Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ιταλία | H ορκωμοσία της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι

image_print

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χθες (21.10.2022) η Τζόρτζια Μελόνι από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Η Τζόρτζια Μελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες.

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα.

Όλοι οι υπουργοί ορκίστηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους».

Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Ματέο Σαλβίνι, νέου υπουργού υποδομών. Στις… ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.

 

Πηγή : newsit.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξάνθη: Δύο καταστηματάρχες πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικο και κατέληξαν στο κρατητήριο

image_print

Σε εξέλιξη η προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Δύο συλλήψεις πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026 οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης, στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι προέβησαν στην πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικο.

Η διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την τήρηση της νομιμότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Σύνταξη άρθρου : Στελλίνα Γκοτζαμάνη

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en