ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρίλερ με την υπόθεση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών (video)

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο την περασμένη Πέμπτη και κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε από το δικαστήριο με απόφαση που ανακοινώθηκε στην Αδριανούπολη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Αυτό δείχνει ότι οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν σε μάκρος την διαδικασία.

Νωρίτερα η ΕΡΤ μετέδωσε ότι οι δύο έλληνες κατηγορούνται και για κατασκοπεία επικαλούμενη δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε αργότερα, οι Έλληνες συνελήφθηκαν και ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε για παράνομη είσοδο και κατασκοπεία. Ερευνάται αν τέλεσαν και τα δυο, προφυλακίστηκαν μόνο για το πρώτο και ακόμη δεν έχει συνταχθεί επίσημο κατηγορητήριο, το οποίο θα τεθεί υπόψη του δικαστηρίου το προσεχές διάστημα για να αποφανθεί. Άρα ερευνώνται και για κατασκοπεία, αλλά προφυλακίστηκαν μόνο για παράνομη είσοδο.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Τη Δευτέρα, οι δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους και οι οποίοι ορίστηκαν από το ελληνικό προξενείο, ο Hakan Yalçıntuğ και η Selin Özel, υπέβαλαν την ένσταση κατά της απόφασης κράτησής τους. 

Οπως ανέφερε από την Αδριανούπολη ο ΣΚΑΪ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι στο κατηγορητήριο υπάρχει αναφορά για απόπειρα κατασκοπίας. 

Νωρίτερα σήμερα, οι γονείς των δύο στρατιωτικών, με άδεια από τον εισαγγελέα, επισκέφτηκαν τα παιδιά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Όπως τόνισε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη εξασφάλισε στους στρατιωτικούς τη νομική συμπαράσταση από δύο δικηγόρους.

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε την ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση. 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version