ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κίνδυνος θάνατος οι εκρήξεις στη ΝΔ

Το σκηνικό που οικοδομείται αποδυναμώνει και την κυβέρνηση. Που οδηγούν οι παρεμβάσεις ξενων και το κλίμα έντασης

Σε πολυεπίπεδο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στο ήδη τεταμένο σκηνικό παρεμβαίνουν πρεσβείες άλλων χωρών, ενώ αποδυναμώνεται η δυνατότητα παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα. Αν και δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, η κρίση στη Νέα Δημοκρατία έχει επιπτώσεις στη διεθνή θέση της χώρας και στη δυνατότητα άσκησης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο χρονισμός της έκρηξης Μεϊμαράκη και οι μεθοδεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με τη συμμετοχή και των κκ Σαμαρά και Καραμανλή μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Αν και οι ερμηνείες που δόθηκαν στην έκρηξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναφέρονται στο εσωτερικό σκηνικό, εν τούτοις χρονικά συμπίπτουν με καταλυτικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Το σκηνικό της έντασης στη Νέα Δημοκρατία εφάπτεται χρονικά με τις -όχι τυχαία προβοκατόρικες- δηλώσεις του Βερολίνου για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στα σύνορα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. 

Επί του ζητήματος η αντίδραση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται “χλιαρή”, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν παγιδευμένη σε δίνη.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές πρεσβείες άλλων χωρών έχουν παρέμβει στις εν εξελίξει διαδικασίες στη Νέα Δημοκρατία ακούσια και εκούσια, ενώ και οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν αναζητήσει ερείσματα για την ενίσχυση της ισχύος και της αποδοχής τους σε διεθνείς ομάδες πίεσης, ξεκινώντας από το ΕΛΚ αλλά και σε άλλες πολιτικο-ιδεολογικές και θρησκευτικές ομάδες.

Οι εντεινόμενες εξωτερικές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις όμως στη διαδικασία εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία έχουν πυροδοτήσει ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα, οδηγώντας το κόμμα και ιδιαίτερα τον πυρήνα σε stress test, ενώ η βάση παρακολουθεί αμήχανα εξελίξεις οι οποίες δεν εκφράζουν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες αλλά αναδύουν μια δυσοσμία που οδηγεί σε αποσυσπείρωση.

Μεθοδεύουν μεγάλο συνασπισμό

Σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία αποσύνθεσης που άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία σίγουρο είναι πως δεν θα κλείσει χωρίς αποχωρήσεις, ακόμα και σε δεύτερο χρόνο, ενώ οι τριγμοί που θα προκαλέσει στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα θα επηρεάσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπερ σημαίνει ότι με μια αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση θα υπερεκτιμήσει την πολιτική της κυριαρχία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική στο εσωτερικό του κόμματος.

Μια τέτοια εξέλιξη σε ένα χρονικό ορίζοντα 4-6 μηνών και αφού έχουν ξεδιπλωθεί και εφαρμοσθεί τα σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα του Μνημονίου προκαλώντας κοινωνικό σοκ και κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ,μπορεί να δράσει διαλυτικά τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για το πολιτικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο με την κυβέρνηση να αντλεί δύναμη από την αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζοντας το χαρτί της πολιτικής κυριαρχίας και ακολουθώντας τη στρατηγική της ευθυγράμμισης με την εκλογική βάση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα -πιο οδυνηρή- διάσπαση.

Άμεση συνέπεια θα είναι η έναρξη νέου κύκλου πολιτικής αστάθειας ενώ η δεύτερη αξιολόγηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι τράπεζες θα προσπαθούν επανοικοδομήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία. 

Υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων με την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποσυσπειρωτικό σπιράλ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση, με διαρκείς δημόσιες παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων και υπό τον κίνδυνο υποτροπής της οικονομίας ο μεγάλος συνασπισμός θα είναι πλέον μονόδρομος.

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version