Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θράκη | Πομάκοι προς Ερντογάν… «Θυμήσου τι έπαθε ο Μουσολίνι»

image_print

Να θυμηθεί τι έπαθε ο Μουσολίνι το 1940, όταν εισέβαλε στην Ελλάδα καλεί με επιστολή του ο Ιμάμ Αχμέτ Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και Διευθυντής πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτή του επιστολή…

Ο πρόεδρος του συλλόγου των Πομάκων μάλιστα υπενθυμίζει στον τούρκο Πρόεδρο πως :
«Σταμάτα να αναμοχλεύεις το παρελθόν και τα ιστορικά πάθη. Στην … Γαλάζια πατρίδα, θα μπορούσαν και οι Έλληνες να αντιτάξουν όλη την Μικρά Ασία και την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Είναι όμως δυνατόν να σκέφτονται τη σημερινή εποχή οι ηγέτες και οι λαοί έτσι;
Οι απειλές σου δείχνουν ότι είσαι έτοιμος να βυθίσεις στο πένθος χιλιάδες μητέρες και πατεράδες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και να προστεθούν και άλλοιπρόσφυγες στους ήδη υπάρχοντες Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους, Κύπριους, Ουκρανούς κ.λ.π.»

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ξάνθη, 12/6/2022
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
ανήκω στην αυτόχθονα φυλή των Πομάκων, την ύπαρξη της οποίας και εσύ αναγνώρισες στη διάρκεια της επίσκεψής σου στην Κομοτηνή στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017.
Παρακολουθούμε με ανησυχία τον ολισθηρό δρόμο του επεκτατισμού στον οποίο βαδίζεις. Με πρόσχημα ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης περικυκλώνουν την χώρα σου στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, ζητάς αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και του Καστελόριζου, όταν η χώρα σου έχει παρατάξει χιλιάδες άνδρες αποβατικού στρατού και επιθετικά όπλα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά απειλώντας να εισβάλεις σε αυτά.
Κύριε Ερντογάν εάν εσύ ήσουν στη θέση της Ελλάδας τι θα έκανες;
Ξεχνάς βέβαια ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά για χιλιάδες χρόνια, πολλούς αιώνες πριν οι πρόγονοί σου συναντήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το …γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου.
Ελληνικά ήταν και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Γιατί εσύ δεν εφαρμόζεις αντιστοίχως ό,τι προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης;
Για τα δύο νησιά, προβλέπεται η θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης «…θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία…Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από μια αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τοποθετούνται κάτω από τις διαταγές της»
Γιατί καταπατάς το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και ζητάς μονομερώς από την Ελλάδα την εφαρμογή άλλων διεθνών συνθηκών;
Στο διεθνές δίκαιο, ισχύει η αρχή «rebus sic stantibus» που σημαίνει ότι οι αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκαν οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί θεμελιωδώς διότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο, άρα και οι τυχόν όροι (όπως της αποστρατικοποίησης) αλλάζουν και παύουν να ισχύουν. Αλλά, τι δουλειά έχεις εσύ με μια Συνθήκη στην οποία η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος;
Σταμάτα να αναμοχλεύεις το παρελθόν και τα ιστορικά πάθη. Στην … Γαλάζια πατρίδα, θα μπορούσαν και οι Έλληνες να αντιτάξουν όλη την Μικρά Ασία και την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Είναι όμως δυνατόν να σκέφτονται τη σημερινή εποχή οι ηγέτες και οι λαοί έτσι;
Οι απειλές σου δείχνουν ότι είσαι έτοιμος να βυθίσεις στο πένθος χιλιάδες μητέρες και πατεράδες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και να προστεθούν και άλλοιπρόσφυγες στους ήδη υπάρχοντες Σύριους, Ιρακινούς, Κούρδους, Κύπριους, Ουκρανούς κ.λ.π.
Θα έστελνες να θυσιασθούν τα δικά σου παιδιά, τον γιό σου, την κόρη σου, τον γαμπρό σου στην πρώτη γραμμή του πολέμου; Θα δεχόσουν σφαγές αμάχων, βιασμούς γυναικών, δολοφονίες παιδιών, την εξαθλίωση λαών, καταστροφή πόλεων, υποδομών και υφαρπαγή ξένου πλούτου;
Εμείς οι Πομάκοι δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσφυγες του 21ου αιώνα. Η πολιτική σου είναι επικίνδυνη, δυναμιτίζει τις καλές και ειρηνικές σχέσεις που πρέπει να έχουν ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός. Καμιά μειονότητα δεν θέλει πόλεμο, πολύ περισσότερο εμείς οι Πομάκοι, αφού πριν από ένα αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιάστηκαν, εκατομμύρια εκπατρίστηκαν και πολλοί εξ αυτών ζουν στην πατρίδα σου.
Εάν οραματίζεσαι να φθάσεις το πρότυπο και το ανάστημα του Μουσταφά Κεμάλ, μάλλον χρησιμοποιείς λάθος… μεζούρα! Άλλωστε ο Μουσταφά Κεμάλ είχε πει ξεκάθαρα: «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Εσύ, κάνεις το ακριβώς αντίθετο.
Εάν, όμως, όλα αυτά τα κάνεις για να επιβιώσεις πολιτικά, να στρέψεις την προσοχή του φίλου τουρκικού λαού από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και να εξασφαλίσεις την επανεκλογή σου, τότε έχεις ξεπέσει στο επίπεδο ενός πολύ χαμηλού επιπέδου πολιτευτή.
Σου θυμίζω ότι και ο Μουσολίνι πριν εισβάλει στην Ελλάδα έλεγε μεγάλα λόγια και καυχιόταν για το μέγεθος της πολεμικής του μηχανής. Είδες όμως τι έπαθε…
Με εκτίμηση
Ιμάμ Αχμέτ
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων
Διευθυντής πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στην Καβάλα το τρόπαιο της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ

image_print

Το ταξίδι το τροπαίου της πρωταθλήτριας ΑΕΚ συνεχίζεται και αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Καβάλας.

Το Σάββατο 4/7, το κέντρο της Καβάλας πλημμύρισε από φίλους της Ένωσης, οι οποίοι είδαν από κοντά την κούπα του 14ου πρωταθλήματος.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Tiken Jah Fakoly: Η αφρικανική reggae μάγεψε το κοινό της Καβάλας στο Cosmopolis 2026

image_print

Μια από τις πιο δυνατές μουσικές στιγμές του φετινού Cosmopolis χάρισε στο κοινό της Καβάλας ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αφρικανικής reggae, Tiken Jah Fakoly, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή του φεστιβάλ και παρέσυρε τους χιλιάδες θεατές σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, ενέργεια και έντονα κοινωνικά μηνύματα.

Με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του, την επιβλητική σκηνική παρουσία και τη συνοδεία της εξαιρετικής μπάντας του, ο σπουδαίος καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού παρουσίασε ένα πρόγραμμα που συνδύασε τις αυθεντικές αφρικανικές μελωδίες με τη reggae, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που καθήλωσε το κοινό από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα.

Οι θεατές τραγούδησαν, χόρεψαν και χειροκρότησαν θερμά, ανταποκρινόμενοι στα διαχρονικά τραγούδια του Tiken Jah Fakoly, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα ειρήνης, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Η συναυλία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμών, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η μουσική αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους και λαούς.

Η εμφάνιση του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες στιγμές του Cosmopolis 2026, επιβεβαιώνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του φεστιβάλ και τη δυναμική του να φιλοξενεί καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Το κοινό της Καβάλας αποχαιρέτησε τον Tiken Jah Fakoly με παρατεταμένο χειροκρότημα, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την ευκαιρία να τη ζήσουν, προσθέτοντας ακόμη μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του Cosmopolis.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη

image_print

Μετά από μια πολύ μεγάλη μάχη που διήρκησε όλη τη νύχτα, η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από νωρίς το πρωί γίνεται πλέον διαβροχή από την Πυροσβεστική, ενώ συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες. Το ένα εργοστάσιο είναι υφασμάτων και το δεύτερο είναι εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Για τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο 160 πυροσβέστες, ενώ υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ώρες υπήρχε συνδρομή από εναέρια μέσα και από την ομάδα «Δευκαλίων» του Στρατού.

Στο μεταξύ, πυκνοί μαύροι καπνοί εξακολουθούν να σκεπάζουν μεγάλο τμήμα της Θεσσαλονίκης, με το νέφος να είναι ορατό σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Η μυρωδιά καμένου πλαστικού είναι έντονη σε περιοχές της πόλης, ενώ εικόνες δείχνουν τον καπνό να έχει φτάσει μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους και τον Θερμαϊκό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en