και παραλείψεις της διοίκησης Κωστή Σιμιτσή.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν ανακύψει

i) Η υπεξαίρεση ύψους 172.000 ευρώ από δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας (σ.σ. αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο έλεγχος από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου),
ii) Το πρόστιμο των 616.000 €, που επιβλήθηκε από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στο Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» του Δήμου Καβάλας, μετά από έρευνες που διενέργησαν οι ελεγκτές της αρμόδιας επιτροπής του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των κονδυλίων φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-12.
iii) Η απένταξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 μέρους του έργου ύδρευσης των Χιλίων, που θα ζημιώσει τα ταμεία της ΔΕΥΑ Καβάλας και κατ’ επέκταση του δήμου με ένα ποσό κοντά στα 380.000 €
iv) Οι έξι συμβάσεις για έργα πρασίνου και πυροπροστασίας, ύψους 110.000 ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, γίνονταν με αδιαφανή τρόπο.
v) Τα 350.000 € που ζητούν τα ΑμεΑ από τη ΔΕΥΑΚ: Σύμφωνα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η ΔΕΥΑ Καβάλας υποχρεούται να καταβάλλει στους εργαζομένους ΑμεΑ, που είχαν απολυθεί κι επαναπροσλήφθηκαν με δικαστική απόφαση, αποζημιώσεις για υπερημερία ύψους περίπου 350.000 €.

Δημήτρης Μπουντάς

xronometro.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version