ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχύουν τα αυτονόητα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης, ώστε μετά το δεύτερο εξάμηνο να σημειωθεί μια ελαφρά ανάκαμψη.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Στην έκθεση, ωστόσο, επισημαίνονται και οι αυτονόητες προϋποθέσεις.

Πρώτη και βασική είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και ο περιορισμός της αβεβαιότητας.

Δεύτερη είναι η προώθηση των αναγκαίων πολιτικών σε μια σειρά από τομείς προτεραιότητας.

Μεταξύ άλλων, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και στην εφαρμογή ενός νέου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων, μείωση καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Αυτό που περιγράφεται, ουσιαστικά, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που δυστυχώς σήμερα φαίνεται να μη διαθέτει η κυβέρνηση.

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και διαφωνίες, οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει πότε και με ποιο τρόπο θα λυθούν.

Αντί για τη στροφή σε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό, βλέπουμε να επινοούνται διαρκώς νέοι και υψηλότεροι φόροι, σε βάρος της επιχειρηματικότητας. Αντί πολιτικών που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιχειρείται να αυξηθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στην οικονομία, την ώρα που κλιμακώνεται η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και αναθερμαίνονται τα σενάρια για νέες εκλογές. Για να υπάρξουν θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία εντός του έτους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και να διοχετευθούν πόροι στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Διαφορετικά, το 2016 θα είναι μια ακόμη χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

πηγή: newsbeast.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version