Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιούλιος στη ΦΕΞ | Ο πύργος του ρολογιού

Κομβικό σημείο και αφετηρία της περιήγησης είναι η Κεντρική Πλατεία, όριο ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Διαμορφωμένη από το β΄ μισό του 19ου, λειτούργησε για δεκαετίες ως χώρος της εβδομαδιαίας υπαίθριας αγοράς και πλαισιώθηκε από δημόσια και άλλα κτίρια που αποτέλεσαν τη βάση στην οργάνωση της νέας πόλης.

Σημείο κατατεθέν ο πύργος του ρολογιού στη βορειοδυτική γωνία, χτισμένος στα 1859. Πίσω του βρισκόταν το μεγάλο τζαμί της πόλης μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκε από πυρκαϊά. Λουτρά, χάνια και άλλα κτίρια στο τέλος των δρόμων που καταλήγουν στην πλατεία έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονα (τράπεζες, εμπορικά κέντρα κλπ) τις τελευταίες δεκαετίες. Πυρήνας οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η πλατεία είναι το πλέον πολυσύχναστο μέρος της πόλης, είτε για διερχόμενους, είτε για εκείνους που θα επιλέξουν ένα από τα πολυάριθμα καφέ που την πλαισιώνουν, σε μια ανάπαυλα της γεμάτης μέρας τους. Στον επισκέπτη αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές αν βρεθεί εκεί ένα πρωινό Σαββάτου και ιδίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι που «επεκτείνονται» στην πλατεία τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία των γύρω δρόμων.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

το φεστιβάλ του μήνα

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής IΙ

ΙΟΎΝΙΟΣ – ΑΎΓΟΥΣΤΟΣ 2017   9Η ΠΕΡΊΟΔΟΣ / «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..  / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Στο (1ο) πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης.

Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού.

Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο (2ο) δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου πλάι στην θάλασσα, στη Μουσική Κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Αρχαία Άβδηρα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων.  Έτσι θα μας βρει ο Αύγουστος στην «Ξάνθη της πίστης»…

Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής για τη μουσικής κατασκήνωση  

Τετάρτη 2 έως και Κυριακή 6 Αυγούστου

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.  Αξιοποιούνται νέες δομές (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον. Τα μαθήματα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και οι στιγμές στην κατασκήνωση μάς οδηγούν στη δημιουργία μιας «παρέας» που αγαπά την Ανατολική Μουσική. Το κόστος συμμετοχής είναι το χαμηλότερο δυνατό.  Με την συνεργασία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2017 περιλαμβάνει:

Ι. “Μικρασιατικό τραγούδι”  Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Aυγούστου) Προετοιμασία: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου)

ΙΙ. “Μουσικό σύνολο λόγιας μουσικής της Πόλης” Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Ευγένιος Βούλγαρης & Σωκράτης Σινόπουλος

Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής πληροφορίες: http://www.fex.org.gr/anakoinoseis/moysiki-kataskinosi

Οι δράσεις της εβδομάδας

Οι δράσεις τις εβδομάδας εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

ΤΙΣ ΠΈΜΠΤΕΣ 6 –13 – 20 & 27  ΙΟΥΛΊΟΥ 2017  [21.00] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.    Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.    Είσοδος ελεύθερη

Από τη δύση στην ανατολή

Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι.

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

[21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Πίσω από τον πύργο του ρολογιού κι ανηφορίζοντας αντικρίζουμε το «Grand Maison» τον σημερινό «Πολυχώρο τέχνης & σκέψης» το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στο ρεσιτάλ πιάνου  η Ελλάδα -Αγγελίνα Παύλου, θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι.  Η νεαρή Ξανθιώτισσα, απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας με τη συμπλήρωση του 2ου έτους σπουδών της στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου επιστρέφει στη γενέτειρα της  για να μοιραστεί μαζί μας τέσσερις σημαντικές δημιουργίες στο συνθετικό έργο 4 εμβληματικών συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα.    Εκτός από τη σονάτα op.31 no.2 του Ludwig van Beethoven και τα Valses nobles et sentimentales του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Maurice Ravel, θα απολαύσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Felix Mendelssohn, τα Variations Serieuses (Σοβαρές Παραλλαγές). Το απόγευμα θα ολοκληρωθεί με τη σουίτα “Για μια μικρή λευκή αχιβάδα” του Μάνου Χατζιδάκι.

Είσοδο ελεύθερη. Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Υπαίθριος εσπερινός

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 Πολύστυλο Αβδήρων

[19.00] Υπαίθριος εσπερινός

Με φόντο το Θρακικό πέλαγο θα τελεστεί Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ,  Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος  και τη συμμετοχή  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν.Ξάνθης ¨Γρηγόριος ο πρωτοψάλτης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Κατσούλη.

Περισσότερα : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=5928              

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων  / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου  / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

«Σέρντιβαν»

«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017  [21.00] Μάνδρα Ξάνθης – πλατεία

Παρουσίαση  στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από  το αρχείο «Σέρντιβαν – Μάνδρα» από τον Ελευθεριάδη Θ. Χαράλαμπο, Βαλκανιολόγο –   Τουρκολόγο.

Συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων» κα της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής  της Φ.Ε.Ξ.  

Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω  

 

  • Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ  HTTP://PHILIPPIFESTIVAL.GR/
  • ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 2017
  • ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΛ ΑΒΔΗΡΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2017»

 

 

Ακόμη…

τις Εκθέσεις

«Η γλυπτική της Φύσης» Κύπρος – Ξάνθης

Έκθεση φωτογραφίας της Άννα Τενέζη.

Η Άννα Τενέζη, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αναστασίας Τζενετζή – Αθηαινίτου, γεννήθηκε στην Ξάνθη (Ελλάδα) από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  Ελληνική Φιλολογία (Τμήμα Ψυχολογίας) και μετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Παιδείας ως το 2004.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά και λοιπά είδη λόγου. Το 1985 κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το βιβλίο της «Καθώς μου φεύγεις»

Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και έχει πάρει μέρος σε τρεις συλλογικές εκθέσεις και έχει κάνει οχτώ ατομικές.

Διαρκεί έως τέλος Αυγούστου.   Στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

«Πορτραίτο»  έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει τη δουλειά μελών της. Πρόκειται για – μικρές ενότητες – με διαφορετικό ύφος και τεχνικές –  που αντανακλούν – το στυλ της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο γενικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.  

Το αποτέλεσμα είναι 24 φωτογραφίες & ένα video που σκιαγραφούν πρόσωπα αλλά και καταστάσεις  που αντιμετωπίσαμε..

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα Ξάνθης

Οργάνωση:  ΦΕΞ    

Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30  

Γενική είσοδο 2€     Τηλ .25410/25421 – 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr  

Ιστορικοί περίπατοι

Ξάνθη, παλιά πόλη

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.  

Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Ξάνθης.

.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ   Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421  

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr  

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  •  ΣΕΚΕ ΑΕ  • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIO-LIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε καλύβα στο Ελαιοχώρι του Παγγαίου

Μία καλύβα τυλίχτηκε στις φλόγες, κάτω από άγνωστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η συγκεκριμένη καλύβα ήταν εντός δασικής έκτασης ενώ στο σημείο υπήρξε άμεση παρέμβαση της Π.Υ Ελευθερούπολης.

Επίσης στο σημείο βρέθηκε άμεσα και ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης.

Δείτε video και φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en