Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Θετικά τα ευρήματα έρευνας για την κρουαζιέρα στην Καβάλα

Την έρευνα για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Καβάλα παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο ο γνωστός δημοσκόπος Δημήτρης Βασιλειάδης.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2015, με στόχο την καταγραφή της ικανοποίησης των επισκεπτών των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καβάλας. Το μεγέθους του δείγματος ανήλθε στα 201 άτομα και έγινε με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με το δείγμα, οι επισκέπτες προέρχονται από δεκαέξι διαφορετικές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτούς να έχουν προέλευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ακολουθούν η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και άλλες.

Το δείγμα έχει περίπου ισοκατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών που μπορεί να ερμηνευτεί ως ταξίδι που κάνουν ζευγάρια για να γιορτάσουν πολυετή συμβίωση τους. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι άνω των55 ετών. Πρόκειται προφανώς για εύπορους συνταξιούχους που έχουν ως όνειρο ζωής ένα ταξίδι στην Μεσόγειο.

Το 90% από αυτούς επισκέπτονται για πρώτη φορά την Καβάλα. Το 10% που την έχει επισκεφτεί και στο παρελθόν , έχει βασικά ευρωπαϊκή προέλευση (Γερμανία, Γαλλία κλπ). Το 26% δεν είχε καμία ενημέρωση για το τι θα δει ή που θα πάει στην περιοχή. Αυτό κυρίως βασίζεται στην προετοιμασία που κάνει το πρακτορείο που «πουλάει» την κρουαζιέρα αλλά και με το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει ο κάθε επισκέπτης. Σε κάθε περίπτωση και η πόλη θα πρέπει κατά την άφιξη των τουριστών να φροντίζει με διάφορους τρόπους να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ( αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, τοπικά προϊόντα).

Η γενική ικανοποίηση από την επίσκεψη στην Καβάλα φτάνει το 88% που μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό ποσοστό. Ενδιαφέρον θα είχε αν υπήρχανε στοιχεία από άλλες πόλεις της χώρας που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια (Θεσσαλονίκη, Βόλο κλπ) ώστε να είναι δυνατές οι συγκρίσεις. Πάντως το 18% θεωρεί την Καβάλα την πιο ενδιαφέρουσα πόλη που έχει επισκεφτεί στην μέχρι τώρα πορεία της κρουαζιέρας, με το 70% να ισχυρίζεται πως την βρίσκει το ίδιο ενδιαφέρουσα.

Ο ολιγόωρη παραμονή του πλοίου στο λιμάνι, δεν επιτρέπει και πολλές δραστηριότητες. Έτσι οι τουρίστες κυρίως επισκέπτονται ιστορικά μνημεία (Φιλίππους) και ξεναγούνται στην πόλη όπου και πάλι οι ξεναγοί τους οδηγούν κυρίως στα αξιοθέατα. Η επίσκεψη περιλαμβάνει γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα, όπου είναι και η μόνη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Ένα 22% προλαβαίνει να επισκεφτεί και την αγορά της πόλης.

Ως συνέπεια της σύντομης παραμονής τους, έρχεται η χαμηλή κατά κεφαλή δαπάνη που είναι περίπου τα 35 ευρώ. Και πάλι όμως πρόκειται για «φρέσκο» χρήμα που δεν θα έπεφτε στην αγορά αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα πλοία. Η χαμηλή κατανάλωση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι τουρίστες δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων όπως θα έπρεπε, τι αξίζει κάποιος να ψωνίσει, τι είναι αυτό που μπορείς να βρεις στην Καβάλα είναι μοναδικό και δεν θα το βρεις πουθενά αλλού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Υψηλή είναι επίσης η ικανοποίηση από την ευγένεια των ανθρώπων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Τιμητικό επίσης είναι για την πόλη το γεγονός ότι το 87% των επισκεπτών την βρήκε καθαρή και περιποιημένη.

Αυτό που θα θυμούνται πάντως όταν φύγουν και θα πάρουν μαζί τους ως ανάμνηση, είναι η γραφικότητα της πόλης και τα ιστορικά της μνημεία. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις επιλογές εστίασης που προσφέρει η περιοχή καθώς επίσης και στα μοναδικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Το 72% δηλώνει πρόθυμο να επισκεφτεί την πόλη εκ νέου.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Χειμερινές Διακοπές | Αιτήσεις για Voucher Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ

Οι κάτοχοι επιταγών (voucher) κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν χειμερινές διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους. 

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ,  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.  

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos 

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αμμόλοφοι Καβάλας | To πρώτο μπάνιο για φέτος…με ”άρωμα” κορωνοϊού και χωρίς ξαπλώστρες

Δείτε τις φωτογραφίες 

Αυξημένη ηταν η κινηση στα beach bar των Αμμόλοφων , παρα το γεγονός οτι δεν υπηρχαν πουθενά ξαπλώστρες και αλκοόλ για τους πελάτες. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό αναμένουν το επομενο διαστημα ωστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν τις ξαπλώστρες σύμφωνα με τα μετρα ασφάλειας της κυβέρνησης.

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Με ελάχιστο κόσμο οι παραλίες στο Παλιό Καβάλας

Ελάχιστη ηταν οι λουόμενοι στο Παληό Καβάλας και στην αλάνα της νεας Ηρακλειτσας, καθώς τα λιγοστά beach bar που άνοιξαν δεν παρείχαν στους πελάτες ξαπλώστρες και αλκοόλ. Ενω οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων μπαρ φρόντισαν να διατηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en